Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. december 14. 12:47 Élet

A béna YouTube feldolgozások is az eredeti előadók zsebét tömik

2009 márciusa és 2016 októbere között a Google-höz tartozó YouTube és a német előadóművészek jogait képviselő szervezet (GEMA) háborúban állt egymással. A GEMA azt sérelmezte, hogy a YouTube úgy tesz közzé szerzői jogvédelem alatt álló videókat, hogy azokhoz a jogbirtokosok nem járultak hozzá. Miután a németek két pert is elvesztettek, és nem kaptak kártérítést, a felek 2016 végén (nem publikus feltételekkel) megegyeztek.

Amíg a vita tartott, a német YouTube felhasználói egy alternatív videómegosztót voltak kénytelenek nézni, amelyről hiányzott szinte minden, amit a GEMA által képviselt 70 ezer művész alkotott, és 2009 előtt feltöltötték a megosztóra (ezek elérését korlátozták azoknál a felhasználóknál, akik német IP címekről interneteztek).

A helyzet azonban kiváló eszközt adott két kutató kezébe ahhoz, hogy megvizsgálja, üzleti értelemben mennyire lehet káros vagy előnyös a YouTube a zenészek számára.

Fotó: AFP/Europress

A kérdés ősrégi, már a szalagos magnók miatt is az volt a zeneipar aggodalma, hogy a szabad másolás helyettesíteni fogja a vásárlást, és emiatt pénztől esnek el a kiadók. A digitális megosztók (Napster, Kazaa, Soulseek), majd a YouTube megjelenésével azonban hirtelen sokkal nagyobb lett az ingyenes másolás vagy zenehallgatás lehetősége, a szerzői jogok tulajdonosainak kontrollja pedig visszaszorult.

A kiadók és az előadók ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a nagy bevételhez nagy elérés kell, a rádiózás aranykorszakában fizetni is hajlandóak voltak azért, hogy egy-egy számot sűrűn rotáljanak.

A zene abból a szempontból különleges áru, hogy a vevőknek általában bele kell hallgatnia a vásárlás előtt, és erre a csalira a rádió, a tévé vagy jó ideje már a YouTube is alkalmas. A német blokkolás adatai alapján azonban kiderült, hogy a YouTube-on németek számára nem elérhető számokból szerzett bevétel mindössze 5-10 százalékkal volt kevesebb, mint a szabadon nézhető klipekhez köthető pénz – írják a kutatók a VoxEu-n megjelent ismertetésükben.

Az is egyértelművé vált, hogy a YouTube blokkolása szinte csak a digitális értékesítést csökkenti (kis mértékben), a fizikai formátumok (bakelit vagy CD) eladását egyáltalán nem befolyásolja. A YouTube hiánya tehát sokkal kisebb kiesést okoz, mint amennyi előny származhat abból, ha a szám szabadon hallgatható.

A YouTube promóciós hatása az adatok alapján nem egyforma. A megosztó különönsen az induló előadóknak fontos, az ő bevételüket 66 százalékkal jobban megdobja, mint a már befutott zenészekét, ha új számmal állnak elő.

Mivel mindegy, hogy az ismertség milyen módon nő, a YouTube anarchizmusa az előadók malmára hajtja a vizet. A kalóz koncertfelvételek, a béna vagy jó feldolgozások végső soron szintén az eredeti szám ismertségét növelik, és így az eredeti előadónak is növelik a bevételét.

Élet előadó megosztás szerzői jog YouTube zene zeneipar Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Avatar Avatar
2021. február 23. 09:35 Élet

Elkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?

Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.