Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 4. 17:33 Élet

Valószínűleg kitiltják a dízeleket egy brit nagyváros belső részéből

Bristol lehet az első város az Egyesült Királyságban, amelynek belvárosából kitiltják a dízelautókat. A bristoli városháza javaslata alapján reggel 7 és délután 3 között tilos lesz a behajtás a központi zónába. A javaslatról kedden szavaz a képviselő-testület a mintegy félmilliós városban.

A terv alapján a személyautók mellett a magántulajdonban lévő gépjárműveket is kitiltják a zónából, a tömegközlekedésre tehát nem vonatkozik a tilalom. A dízelek kitiltása 2021 márciusától lesz érvényben a tervek szerint.

Az indoklás szerint a tiltásban szerepe volt a 2015-ös dízelbotránynak. Ekkor derült ki, hogy a Volkswagen-csoport – átverve a hatóságokat – sok millió olyan autót adott el, amelyek jóval szennyezőbbek a korábban vallottnál. Az Egyesült Királyságban 1,2 millió ilyen autót adtak el.

Bristolban a légszennyezettség jelentős probléma, évente háromszázan halnak meg légzőszervi betegségekben. A légszennyezésnek az összes haláleset 8,5 százalékában lehet része a város tavalyi beszámolója szerint. Ebből az is kiderül, hogy a nitrogén-dioxid – amelyet leginkább a dízelmotorok juttatnak a levegőbe – szintje meghaladta az európai uniós határértéket.

Bristol amiatt is tűnik jó helyszínnek a tiltás bevezetésére, mert az autóknak már most viszonylag alacsony szerepe van a városban. Bristol egyike annak a hat városnak az Egyesült Királyságban, ahol az összes utazás felét gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel teszik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

A tervezett döntésnek két jellemző kritikája van. Egyrészt túl kevés időt, nagyjából másfél évet hagytak a hatályba lépésig. A brit autóvásárlások nagyjából 25 százalékában adnak el dízelautót, így sokan az új autójukat cserélhetik le. Másrészt a döntés a szegényebb réteget érintheti érzékenyen, amelynek nagyobb problémát jelentene egy autó lecserelése.

A bristoli városháza emiatt anyagi támogatást nyújtana a rászorulóknak a régi dízelautóik lecserélésére. Ugyanakkor ehhez a lépéshez fűződik a tervezet ellentmodásos része. A dízelautókat tiltó zóna körül ugyanis egy tágabb övezetet is létrehoznának. Itt behajtási díjat kellene fizetnie a dízeleknek, de nem a személyautóknak, hanem a buszoknak, taxiknak és teherautóknak. A személyautósok azért mentesülnének a fizetés alól, hogy az átlagembereket ne sújtsák aránytalanul. Ezt viszont többen kritizálták, mert pont a személyautók a legnagyobb szennyezők az Egyesült Királyságban.

Lila vonal jelzi azt a zónát, ahová dízelautóval nem lehet bemenni. Rózsaszínnel pedig azt, ahová behajtva díjat kellene fizetni a szennyező járműveknek, kivéve a személyautókat. Forrás: Facebook/Bristol City Council

A világ számos városában az elmúlt években korlátozták vagy korlátozni tervezik az autóforgalmat. Németországban számos város központjából tiltják ki a dízelautókat, Oslóban az egész belvárost az autósok kárára alakították át, míg Brüsszelben épp a napokban jelentették be, hogy 2030-ra az összes dízelautót kitiltják, 2035-re pedig a benzineseket is.

Élet Bristol dízelbotrány Egyesült Királyság tömegközlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.