Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 16. 12:12 Élet

Kiderült, mikor érezzük magunkat legrosszabbul életünk során

Az emberek boldogságérzete 47-48 éves korukban éri el a mélypontját – állapította meg egy 132 ország felméréseit összegző brit kutatás.

David Blanchflower, a Dartmouth College professzora a jóllét és az életkor összefüggésére vonatkozó adatokat tanulmányozta. Ezekből azt állapította meg, hogy a boldogság, avagy az élettel való elégedettség mindenhol nagyjából U alakú, függetlenül a válaszadók végzettségétől, munkaerőpiaci helyzetétől és attól, hogy házasok-e.

Az eredmények szerint a mélypont a fejlett országokban – Magyarország is annak számít – 47,2 éves korban következik be, míg a fejlődőkben pontosan egy évvel később. Ez tehát arra utal, hogy nem csak legenda az életközépi válság létezése, legalábbis abban az értelemben, hogy általában nem érzik magukat annyira jól az emberek, mint az említett kor előtt és után.

„A görbe alakja független attól, hogy egy országban a medián jövedelem magas vagy alacsony, és attól is, hogy általában meddig élnek az emberek” – írta a szerző.

Ahogy a Bloomberg cikkében olvasható, az emberek szubjektív jóllétével kapcsolatos eredmények egyre fontosabbak gazdasági szempontból is.

„A globalizáció kedvezőtlen hatásai által sújtott közösségek alkalmazkodóképességét a válság megviselte, és különösen nehezen birkóznak meg egy sokkal azok, akik kevés tartalékkal rendelkeznek, és az életközépi válság miatt is sérülékenyek”

– írta egy másik, szintén a napokban megjelent tanulmányában a korábban az angol jegybanknál is dolgozó szerző.

Ez a leírás vonatkozhat például azokra az amerikai gyári munkásokra, akik a gyártás Kínába telepítése és/vagy az automatizáció miatt veszítették el az állásukat. Ha nincsenek pénzügyi tartalékaik, és az említett életkorban vannak, különösen nehezen birkóznak meg ezzel a helyzettel. De a rendszerváltás után idehaza is több ehhez hasonló időszak volt, elég a szocialista gyáripar összeomlására, majd a 2008-as válság okozta tömeges elbocsátásokra gondolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kellene ahhoz, hogy a magyarok kétszer boldogabbak legyenek?Matolcsy György kétszeresére emelné a boldogság indexünket, ami jól hangzik, de ha komolyan vesszük, akkor a lehetetlent súrolja. Kisebb korrupcióval mindenesetre boldogabbak lennénk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boldogság életközépi válság válság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.