Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. október 5. 14:07 Élet

Megbocsájt az ügyfél a hibázó cégnek, de csak ha pénzt is kap

A társadalom az egymás közötti kapcsolatokra épül, még a legszabadabb piacot alkalmazó kapitalista államokban is. A legjobb kapcsolatokban is előfordulnak hibák, de a legtöbb esetben segít, ha a hibás fél elnézést kér, és kiengeszteli a sértettet. Ám ha ez így van, és a cégek is a társadalom részei, ráadásul sokszor hibáznak, akkor ők miért kérnek bocsánatot ilyen ritkán, talán nem éri meg nekik? – tette fel a kérdést kutatók egy csoportja, majd a választ keresve elvégzett egy kísérletet.

A Magyarországon már nem működő, de világszerte ismert taxiszolgáltatás-közvetítő, az Uber 1,5 millió utazásának adatait dolgozták fel. Elég gyakran előfordul, hogy az Uber sofőrök az előrejelzettnél később teszik ki az utasaikat, azaz késnek, mert előre nem látható forgalmi akadályok merülnek fel, vagy egyszerűen elvétik az utat. Az adatok szerint ez elégedetlenséget okoz, és 5-10 százalékkal veti vissza az utas jövőbeni költéseit.

A kutatók a 1,5 millió utast véletlenszerűen nyolc csoportba osztották:

  • A kontrolcsoportba, amelynek tagja nem kaptak semmit bocsánatkérésként.
  • Az “alapcsoportba”, amelynek tagjai 5 dolláros kupont kaptak engesztelésül.
  • Hat további csoportba, amelynek tagjai háromféle bocsánatkérő levél egyikét kapták meg, a tagok fele pedig még az 5 dolláros kupont is megkapta hozzá.

Amikor azt nézték meg, hogy a bocsánatkérés utáni 84 napban hogyan alakult az utasok viselkedése a trend egyértelmű lett:

A bocsánatkérés működik, csak elég drága, mert egyértelműen csak az 5 dolláros kupon hozta meg a kívánt eredményt.

Függetlenül attól, hogy volt levél vagy sem, a lényeg az volt, hogy kupon legyen, mert akkor egy kivételtől eltekintve minden esetben megmaradt az ügyfél költési szintje. Ha azonban nem kapott kupont, csak levelet, akkor csökkent a költése. Az alábbi ábrán az látszik, hogy a kuponnal (promo) együtt küldött kiengesztelés egy kivétellel mindig a pozitív tartományban tartotta a költést, a kupon nélkül azonban mindig csökkent az összeg.

Az ügyfél költésének változása a bocsánatkérés után. Forrás: Voxeu.org

Az egyetlen kivételt az az eset jelenti, amikor az ügyfél olyan bocsánatkérő levelet kap, amelyben a cég megígéri, hogy többet nem fog hibázni . Ilyenkor a tapasztalat szerint mindenképpen csökken az ügyfél elkötelezettsége és jövőbeni költése, akkor is, ha kap 5 dollárt (az ábrán ezt a lila pont/vonal jelöli), és akkor is ha, nem (kék pont/vonal).

Ennek az lehet a magyarázata, hogy az ígéret után az ügyfél ugyan megbocsát, de a korábbinál is magasabb lesz az elvárása. Egy ilyen bocsánatkérés + ígéret kombó után már nem lehet újra hibázni, mert akkor végképp oda a szolgáltatás minőségébe vetett hit. Márpedig hibák mindig előfordulnak, általában az ígéret megtétele után is.

Élet bocsánatkérés felmérés kupon uber Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.