Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 9. 17:14 Élet

A magyarok nem szeretnek temetőben futni, ezért érdekes kísérlet lesz a sírkerti pálya

Pénteken várhatóan átadnak egy új budapesti futókört, de a dolog érdekessége, hogy ezúttal egy temetőben jelölik ki a pályát. A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben helyez ki táblákat, amelyek egy három kilométeres körre invitálják majd a mozogni vágyókat.

Az intézet nem tartja kegyeletsérőnek a sírkertben futást, és a bejelentés szerint csak segíteni, ösztönözni szeretné a futókat. Azt is mondják, hogy a sírkertben amúgy is sokan futnak.

Megnéztük, hogy a világ egyik legnagyobb, Magyarországon is nagyon népszerű, sportteljesítményeket rögzítő alkalmazása, a Strava mit árul el a budapesti temetőkben való futásról. Ez a mobilos applikáció és weboldal a futás mellett például a kerékpározás vagy a különböző téli sportok adatainak rögzítésére használható, a sportoló telefonjának GPS adatait dolgozza fel, és így gyűjt különböző értékes információkat a mozgásról.

A Strava-nak az egész világra kiterjedő részletes hőtérképe van arról, hogy mely útvonalakat milyen sűrűn használják a sportolók. Az alábbi képen elsőként azt mutatjuk meg, hogy ezen a hőtérképen hogyan néz ki a Fiumei úti sírkerttől nem messze fekvő egyik népszerű futóhely, a Városliget hőtérképe (csak a futók adatait vettük figyelembe). Minél pirosabb és vastagabb egy út, annál gyakrabban futnak vagy bicikliznek rajta, illetve minél halványabb kék és vékony a jelzés, annál kevésbé használják.

A Városliget futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Jól kirajzolódnak a futók kedvelt városligeti körei (vélhetően még a nagy átépítések előtti adatokat is felhasználva), és azt is látjuk, hogy a liget két legnépszerűbb megközelítési útja az Andrássy út, illetve a Stefánia.

Ezek után nézzük meg a Fiumei úti sírkertet és a környékét. Látható, hogy csak egy halványkék, vékony körvonal jelenik meg a falakon belül, vagyis a Strava is azt mutatja, hogy néha körbe szokták futni a sírkertet, de általában nem számít kedvelt terepnek. Viszonyításképp érdemes megnézni a Fiumei út másik oldalán, a temető közvetlen közelében lévő II. János Pál pápa teret, ahol sokkal többször futnak, pedig azon a kis területen jóval unalmasabb lehet körözgetni.

A Fiumei úti sírkert futó-hőtérképe. Forrás: Strava

Van tehát potenciál a sírkertben, bár az érdekes kérdés, hogy ha a II. János Pál pápa térről, netán a Városligetből nagyobb futóforgalom szivárog át, akkor azt a temetőlátogatók hogyan fogadják majd.

Az érdekesebb kérdés azonban mégis az, hogy a futók mennyire érzik majd komfortosan magukat a sírkertben. Amikor ugyanis megnéztük a többi budapesti temető Strava térképét, egyértelműen azt láttuk, hogy a kocogók nem szeretnek befutni a temetőkbe. Bizonyos esetekben egyértelműen az látszik, hogy hiába futnak keresztbe-kasul sokan és sokat a környéken, akár még a temető mellett is, nem lépnek be a sírkertekbe.

Itt van például az Új Köztemető, amely hasonlóan nagy kiterjedésű, mint a Fiumei úti sírkert, és szintén egy kellemesen nagy zöld oázis a városban, de ahogy a Strava hőtérképe mutatja, futás szempontjából ennek ellenére is csak egy óriási fehér folt a környéken.

Az Új Köztemető futó-hőtérképe. Fotó: Strava

A következő példa a Farkasréti temető, amely azért különösen érdekes, mert a budai hegyvidék amúgy is kedvelt a futók körében, ráadásul ezt a temetőt keresztbe szeli a horrorsztorik alapján semmi jót nem ígérő nevű Denevér út.

Így néz ki a terület műholdas képe:

A Farkasréti temető műholdképe. Forrás: Google

És így néz ki a Strava térképe:

A Farkasréti temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A hőtérkép jól kivehető vastag piros csíkokkal rajzolja körül a temetőt, és látszik, hogy a Denevér úton is sokan sokszor futnak, a temetőbe azonban szinte soha nem fut be senki.

A kisebb fővárosi temetőkben is ugyanez a minta, pedig még ezek is hosszabb körökre adnának lehetőséget, mint egy-egy sportpálya, vagy kisebb park (amelyekben egyébként a hőtérkép szerint a budapestiek rengetegen körözgetnek, talán jobb alternatíva híján). Az alábbi Strava térkép például a Csepeli temető fehér foltját ábrázolja.

A Csepeli temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A temetőkben való futás világszerte megosztja az embereket, a kérdés nyilvánvalóan ott vetődik fel leginkább, ahol kevés az egyéb természetes zöldfelület. Annak a kérdésnek, hogy kegyeletsértő-e temetőben futni, elég kiterjedt nemzetközi irodalma van az interneten.

A következő példával azt mutatjuk be, hogy van olyan eset is, amikor a temetői futás magától értetődővé válik. Az alábbi műholdkép a Florida államban található Jacksonville egyik temetőjét (Evergreen Cemetery) mutatja.

A floridai Jacksonville temetőjének műholdképe. Fotó: Google

Ebben a temetőben hangsúlyozottan szabad a futás, olyannyira, hogy már 20 éve futóversenyeket is rendeznek benne. Stílusosan Halloween előtt pár nappal, a rendezvény neve pedig Evergreen Pumpkin Run (Evergreen Tök Futás), és töklámpásokkal jelzik az útvonalat.

A Strava hőtérképe ordítóan mutatja, hogy a környékbeliek ide járnak futni:

A floridai Jacksonville temetőjének futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Ha pedig nagyobb térképkivágásból nézzük, akkor az is látszik, hogy sok futó néhány jól meghatározható útvonalon szokott kifutni a temetőhöz, vagyis igazi futókirándulóhely lett belőle.

A floridai Jacksonville futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Élet futás hőtérkép sírkert Strava temető Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?