Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 16. 14:45 Élet

Eladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántját

Tavaly áprilisban hozták a felszínre Botswanában a nagyjából teniszlabda nagyságú, Sewelo névre keresztelt gyémántot, amely 1758 karátjával a valaha megtalált második legnagyobb. A drágakövet eddig birtokló Lucara Diamond Corp. most bejelentette, hogy megállapodott egy antwerpeni székhelyű feldolgozóval, illetve a Louis Vuittonnal, ennek értelmében a követ feldarabolják, és részei csiszolás után a francia luxusipari vállalat ékszereibe épülnek be.

Az üzlet keretében a Lucara közelebbről nem meghatározott „nem anyagi jellegű” előzetes díjat kap, továbbá 50 százalékos részesedést a csiszolt gyémántokból. Az üzlet része az is, hogy az ékszerek eladásából befolyó összeg 5 százalékát a Lucara által kezdeményezett közösségi programokra fogják költeni Botswanában.

A Bloomberg cikke szerint az egyelőre nem világos, hogy az ékszerek milyen áron kelhetnek el, mert a gyémánt megtalálásakor a Lucara azt közölte, hogy a minősége elmarad a drágakő standardtól. Igaz, a cég mostani közleménye szerint a későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az egyébként fekete kő belsejében vannak drágakő minőséget elérő fehér részek.

A Louis Vuitton azt követően fordult az exkluzív ékszerek felé, hogy a párizsi Vendome téren új központi üzletet nyitott, illetve új vezető ékszertervezőt szerződtetett Francesca Amfitheatrof személyében. Mostanában mások mellett a Trónok harcában szereplő Sophie Turner népszerűsítette a cég nyakláncait és fülbevalóit.

Az egyik botswanai nyelven ritka leletet jelentő Sewelo a második ezer karát feletti gyémánt, amely a Lucara Karowa nevű bányájából került elő az utóbbi négy évben. Amikor az előzőt, az 1109 karátos Lesedi La Ronát 2015-ben felszínre hozták, akkor az volt a valaha megtalált második legnagyobb gyémánt, és végül 53 millió dollárért kelt el. Ugyanebből a bányából került ki egy 813 karátos drágakő is, amelyért 63 millió dollárt adtak egy aukción. Ezek azonban nem mérvadók a Sewelo szempontjából, mert sokkal értékesebb kategóriába tartoznak.

A világ valaha megtalált legnagyobb gyémántja az 1905-ben a dél-afrikai Pretoria közelében felszínre hozott 3106 karátos Cullinan, amelyet szintén több darabra vágva dolgoztak fel. Az ebből származó két legnagyobb csiszolt gyémánt az angol koronázási ékszereket ékesíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusmárkákat segít egy magyar cég, amelyet 30 milliárdért akarnak eladniFacebook-játékok automatizálásából indult az Antavo, amely a divatipart már adatalapú hűségprogramok menedzselésével nyerte meg.

Élet botswana ékszerek gyémánt louis vuitton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.