Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 8. 13:00 Élet

Ehető kávéspoharakkal csökkentik a szemét mennyiségét

A világ minden szegletét elborító műanyagszemét miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a hulladék legnagyobb előállítóira, hogy tegyenek valamit. Az új-zélandi nemzeti légitársaság kísérletképpen részben olyan poharakban szolgálja fel a kávét járatain, amelyeket az ital elfogyasztását követően meg lehet enni.

A poharakat egy szintén új-zélandi cég, a Twiice állítja elő, és ezek nem mások, mint vanília ízesítésű biscottik, azaz tulajdonképpen pohár alakúra formázott kemény süteményekről van szó. A vállalkozás és a légitársaság is esküszik azonban arra, hogy tökéletesen zárnak, nem folyik ki belőlük a kávé – írja a BBC.

Forrás: Facebook/Air New Zealand

Az Air New Zealand járatain évente nyolcmillió pohár kávét szolgálnak fel, és a vállalat egy ideje már dolgozik azon, hogy ebből minél kevesebb végezze szemétként. Nemrég első lépésben papírból és kukoricából készített, komposztálható poharakra álltak át, manapság már a gépek fedélzetén és a légitársaság váróiban is ezeket használják.

Részben ezeket válthatja le az ehető verzió, amelyet a cég szerint a földön és a levegőben is intenzív tesztelésnek vetnek alá. Az utasok állítólag kitörő örömmel fogadták az újítást, a légitársaság alkalmazottjai pedig desszertes tálként is felhasználják.

A közösségi médiában megjelenő vélemények alapján azért nincs mindenki elragadtatva. Először is nem fogyaszthatja mindenki, mert glutént tartalmaz, emellett kis mennyiségben lehet benne tejszármazék és dióféleség is. (De alapvetően valószínűleg azért nem hagyományos olasz biscottiról avagy cantucciról van szó, hiszen annak fontos összetevője a dió, pisztácia vagy éppen a klasszikus pratói recept szerint a mandula.) Emellett a vegánok sem fogják megenni, mert van benne tojás. Ezért a légitársaság igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy továbbra is megmaradnak az említett komposztálható poharak is.

Mások a Twitteren azt feszegették, hogy lényegében csak egy ügyes PR-fogásról van szó, hiszen a műanyag kávéspoharak előállításának környezeti hatása eltörpült a cég alaptevékenységéhez, vagyis a repüléséhez képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyed kiló műanyagot nyelünk le éventeManapság egy ember átlagosan hetente 5 gramm műanyagot nyel le, amely egy bankkártya tömegével egyezik meg – állítja a WWF új tanulmánya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet kávé légitársaság műanyag repülés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.