Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 16. 14:45 Élet

Eladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántját

Tavaly áprilisban hozták a felszínre Botswanában a nagyjából teniszlabda nagyságú, Sewelo névre keresztelt gyémántot, amely 1758 karátjával a valaha megtalált második legnagyobb. A drágakövet eddig birtokló Lucara Diamond Corp. most bejelentette, hogy megállapodott egy antwerpeni székhelyű feldolgozóval, illetve a Louis Vuittonnal, ennek értelmében a követ feldarabolják, és részei csiszolás után a francia luxusipari vállalat ékszereibe épülnek be.

Az üzlet keretében a Lucara közelebbről nem meghatározott „nem anyagi jellegű” előzetes díjat kap, továbbá 50 százalékos részesedést a csiszolt gyémántokból. Az üzlet része az is, hogy az ékszerek eladásából befolyó összeg 5 százalékát a Lucara által kezdeményezett közösségi programokra fogják költeni Botswanában.

A Bloomberg cikke szerint az egyelőre nem világos, hogy az ékszerek milyen áron kelhetnek el, mert a gyémánt megtalálásakor a Lucara azt közölte, hogy a minősége elmarad a drágakő standardtól. Igaz, a cég mostani közleménye szerint a későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az egyébként fekete kő belsejében vannak drágakő minőséget elérő fehér részek.

A Louis Vuitton azt követően fordult az exkluzív ékszerek felé, hogy a párizsi Vendome téren új központi üzletet nyitott, illetve új vezető ékszertervezőt szerződtetett Francesca Amfitheatrof személyében. Mostanában mások mellett a Trónok harcában szereplő Sophie Turner népszerűsítette a cég nyakláncait és fülbevalóit.

Az egyik botswanai nyelven ritka leletet jelentő Sewelo a második ezer karát feletti gyémánt, amely a Lucara Karowa nevű bányájából került elő az utóbbi négy évben. Amikor az előzőt, az 1109 karátos Lesedi La Ronát 2015-ben felszínre hozták, akkor az volt a valaha megtalált második legnagyobb gyémánt, és végül 53 millió dollárért kelt el. Ugyanebből a bányából került ki egy 813 karátos drágakő is, amelyért 63 millió dollárt adtak egy aukción. Ezek azonban nem mérvadók a Sewelo szempontjából, mert sokkal értékesebb kategóriába tartoznak.

A világ valaha megtalált legnagyobb gyémántja az 1905-ben a dél-afrikai Pretoria közelében felszínre hozott 3106 karátos Cullinan, amelyet szintén több darabra vágva dolgoztak fel. Az ebből származó két legnagyobb csiszolt gyémánt az angol koronázási ékszereket ékesíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusmárkákat segít egy magyar cég, amelyet 30 milliárdért akarnak eladniFacebook-játékok automatizálásából indult az Antavo, amely a divatipart már adatalapú hűségprogramok menedzselésével nyerte meg.

Élet botswana ékszerek gyémánt louis vuitton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

Egyre többen költöznek kisebb otthonokba és szembesülnek azzal, hogy az évek során felhalmozott holmijaiktól meg kell válniuk. Egyre több segít a profi szelektálásban.

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. január 23. 10:54 Vállalat

Az MNB szerint is volt, aki korábban tudott a nagy T-Systems üzlet bukásáról

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért éppen a problémás időszakban kávézgattak.

Váczi István
2020. január 23. 06:54 Közélet

Évekre elúszhat a magyar vasúttörténet legdrágább fejlesztése

Megfeneklett a kínai-magyar kapcsolatok kirakatprojektje, a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának fejlesztése. A magyarok a pénzre, a kínaiak a tervekre várnak.

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.