Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 19. 10:54 Élet

A kritikusok lehúzták az új Star Warst, de így is kasszát robbanthat

A nagyközönség mától tódulhat be a mozikba a Csillagok háborúja harmadik trilógiájának záró darabját megnézni, de a kritikusok és hírességek már láthatták a filmet. A magyar recenziók meglehetősen felemásak, és nincsenek jobb véleménnyel róla az Egyesült Államokban sem.

Az amerikai kritikákat összegző Rotten Tomatoes oldalon jelenleg 58 százalékon áll a Skywalker kora 221 vélemény alapján, és bár még változhat a helyzet, az összes – nem csak a trilógiákba tartozó – Star Wars-film közül ennél csak az 1999-es Baljós árnyak szerepelt, 53 százalékkal.

 

Pedig a Disney abban reménykedett, hogy a film visszaviszi a siker útjára a franchise-t azt követően, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet 393 millió dolláros globális jegybevétellel messze a legrosszabb eredményt hozta az összes film közül.

A kritikusok fanyalgásától függetlenül persze üzletileg még bejöhet a Skywalker kora, sőt, nagy meglepetésnek számítana az ellenkezője. A Bloomberg által idézett források 185 és 220 millió várják csak a nyitó hétvége bevételét kizárólag Észak-Amerikában.

A franchise fáradásával ezzel együtt a Disney-nél is tisztában vannak, és aligha érheti őket meglepetésként. Miután megvették a jogokat 4 milliárd dollárért 2012-ben George Lucastól, a stúdió gépezete hatalmas erőket mozdított meg, hogy a befektetés mielőbb megtérüljön. 2015-től kezdve minden évben kijött egy új Star Wars-film, ami már a rajongónak is sok volt. Idén a Disney vezérigazgatója arról beszélt, hogy a következő három évben nem lesz új mozifilm.

Ez persze nem jelenti azt, hogy más csatornákon ne folytatódna a pénztermelés. A Mandalorian című sorozattal sikerült nézők új generációját megszólítani, és közben természetesen dübörög a merchandising-biznisz is, a Yoda mester fajába tartozó fiatal szereplő („Baby Yoda”) figuráiért máris megőrülnek a rajongók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz megközelítenie az új filmnek a Star Wars-rekordotEgyetlen későbbi filmnek sem sikerült megismételnie az Egy új remény sikerét, ha számolunk az inflációval.

Élet csillagok háborúja skywalker kora Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?