Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 1. 16:37 Élet

Kikísérletezték, hogyan lehet egy jó kávét a legolcsóbban lefőzni

Az eszpresszó kávé meglehetősen szabványos terméknek tűnik, hiszen fix recept szerint készül, ám mégis mindenki tapasztalhatta már, hogy a kávézók között óriási minőségi különbségek vannak. Logikus, hogy a főzésnél fontos az alapanyagok és a kávégép minősége, de érdekes módon még akkor is elég nagy különbségek lehetnek, ha ugyanaz az ember ugyanabból a kávéból, ugyanazon a gépen főz le kávékat.

Ha tudományos oldalról közelítjük a témát, akkor hamar kiderül, hogy ennek a viszonylag nagy szórásnak mi az oka. A kávéfőzés az extrakciónak nevezett művelet, amelyet a vegyiparban széles körben alkalmaznak, és lényege, hogy az alapanyag összetevőit szilárd fázisból (halmazállapotból) vizes oldatba viszik át. Mivel a kávébab körülbelül kétezer összetevőből épül fel, nagyon eltérő lehet az extrakció végeredménye, mert sok mindentől függ, hogy az összetevőkből mi és milyen mennyiségben kerül át a forró vizes oldatba.

Azt hihetnénk, hogy a kávébab minősége a döntő, de egy most megjelent angol-amerikai kutatás szerint ez csak 50 százalékban határozza meg a készülő eszpresszó végső minőségét. A kutatók által felállított matematikai modell azt mutatja, hogy a pörkölés 20 százalékban befolyásolja a minőséget, a kávégép csak 10 százalékban érdekes, a maradék 20 százalék pedig tisztán a kémián múlik.

Ez utóbbit a barista döntései alapvetően befolyásolják, mert végső soron ő dönt arról, hogy

  • hány gramm kávéból indul ki,
  • milyen finomra őrli az alapanyagot,
  • mennyi vizet használ,
  • milyen hőmérsékletű vizet használ,
  • mekkora nyomással préseli át a vizet a kávén,
  • és mennyi ideig tart az extrakció.

Hiába igyekszik a barista mindent a tapasztalatai szerint tökéletesen végezni, a változók valamennyire mindig megmaradnak az egyenletben, ezért egy bizonyos minőség fenntartása még a legjobb szakembereknek sem könnyű.

Az eszpresszó az amerikai Specialty Coffee Association hivatalos receptje szerint egy 20-30 gramm tömegű ital, amely 7-9 gramm kávéból készül úgy, hogy 92-95 fokos vizet nyomnak át az adagon 9-10 bar nyomással.

A kávézók többsége azonban ma nem így főzi az eszpresszót. A bevett gyakorlat szerint jóval több kávéból, 15-22 grammból indulnak ki, és így a végeredmény egy 30-60 grammos ital szokott lenni. A víz hőmérsékletét és a nyomást pedig a kávégép többnyire automatikusan állítja be.

Bár a kétezer összetevő miatt gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy milyen pontos összetétel adja a kávé jó ízét, a tapasztalatok szerint 23 százalékos hozam felett kesernyés, 17 százalék alatt viszont savanykás lesz az ital. A hozam ez esetben azt mutatja meg, hogy a kávéőrleménynek mekkora része kerül be az eszpresszóba. A cél tehát az, hogy a kiindulási szárazanyag 17-23 százaléka jusson át az oldatba, mert így lehet a legbiztosabban finom kávét főzni.

Azt várnánk, hogy minél finomabb őrleményt töltünk a gépbe, annál több anyagot sikerül átvinnünk az eszpresszóba. Ezt azért gondolhatjuk, mert:

  • Ha kis gömböknek képzeljük az őrölt kávészemcséket, akkor logikus, hogy minél kisebbek, annál több fér el belőlük a gép tartójában, és ezzel összességében megnő az a felület, ahol a szárazanyag érintkezhet a vízzel, nagyobb felületen pedig több molekulát képes a víz magával ragadni.
  • A sűrűbb anyagon ugyanakkora nyomás mellett nehezebben lehet átpréselni a vizet, azaz több idő kell az eszpresszó készítéséhez, ám több idő alatt jobban tud érintkezni a víz a kávészemcsékkel, és jobban ki tudja oldani annak tartalmát.

Ez az elmélet jól működik, de megbukik egy bizonyos szemcseméret alatt. Van egy határérték, és ha ennél finomabbra őrlik a kávét, akkor nem nő, hanem csökken a hozam. Ennek magyarázata, hogy a szemcsék bizonyos helyeken eltorlaszolják a víz útját, a gép eltömődik. Ekkor lesznek olyan részek, amelyek szinte szárazon maradnak, és semmi nem jön ki belőlük, míg azok a részek, amelyeken átkényszerítik a vizet, túl sok anyagot adnak ki a kávéból. Ráadásul az eltömődés mértékét szinte lehetetlen előre modellezni, ezért a végeredmény minősége nemcsak silány, hanem véletlenszerűen ingadozó is lesz.

A kutatók az alábbi megoldást dolgozták ki arra, hogy egy kávézó egy adott minőség megtartása mellett optimalizálja a működését.

A barista lefőz egy olyan kávét, ami szerinte ízre megfelelő, és megméri a hozamot, vagyis azt a kávémennyiséget, amelyet átvitt az eszpresszóba (adott nyomás és vízhőmérséklet mellett). Ezek után megtartja a kávé mennyiségét, de elkezdi csökkenteni a szemcseméretet, egészen addig, ameddig azt nem tapasztalja, hogy elérte a határértéket, ahonnan kezdve a hozam már nem nő, hanem csökken. Ennél a határértéknél megáll, nem csökkenti tovább a szemcseméretet, ellenben csökkenti a hozzáadott víz mennyiségét egészen addig, amíg el nem éri azt a hozamot, amely a kiindulási eszpresszó ízéhez tartozik. Így a vízfelhasználást optimalizálja a minőség rontása nélkül, de ennél fontosabb, hogy eljut ahhoz a recepthez, amellyel az adott kávé a legbiztosabban mindig ugyanolyanra főzhető.

Másrészt a kávé mennyiségét is minimális szintre érdemes csökkenteni. Ekkor a barista a megfelelő íz megtalálása után lecsökkenti a kávé mennyiségét (például 20 grammról 15-re), és utána kezdi a szemcseméretet csökkenteni addig, amíg a lefőzött kávé hozama meg nem egyezik a célnak tekintett kiindulási eszpresszóéval.

Ennek a két módszernek az ismételgetésével ki lehet kísérletezni a legalacsonyabb víz/kávé-arányt, ha pedig más ízeket szeretne készíteni a barista, akkor érdemes inkább a kávébabon vagy a pörkölésen változtatnia.

A kutatók szerint a módszerrel 25 százalékkal csökkenthető a felhasznált kávé mennyisége, miközben az eszpresszó minőségi szintje megmarad, és könnyen stabilan tartható. Csak az amerikai kávézók összesen 1,1 milliárd dollárt takaríthatnának meg, ha optimalizálnák a működésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFel kell készülnünk a magasabb kávéárakraRossz időjárás, a drogkartellek versenye, a termelési költségeket sem fedező korábbi árak: sok oka van annak, hogy 40 százalékkal drágult a kávé az árutőzsdén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet eszpresszó kávé kávéfőzés költségcsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.