Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 9. 17:14 Élet

A magyarok nem szeretnek temetőben futni, ezért érdekes kísérlet lesz a sírkerti pálya

Pénteken várhatóan átadnak egy új budapesti futókört, de a dolog érdekessége, hogy ezúttal egy temetőben jelölik ki a pályát. A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben helyez ki táblákat, amelyek egy három kilométeres körre invitálják majd a mozogni vágyókat.

Az intézet nem tartja kegyeletsérőnek a sírkertben futást, és a bejelentés szerint csak segíteni, ösztönözni szeretné a futókat. Azt is mondják, hogy a sírkertben amúgy is sokan futnak.

Megnéztük, hogy a világ egyik legnagyobb, Magyarországon is nagyon népszerű, sportteljesítményeket rögzítő alkalmazása, a Strava mit árul el a budapesti temetőkben való futásról. Ez a mobilos applikáció és weboldal a futás mellett például a kerékpározás vagy a különböző téli sportok adatainak rögzítésére használható, a sportoló telefonjának GPS adatait dolgozza fel, és így gyűjt különböző értékes információkat a mozgásról.

A Strava-nak az egész világra kiterjedő részletes hőtérképe van arról, hogy mely útvonalakat milyen sűrűn használják a sportolók. Az alábbi képen elsőként azt mutatjuk meg, hogy ezen a hőtérképen hogyan néz ki a Fiumei úti sírkerttől nem messze fekvő egyik népszerű futóhely, a Városliget hőtérképe (csak a futók adatait vettük figyelembe). Minél pirosabb és vastagabb egy út, annál gyakrabban futnak vagy bicikliznek rajta, illetve minél halványabb kék és vékony a jelzés, annál kevésbé használják.

A Városliget futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Jól kirajzolódnak a futók kedvelt városligeti körei (vélhetően még a nagy átépítések előtti adatokat is felhasználva), és azt is látjuk, hogy a liget két legnépszerűbb megközelítési útja az Andrássy út, illetve a Stefánia.

Ezek után nézzük meg a Fiumei úti sírkertet és a környékét. Látható, hogy csak egy halványkék, vékony körvonal jelenik meg a falakon belül, vagyis a Strava is azt mutatja, hogy néha körbe szokták futni a sírkertet, de általában nem számít kedvelt terepnek. Viszonyításképp érdemes megnézni a Fiumei út másik oldalán, a temető közvetlen közelében lévő II. János Pál pápa teret, ahol sokkal többször futnak, pedig azon a kis területen jóval unalmasabb lehet körözgetni.

A Fiumei úti sírkert futó-hőtérképe. Forrás: Strava

Van tehát potenciál a sírkertben, bár az érdekes kérdés, hogy ha a II. János Pál pápa térről, netán a Városligetből nagyobb futóforgalom szivárog át, akkor azt a temetőlátogatók hogyan fogadják majd.

Az érdekesebb kérdés azonban mégis az, hogy a futók mennyire érzik majd komfortosan magukat a sírkertben. Amikor ugyanis megnéztük a többi budapesti temető Strava térképét, egyértelműen azt láttuk, hogy a kocogók nem szeretnek befutni a temetőkbe. Bizonyos esetekben egyértelműen az látszik, hogy hiába futnak keresztbe-kasul sokan és sokat a környéken, akár még a temető mellett is, nem lépnek be a sírkertekbe.

Itt van például az Új Köztemető, amely hasonlóan nagy kiterjedésű, mint a Fiumei úti sírkert, és szintén egy kellemesen nagy zöld oázis a városban, de ahogy a Strava hőtérképe mutatja, futás szempontjából ennek ellenére is csak egy óriási fehér folt a környéken.

Az Új Köztemető futó-hőtérképe. Fotó: Strava

A következő példa a Farkasréti temető, amely azért különösen érdekes, mert a budai hegyvidék amúgy is kedvelt a futók körében, ráadásul ezt a temetőt keresztbe szeli a horrorsztorik alapján semmi jót nem ígérő nevű Denevér út.

Így néz ki a terület műholdas képe:

A Farkasréti temető műholdképe. Forrás: Google

És így néz ki a Strava térképe:

A Farkasréti temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A hőtérkép jól kivehető vastag piros csíkokkal rajzolja körül a temetőt, és látszik, hogy a Denevér úton is sokan sokszor futnak, a temetőbe azonban szinte soha nem fut be senki.

A kisebb fővárosi temetőkben is ugyanez a minta, pedig még ezek is hosszabb körökre adnának lehetőséget, mint egy-egy sportpálya, vagy kisebb park (amelyekben egyébként a hőtérkép szerint a budapestiek rengetegen körözgetnek, talán jobb alternatíva híján). Az alábbi Strava térkép például a Csepeli temető fehér foltját ábrázolja.

A Csepeli temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A temetőkben való futás világszerte megosztja az embereket, a kérdés nyilvánvalóan ott vetődik fel leginkább, ahol kevés az egyéb természetes zöldfelület. Annak a kérdésnek, hogy kegyeletsértő-e temetőben futni, elég kiterjedt nemzetközi irodalma van az interneten.

A következő példával azt mutatjuk be, hogy van olyan eset is, amikor a temetői futás magától értetődővé válik. Az alábbi műholdkép a Florida államban található Jacksonville egyik temetőjét (Evergreen Cemetery) mutatja.

A floridai Jacksonville temetőjének műholdképe. Fotó: Google

Ebben a temetőben hangsúlyozottan szabad a futás, olyannyira, hogy már 20 éve futóversenyeket is rendeznek benne. Stílusosan Halloween előtt pár nappal, a rendezvény neve pedig Evergreen Pumpkin Run (Evergreen Tök Futás), és töklámpásokkal jelzik az útvonalat.

A Strava hőtérképe ordítóan mutatja, hogy a környékbeliek ide járnak futni:

A floridai Jacksonville temetőjének futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Ha pedig nagyobb térképkivágásból nézzük, akkor az is látszik, hogy sok futó néhány jól meghatározható útvonalon szokott kifutni a temetőhöz, vagyis igazi futókirándulóhely lett belőle.

A floridai Jacksonville futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Élet futás hőtérkép sírkert Strava temető Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. január 20. 14:09 Élet

Tízszer annyit keres egy átlagos magyarországi focista, mint egy átlagos magyar

3,3 millió forint volt 2018-ban az átlagos focistabér, de valószínűleg idén már több.

Avatar
2020. január 17. 17:36 Élet

Csak át kell rendezni a vizsgák sorrendjét, és máris jobban teljesítenek a diákok

Nem kell nagy varázslat ahhoz, hogy érdemben javuljanak az eredmények.

Fabók Bálint
2020. január 17. 06:55 Adat, Élet

A több milliárdos lopássorozat, amellyel teljesen leszámolt a Fidesz

Pár éve annyira eldurvultak a színesfémlopások, hogy vonatot, víztornyot és hidat is bontottak szét, de volt halálos áldozat is. A kormány véget vetett ennek.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. január 20. 16:43 Adat

Minden kilencedik magyar háztartás késik a rezsiszámlákkal, de nem is büntetik

Öt év alatt kevesebb, mint felére csökkent a késők aránya. De még így is magas, amit az árak egyáltalán nem indokolnak.

Stubnya Bence Hajdu Miklós
2020. január 20. 06:59 Adat

Jogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?

A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

Stubnya Bence
2020. január 16. 17:10 Vállalat, Világ

Európai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajta

Abban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.