Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 16. 14:45 Élet

Eladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántját

Tavaly áprilisban hozták a felszínre Botswanában a nagyjából teniszlabda nagyságú, Sewelo névre keresztelt gyémántot, amely 1758 karátjával a valaha megtalált második legnagyobb. A drágakövet eddig birtokló Lucara Diamond Corp. most bejelentette, hogy megállapodott egy antwerpeni székhelyű feldolgozóval, illetve a Louis Vuittonnal, ennek értelmében a követ feldarabolják, és részei csiszolás után a francia luxusipari vállalat ékszereibe épülnek be.

Az üzlet keretében a Lucara közelebbről nem meghatározott „nem anyagi jellegű” előzetes díjat kap, továbbá 50 százalékos részesedést a csiszolt gyémántokból. Az üzlet része az is, hogy az ékszerek eladásából befolyó összeg 5 százalékát a Lucara által kezdeményezett közösségi programokra fogják költeni Botswanában.

A Bloomberg cikke szerint az egyelőre nem világos, hogy az ékszerek milyen áron kelhetnek el, mert a gyémánt megtalálásakor a Lucara azt közölte, hogy a minősége elmarad a drágakő standardtól. Igaz, a cég mostani közleménye szerint a későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az egyébként fekete kő belsejében vannak drágakő minőséget elérő fehér részek.

A Louis Vuitton azt követően fordult az exkluzív ékszerek felé, hogy a párizsi Vendome téren új központi üzletet nyitott, illetve új vezető ékszertervezőt szerződtetett Francesca Amfitheatrof személyében. Mostanában mások mellett a Trónok harcában szereplő Sophie Turner népszerűsítette a cég nyakláncait és fülbevalóit.

Az egyik botswanai nyelven ritka leletet jelentő Sewelo a második ezer karát feletti gyémánt, amely a Lucara Karowa nevű bányájából került elő az utóbbi négy évben. Amikor az előzőt, az 1109 karátos Lesedi La Ronát 2015-ben felszínre hozták, akkor az volt a valaha megtalált második legnagyobb gyémánt, és végül 53 millió dollárért kelt el. Ugyanebből a bányából került ki egy 813 karátos drágakő is, amelyért 63 millió dollárt adtak egy aukción. Ezek azonban nem mérvadók a Sewelo szempontjából, mert sokkal értékesebb kategóriába tartoznak.

A világ valaha megtalált legnagyobb gyémántja az 1905-ben a dél-afrikai Pretoria közelében felszínre hozott 3106 karátos Cullinan, amelyet szintén több darabra vágva dolgoztak fel. Az ebből származó két legnagyobb csiszolt gyémánt az angol koronázási ékszereket ékesíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusmárkákat segít egy magyar cég, amelyet 30 milliárdért akarnak eladniFacebook-játékok automatizálásából indult az Antavo, amely a divatipart már adatalapú hűségprogramok menedzselésével nyerte meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet botswana ékszerek gyémánt louis vuitton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.