Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 19. 10:54 Élet

A kritikusok lehúzták az új Star Warst, de így is kasszát robbanthat

A nagyközönség mától tódulhat be a mozikba a Csillagok háborúja harmadik trilógiájának záró darabját megnézni, de a kritikusok és hírességek már láthatták a filmet. A magyar recenziók meglehetősen felemásak, és nincsenek jobb véleménnyel róla az Egyesült Államokban sem.

Az amerikai kritikákat összegző Rotten Tomatoes oldalon jelenleg 58 százalékon áll a Skywalker kora 221 vélemény alapján, és bár még változhat a helyzet, az összes – nem csak a trilógiákba tartozó – Star Wars-film közül ennél csak az 1999-es Baljós árnyak szerepelt, 53 százalékkal.

 

Pedig a Disney abban reménykedett, hogy a film visszaviszi a siker útjára a franchise-t azt követően, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet 393 millió dolláros globális jegybevétellel messze a legrosszabb eredményt hozta az összes film közül.

A kritikusok fanyalgásától függetlenül persze üzletileg még bejöhet a Skywalker kora, sőt, nagy meglepetésnek számítana az ellenkezője. A Bloomberg által idézett források 185 és 220 millió várják csak a nyitó hétvége bevételét kizárólag Észak-Amerikában.

A franchise fáradásával ezzel együtt a Disney-nél is tisztában vannak, és aligha érheti őket meglepetésként. Miután megvették a jogokat 4 milliárd dollárért 2012-ben George Lucastól, a stúdió gépezete hatalmas erőket mozdított meg, hogy a befektetés mielőbb megtérüljön. 2015-től kezdve minden évben kijött egy új Star Wars-film, ami már a rajongónak is sok volt. Idén a Disney vezérigazgatója arról beszélt, hogy a következő három évben nem lesz új mozifilm.

Ez persze nem jelenti azt, hogy más csatornákon ne folytatódna a pénztermelés. A Mandalorian című sorozattal sikerült nézők új generációját megszólítani, és közben természetesen dübörög a merchandising-biznisz is, a Yoda mester fajába tartozó fiatal szereplő („Baby Yoda”) figuráiért máris megőrülnek a rajongók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz megközelítenie az új filmnek a Star Wars-rekordotEgyetlen későbbi filmnek sem sikerült megismételnie az Egy új remény sikerét, ha számolunk az inflációval.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet csillagok háborúja skywalker kora Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.