Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 26. 10:46 Élet

Van, amit még az egyterű irodáknál is jobban utálnak a dolgozók

Az egyterű irodák hatásáról már viszonylag sokat lehetett olvasni, kevesebb szó esik viszont arról, hogyan fogadják a dolgozók, ha nincs saját asztaluk, hanem reggel érkezési sorrendben foglalhatják el a nekik szimpatikus helyeket.

Ahogy az Economist írja, egy vezető pénzügyi intézményben a rendszert olyan kérlelhetetlenül betartatják, hogy ha valaki a munkanap végén bármilyen személyes dolgot hagy az asztalán, azt másnap reggel már az elveszett tárgyak osztályán kell keresnie.

De nem csak ezért lehet stresszes a reggel. Egy brit dolgozók körében elvégzett felmérés szerint átlagosan 18 percet vesz igénybe, míg valaki helyet talál magának.

Egy évben ez 66 elveszett munkaórának felel meg.

Vannak olyanok, akik inkább bemennek korán reggel, hogy mindig ugyanoda ülhessenek le. És persze az is előfordul, hogy a vezetők – hivatalosan nem kijelölt – helyére senki nem mer leülni.

Persze ez a fajta elrendezés sem azért kezdett terjedni, mert a dolgozók szeretnék. A Workplace Unlimited olyan embereket kérdezett meg a preferenciáikról, akik már többféle munkakörnyezetben is dolgoztak karrierjük során. A saját fix helyet nélkülöző elrendezés az utolsó előtti helyen végzett, csak – némileg meglepő módon – a teljesen különálló irodahelyiségek bizonyultak még népszerűtlenebbnek. A különböző megoldásokkal felosztott terek és az otthoni munkavégzés szerepelt a legjobban, míg az egyterű irodák a két véglet között helyezkedtek el.

A megoldás terjedésének leginkább az az oka, hogy sokat lehet vele spórolni. Egy olyan cégnél például, ahol a munkatársak heti két napot otthonról dolgozhatnak, pénzügyi szempontból felesleges a teljes létszámra méretezni az irodát. Egy több száz fős cégnél – például egy szolgáltató központ esetében – ezzel komoly összegeket lehet megtakarítani.

Ez még inkább így van a külsősöknél vagy azoknál, akik jellemzően irodán kívüli helyszínen dolgoznak. Igaz, ők általában nem is igénylik a saját asztalt a cégnél. Ha viszont olyanokra is erővel ki akarják terjeszteni a rendszert, akik (szinte) a teljes munkaidejüket az irodában töltik, azzal jó eséllyel ugyanúgy csökkentik a hatékonyságot, ahogyan az esetenként az egyterű irodákban már bebizonyosodott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa lebontják a falat két irodai dolgozó között, akkor beszélgetés helyett e-mailezni kezdenekA nyílt iroda elidegeníti egymástól a dolgozók többségét, az otthoni munkavégzés térnyerése lehet a legjobb megoldás, de az sem mindenkinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyterű iroda munkahely saját asztal Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.