Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 19. 10:54 Élet

A kritikusok lehúzták az új Star Warst, de így is kasszát robbanthat

A nagyközönség mától tódulhat be a mozikba a Csillagok háborúja harmadik trilógiájának záró darabját megnézni, de a kritikusok és hírességek már láthatták a filmet. A magyar recenziók meglehetősen felemásak, és nincsenek jobb véleménnyel róla az Egyesült Államokban sem.

Az amerikai kritikákat összegző Rotten Tomatoes oldalon jelenleg 58 százalékon áll a Skywalker kora 221 vélemény alapján, és bár még változhat a helyzet, az összes – nem csak a trilógiákba tartozó – Star Wars-film közül ennél csak az 1999-es Baljós árnyak szerepelt, 53 százalékkal.

 

Pedig a Disney abban reménykedett, hogy a film visszaviszi a siker útjára a franchise-t azt követően, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet 393 millió dolláros globális jegybevétellel messze a legrosszabb eredményt hozta az összes film közül.

A kritikusok fanyalgásától függetlenül persze üzletileg még bejöhet a Skywalker kora, sőt, nagy meglepetésnek számítana az ellenkezője. A Bloomberg által idézett források 185 és 220 millió várják csak a nyitó hétvége bevételét kizárólag Észak-Amerikában.

A franchise fáradásával ezzel együtt a Disney-nél is tisztában vannak, és aligha érheti őket meglepetésként. Miután megvették a jogokat 4 milliárd dollárért 2012-ben George Lucastól, a stúdió gépezete hatalmas erőket mozdított meg, hogy a befektetés mielőbb megtérüljön. 2015-től kezdve minden évben kijött egy új Star Wars-film, ami már a rajongónak is sok volt. Idén a Disney vezérigazgatója arról beszélt, hogy a következő három évben nem lesz új mozifilm.

Ez persze nem jelenti azt, hogy más csatornákon ne folytatódna a pénztermelés. A Mandalorian című sorozattal sikerült nézők új generációját megszólítani, és közben természetesen dübörög a merchandising-biznisz is, a Yoda mester fajába tartozó fiatal szereplő („Baby Yoda”) figuráiért máris megőrülnek a rajongók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz megközelítenie az új filmnek a Star Wars-rekordotEgyetlen későbbi filmnek sem sikerült megismételnie az Egy új remény sikerét, ha számolunk az inflációval.

Élet csillagok háborúja skywalker kora Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.