Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. október 27. 12:13 Élet

Szennyezők helyett közterületi levegőszűrők is lehetnének az autók

A járművek a szigorodó emissziós szabályoknak és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, ez még akkor is igaz, ha a dízelbotrányban az ipar ebből a szempontból nagyon megégette magát. Valamennyi káros anyag azonban még a legújabb járművekből is kerül a levegőbe, pedig elvileg meg is lehetne fordítani a képletet: ha az autók mozgás közben amúgy is keresztbe-kasul szelik a levegőt, ráadásul az üzemanyag elégetéséhez szükségük van oxigénre, miért ne lehetnének egyúttal olyan berendezések is, amelyek végső soron megszűrik, megtisztítják a levegőt?

A Hyundai spanyol kirendeltsége egy látványos marketingakció keretében valami hasonlóra gondolt, amikor Mireia Belmonte olimpiai bajnok úszónőt egy olyan futópadra tette, amely egy nagy léggömbbe zárva kizárólag egy autó kipufogójából kapott levegőt. A kísérlet persze sikerült, Belmonte makk egészséges maradt, az eseményről pedig reklámvideó készült:

Természetesen az úszónő nem egy átlagos kocsi kipufogógázában fut. A Hyundainak ez a modellje hidrogént tankol, és abból fejleszt elektromos áramot a hajtáshoz, vagyis egy üzemanyagcellás autó. A hidrogénes technológia előnyeiről és nehézségeiről korábban mi is részletesen írtunk, most az előnyök közül emelnénk ki azt, hogy az ilyen motorral hajtott autó csak vizet és kis mennyiségű hőt bocsát ki. Az üzemanyagcella ugyanis a levegőből származó oxigénnel lépteti reakcióba az üzemanyagként tankolt hidrogént, és így elektromos áramtermelés közben víz jön létre.

Az üzemanyagcellába nem lehet beengedni közvetlenül az utca levegőjét, mindenképpen meg kell előtte tisztítani a szennyeződésektől, vagyis

a Hyundai nagy tisztítóprojektje mögött jelentős mértékben egy technológiai szükségszerűség áll.

Ezt egyébként maguk a koreaiak sem titkolják, ahogy egy tavalyi videós anyagban egy brit mérnök magyarázza, a mai modern (normál hajtású) autókban is ki szokták szűrni a levegőből a szennyeződéseket, általában 5 mikron szemcseméretig. A Hyundai a kérdéses hidrogénhajtású modelljében csak annyival ment tovább, hogy 2,5 mikronra vitte le a méretet, ami első hallásra nem nagy dolog, de valójában az, mert ez azt jelenti, hogy csaknem teljesen megtisztította a levegőt.

A Hyundai három lépcsőben szűri a levegőt, az elsőben a részecskék 97 százaléka akad fenn, de már itt kiszedik a kén-dioxidot és a nitrogén-oxidokat is. Már ez is elég tiszta levegő, de egy második lépésben egy folyadékfelületen nyeletik el a maradékot, majd az üzemanyagcellába belépéskor egy karbonszálas papírszűrőn is keresztülvezetik, így érik el a 99,9 százalékos tisztítást. Ezért nem túlzás azt állítani, hogy egy ilyen autó valójában egy köztéri levegőszűrő is egyben (a leválasztott szennyeződések nem jutnak ki a járműből).

A hidrogénhajtás egyéb problémái mellett most már csak azt kellene megoldani, hogy maga a hidrogén is zöld üzemanyag legyen, mert jelenleg nem nagyon tekinthető annak. A hidrogéngázt ugyanis ma még döntően földgázból nyerik ki, amely egyrészt nem megújuló forrás, másrészt a folyamat során is van némi károsanyag-kibocsátás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy teljesen zöld hidrogénes autóval 1900 forintba kerül ma 100 kilométerEgy teljes mértékben környezetbarát francia töltőállomás adatai azt mutatják, hogy legalább 6 euróba kerül 1 kilogramm hidrogén előállítása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRáülnél egy 700 bar nyomású hidrogéntartályra?Nagyon mozgolódni kezdtek a hidrogén-elektromos meghajtás kulcsszereplői, élükön a Toyotával, de a technológiával kapcsolatban még mindig túl sok a megválaszolatlan kérdés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet autó hidrogén Hyundai levegő levegőtisztaság üzemanyagcella Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.