Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 16. 14:45 Élet

Eladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántját

Tavaly áprilisban hozták a felszínre Botswanában a nagyjából teniszlabda nagyságú, Sewelo névre keresztelt gyémántot, amely 1758 karátjával a valaha megtalált második legnagyobb. A drágakövet eddig birtokló Lucara Diamond Corp. most bejelentette, hogy megállapodott egy antwerpeni székhelyű feldolgozóval, illetve a Louis Vuittonnal, ennek értelmében a követ feldarabolják, és részei csiszolás után a francia luxusipari vállalat ékszereibe épülnek be.

Az üzlet keretében a Lucara közelebbről nem meghatározott „nem anyagi jellegű” előzetes díjat kap, továbbá 50 százalékos részesedést a csiszolt gyémántokból. Az üzlet része az is, hogy az ékszerek eladásából befolyó összeg 5 százalékát a Lucara által kezdeményezett közösségi programokra fogják költeni Botswanában.

A Bloomberg cikke szerint az egyelőre nem világos, hogy az ékszerek milyen áron kelhetnek el, mert a gyémánt megtalálásakor a Lucara azt közölte, hogy a minősége elmarad a drágakő standardtól. Igaz, a cég mostani közleménye szerint a későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az egyébként fekete kő belsejében vannak drágakő minőséget elérő fehér részek.

A Louis Vuitton azt követően fordult az exkluzív ékszerek felé, hogy a párizsi Vendome téren új központi üzletet nyitott, illetve új vezető ékszertervezőt szerződtetett Francesca Amfitheatrof személyében. Mostanában mások mellett a Trónok harcában szereplő Sophie Turner népszerűsítette a cég nyakláncait és fülbevalóit.

Az egyik botswanai nyelven ritka leletet jelentő Sewelo a második ezer karát feletti gyémánt, amely a Lucara Karowa nevű bányájából került elő az utóbbi négy évben. Amikor az előzőt, az 1109 karátos Lesedi La Ronát 2015-ben felszínre hozták, akkor az volt a valaha megtalált második legnagyobb gyémánt, és végül 53 millió dollárért kelt el. Ugyanebből a bányából került ki egy 813 karátos drágakő is, amelyért 63 millió dollárt adtak egy aukción. Ezek azonban nem mérvadók a Sewelo szempontjából, mert sokkal értékesebb kategóriába tartoznak.

A világ valaha megtalált legnagyobb gyémántja az 1905-ben a dél-afrikai Pretoria közelében felszínre hozott 3106 karátos Cullinan, amelyet szintén több darabra vágva dolgoztak fel. Az ebből származó két legnagyobb csiszolt gyémánt az angol koronázási ékszereket ékesíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusmárkákat segít egy magyar cég, amelyet 30 milliárdért akarnak eladniFacebook-játékok automatizálásából indult az Antavo, amely a divatipart már adatalapú hűségprogramok menedzselésével nyerte meg.

Élet botswana ékszerek gyémánt louis vuitton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. július 8. 12:58 Élet

Olyan rosszul étkeztetik dolgozóikat a multik a fejlődő országokban, hogy még a termelékenységük is romlik

Amellett, hogy jelentős összegeket buknak a vállalatok a maximálistól elmaradó munkatermelékenység miatt, a hírnevüket is egyre inkább fenyegeti a dolgozók nem megfelelő élelmezése.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Avatar
2020. július 5. 12:14 Élet

Engedni kell a gyereknek, hogy élje a saját életét

Ha a szülők túlságosan irányítani akarják gyermekeiket, azzal visszafordíthatatlan lelki károkat okozhatnak nekik.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.