Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 2. 12:21 Élet

Száz dollárból egymilliót csinált a legsikeresebb raktárvadász, a vevő Elon Musk volt

Itthon is népszerűek azok az amerikai sorozatok, amelyekben gazdátlanná vált garázsok, tárolók tartalmára licitálnak abban a reményben, hogy az odabent lévő tárgyak értékesítése busásan visszahozza a befektetést.

Ezt tette 1989-ben egy New York-i pár is, amikor száz dollárt fizetett ki egy tároló tartalmáért látatlanban. Ez valószínűleg életük legjobb befektetése volt, ugyanis odabent régi takarók alatt egy 1976-os Lotus Esprit sportkocsi lapult. Ez már önmagában is elég lett volna a százdolláros befektetés megsokszorozásához, de kiderült, hogy különleges az autó története: az 1977-es James Bond-film, A kém, aki szeretett engem forgatásánál használták.

Ráadásul még ezen belül is különleges kocsiról van szó: a forgatáshoz ugyanis nyolc Lotus Espritet használtak, de a raktárban lévő volt az, amelyet a víz alatti jelenetekhez vettek igénybe. A film nagyon híres része ugyanis, amikor a kocsi vízbe hajtva egy gombnyomásra tengeralattjáróvá változik, és még egy rakétát is kilő.

Valószínűleg egyébként pont a – mai áron és átszámolva 135 millió forintba kerülő – átalakítás miatt feledkezett meg mindenki a kocsiról a forgatás után. A járművet ugyanis tényleg alkalmassá tették a víz alatti haladásra, kiszerelték a kerekeit, ballaszt tartályokkal látták el, az oldalára kormányfelületeket, hátulra pedig hajócsavarokat szereltek. Igaz, a valóságban a forgatás során egy veterán amerikai kommandós vezette búvármaszkban, ugyanis a kocsi megtelt vízzel, csak az elektromos motort befogadó szekció volt vízhatlan.

A szerencsés licitálónak egyébként fogalma sem volt a kocsi filmtörténeti vonatkozásáról, mert egyetlen James Bond-filmet sem látott. Csak miután a kocsit szállító tréleres felvilágosította, vette ki a filmet videokazettán. Később a Ian Fleming Alapítvány megerősítette, hogy tényleg arról az autóról van szó, amelyet a víz alatti forgatásnál használtak.

A pár kissé helyrepofoztatta az autót, és kiállításokra hordta, majd 2013-ban árverésre bocsátotta. Ezen a hírek szerint 997 ezer dollárért vette meg valaki, aki akkor még nem fedte fel a kilétét, de később kiderült, hogy a Tesla-alapító Elon Muskról van szó.

Akkor egy autós blognak azt mondta, hogy gyerekkorában imádta a szóban forgó James Bond-filmet, és később csalódott volt, amikor megtudta, hogy a kocsi valójában nem képes a moziban látott átalakulásra. A terveiről azt mondta, hogy Tesla elektromos hajtással látja el, és képessé teszi az átváltozásra. Ez valószínűleg nem sikerült, ellenkező esetben biztosan eldicsekedett volna a dologgal az excentrikus milliárdos. De nem feledkezett meg róla, mert szóba hozta, hogy a napokban bemutatott Tesla Cybertruck tervezésénél részben a Lotus Espritből merítettek ihletet. Minden bizonnyal ez az oka annak is, hogy a CNBC most felelevenítette ezt a történetet.

Messze nem ez egyébként a legdrágábban eladott James Bond-autó: augusztusban az 1965-ös Tűzgolyó népszerűsítéséhez használt Aston Martin DB5-ért valaki 6,4 millió dollárt fizetett. Pedig az még csak nem is szerepelt a filmben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aukció elon musk james bond Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.