Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 9. 17:14 Élet

A magyarok nem szeretnek temetőben futni, ezért érdekes kísérlet lesz a sírkerti pálya

Pénteken várhatóan átadnak egy új budapesti futókört, de a dolog érdekessége, hogy ezúttal egy temetőben jelölik ki a pályát. A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben helyez ki táblákat, amelyek egy három kilométeres körre invitálják majd a mozogni vágyókat.

Az intézet nem tartja kegyeletsérőnek a sírkertben futást, és a bejelentés szerint csak segíteni, ösztönözni szeretné a futókat. Azt is mondják, hogy a sírkertben amúgy is sokan futnak.

Megnéztük, hogy a világ egyik legnagyobb, Magyarországon is nagyon népszerű, sportteljesítményeket rögzítő alkalmazása, a Strava mit árul el a budapesti temetőkben való futásról. Ez a mobilos applikáció és weboldal a futás mellett például a kerékpározás vagy a különböző téli sportok adatainak rögzítésére használható, a sportoló telefonjának GPS adatait dolgozza fel, és így gyűjt különböző értékes információkat a mozgásról.

A Strava-nak az egész világra kiterjedő részletes hőtérképe van arról, hogy mely útvonalakat milyen sűrűn használják a sportolók. Az alábbi képen elsőként azt mutatjuk meg, hogy ezen a hőtérképen hogyan néz ki a Fiumei úti sírkerttől nem messze fekvő egyik népszerű futóhely, a Városliget hőtérképe (csak a futók adatait vettük figyelembe). Minél pirosabb és vastagabb egy út, annál gyakrabban futnak vagy bicikliznek rajta, illetve minél halványabb kék és vékony a jelzés, annál kevésbé használják.

A Városliget futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Jól kirajzolódnak a futók kedvelt városligeti körei (vélhetően még a nagy átépítések előtti adatokat is felhasználva), és azt is látjuk, hogy a liget két legnépszerűbb megközelítési útja az Andrássy út, illetve a Stefánia.

Ezek után nézzük meg a Fiumei úti sírkertet és a környékét. Látható, hogy csak egy halványkék, vékony körvonal jelenik meg a falakon belül, vagyis a Strava is azt mutatja, hogy néha körbe szokták futni a sírkertet, de általában nem számít kedvelt terepnek. Viszonyításképp érdemes megnézni a Fiumei út másik oldalán, a temető közvetlen közelében lévő II. János Pál pápa teret, ahol sokkal többször futnak, pedig azon a kis területen jóval unalmasabb lehet körözgetni.

A Fiumei úti sírkert futó-hőtérképe. Forrás: Strava

Van tehát potenciál a sírkertben, bár az érdekes kérdés, hogy ha a II. János Pál pápa térről, netán a Városligetből nagyobb futóforgalom szivárog át, akkor azt a temetőlátogatók hogyan fogadják majd.

Az érdekesebb kérdés azonban mégis az, hogy a futók mennyire érzik majd komfortosan magukat a sírkertben. Amikor ugyanis megnéztük a többi budapesti temető Strava térképét, egyértelműen azt láttuk, hogy a kocogók nem szeretnek befutni a temetőkbe. Bizonyos esetekben egyértelműen az látszik, hogy hiába futnak keresztbe-kasul sokan és sokat a környéken, akár még a temető mellett is, nem lépnek be a sírkertekbe.

Itt van például az Új Köztemető, amely hasonlóan nagy kiterjedésű, mint a Fiumei úti sírkert, és szintén egy kellemesen nagy zöld oázis a városban, de ahogy a Strava hőtérképe mutatja, futás szempontjából ennek ellenére is csak egy óriási fehér folt a környéken.

Az Új Köztemető futó-hőtérképe. Fotó: Strava

A következő példa a Farkasréti temető, amely azért különösen érdekes, mert a budai hegyvidék amúgy is kedvelt a futók körében, ráadásul ezt a temetőt keresztbe szeli a horrorsztorik alapján semmi jót nem ígérő nevű Denevér út.

Így néz ki a terület műholdas képe:

A Farkasréti temető műholdképe. Forrás: Google

És így néz ki a Strava térképe:

A Farkasréti temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A hőtérkép jól kivehető vastag piros csíkokkal rajzolja körül a temetőt, és látszik, hogy a Denevér úton is sokan sokszor futnak, a temetőbe azonban szinte soha nem fut be senki.

A kisebb fővárosi temetőkben is ugyanez a minta, pedig még ezek is hosszabb körökre adnának lehetőséget, mint egy-egy sportpálya, vagy kisebb park (amelyekben egyébként a hőtérkép szerint a budapestiek rengetegen körözgetnek, talán jobb alternatíva híján). Az alábbi Strava térkép például a Csepeli temető fehér foltját ábrázolja.

A Csepeli temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A temetőkben való futás világszerte megosztja az embereket, a kérdés nyilvánvalóan ott vetődik fel leginkább, ahol kevés az egyéb természetes zöldfelület. Annak a kérdésnek, hogy kegyeletsértő-e temetőben futni, elég kiterjedt nemzetközi irodalma van az interneten.

A következő példával azt mutatjuk be, hogy van olyan eset is, amikor a temetői futás magától értetődővé válik. Az alábbi műholdkép a Florida államban található Jacksonville egyik temetőjét (Evergreen Cemetery) mutatja.

A floridai Jacksonville temetőjének műholdképe. Fotó: Google

Ebben a temetőben hangsúlyozottan szabad a futás, olyannyira, hogy már 20 éve futóversenyeket is rendeznek benne. Stílusosan Halloween előtt pár nappal, a rendezvény neve pedig Evergreen Pumpkin Run (Evergreen Tök Futás), és töklámpásokkal jelzik az útvonalat.

A Strava hőtérképe ordítóan mutatja, hogy a környékbeliek ide járnak futni:

A floridai Jacksonville temetőjének futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Ha pedig nagyobb térképkivágásból nézzük, akkor az is látszik, hogy sok futó néhány jól meghatározható útvonalon szokott kifutni a temetőhöz, vagyis igazi futókirándulóhely lett belőle.

A floridai Jacksonville futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Élet futás hőtérkép sírkert Strava temető Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. augusztus 2. 18:44 Élet

Ha az oktatási egyenlőség a cél, számolni kell a magániskolákkal is

Hiába biztosítja törvény az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, mégsem csökkent jelentősen az oktatási egyenlőtlenség Indiában.

Bucsky Péter
2020. augusztus 2. 07:50 Élet

Még jó pár év, mire elkészülnek a belvárosig érő kerékpáros sztrádák Budapesten

A kerékpáros turisták mellett a mindennap biciklizők is nagy hasznát vehetik a szentendrei, a váci, a balatoni és az érdi kerékpárutak budapesti bekötésének.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Fontos

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Jandó Zoltán
2020. július 29. 06:51 Közélet

Megmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.