Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 9. 17:14 Élet

A magyarok nem szeretnek temetőben futni, ezért érdekes kísérlet lesz a sírkerti pálya

Pénteken várhatóan átadnak egy új budapesti futókört, de a dolog érdekessége, hogy ezúttal egy temetőben jelölik ki a pályát. A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben helyez ki táblákat, amelyek egy három kilométeres körre invitálják majd a mozogni vágyókat.

Az intézet nem tartja kegyeletsérőnek a sírkertben futást, és a bejelentés szerint csak segíteni, ösztönözni szeretné a futókat. Azt is mondják, hogy a sírkertben amúgy is sokan futnak.

Megnéztük, hogy a világ egyik legnagyobb, Magyarországon is nagyon népszerű, sportteljesítményeket rögzítő alkalmazása, a Strava mit árul el a budapesti temetőkben való futásról. Ez a mobilos applikáció és weboldal a futás mellett például a kerékpározás vagy a különböző téli sportok adatainak rögzítésére használható, a sportoló telefonjának GPS adatait dolgozza fel, és így gyűjt különböző értékes információkat a mozgásról.

A Strava-nak az egész világra kiterjedő részletes hőtérképe van arról, hogy mely útvonalakat milyen sűrűn használják a sportolók. Az alábbi képen elsőként azt mutatjuk meg, hogy ezen a hőtérképen hogyan néz ki a Fiumei úti sírkerttől nem messze fekvő egyik népszerű futóhely, a Városliget hőtérképe (csak a futók adatait vettük figyelembe). Minél pirosabb és vastagabb egy út, annál gyakrabban futnak vagy bicikliznek rajta, illetve minél halványabb kék és vékony a jelzés, annál kevésbé használják.

A Városliget futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Jól kirajzolódnak a futók kedvelt városligeti körei (vélhetően még a nagy átépítések előtti adatokat is felhasználva), és azt is látjuk, hogy a liget két legnépszerűbb megközelítési útja az Andrássy út, illetve a Stefánia.

Ezek után nézzük meg a Fiumei úti sírkertet és a környékét. Látható, hogy csak egy halványkék, vékony körvonal jelenik meg a falakon belül, vagyis a Strava is azt mutatja, hogy néha körbe szokták futni a sírkertet, de általában nem számít kedvelt terepnek. Viszonyításképp érdemes megnézni a Fiumei út másik oldalán, a temető közvetlen közelében lévő II. János Pál pápa teret, ahol sokkal többször futnak, pedig azon a kis területen jóval unalmasabb lehet körözgetni.

A Fiumei úti sírkert futó-hőtérképe. Forrás: Strava

Van tehát potenciál a sírkertben, bár az érdekes kérdés, hogy ha a II. János Pál pápa térről, netán a Városligetből nagyobb futóforgalom szivárog át, akkor azt a temetőlátogatók hogyan fogadják majd.

Az érdekesebb kérdés azonban mégis az, hogy a futók mennyire érzik majd komfortosan magukat a sírkertben. Amikor ugyanis megnéztük a többi budapesti temető Strava térképét, egyértelműen azt láttuk, hogy a kocogók nem szeretnek befutni a temetőkbe. Bizonyos esetekben egyértelműen az látszik, hogy hiába futnak keresztbe-kasul sokan és sokat a környéken, akár még a temető mellett is, nem lépnek be a sírkertekbe.

Itt van például az Új Köztemető, amely hasonlóan nagy kiterjedésű, mint a Fiumei úti sírkert, és szintén egy kellemesen nagy zöld oázis a városban, de ahogy a Strava hőtérképe mutatja, futás szempontjából ennek ellenére is csak egy óriási fehér folt a környéken.

Az Új Köztemető futó-hőtérképe. Fotó: Strava

A következő példa a Farkasréti temető, amely azért különösen érdekes, mert a budai hegyvidék amúgy is kedvelt a futók körében, ráadásul ezt a temetőt keresztbe szeli a horrorsztorik alapján semmi jót nem ígérő nevű Denevér út.

Így néz ki a terület műholdas képe:

A Farkasréti temető műholdképe. Forrás: Google

És így néz ki a Strava térképe:

A Farkasréti temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A hőtérkép jól kivehető vastag piros csíkokkal rajzolja körül a temetőt, és látszik, hogy a Denevér úton is sokan sokszor futnak, a temetőbe azonban szinte soha nem fut be senki.

A kisebb fővárosi temetőkben is ugyanez a minta, pedig még ezek is hosszabb körökre adnának lehetőséget, mint egy-egy sportpálya, vagy kisebb park (amelyekben egyébként a hőtérkép szerint a budapestiek rengetegen körözgetnek, talán jobb alternatíva híján). Az alábbi Strava térkép például a Csepeli temető fehér foltját ábrázolja.

A Csepeli temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A temetőkben való futás világszerte megosztja az embereket, a kérdés nyilvánvalóan ott vetődik fel leginkább, ahol kevés az egyéb természetes zöldfelület. Annak a kérdésnek, hogy kegyeletsértő-e temetőben futni, elég kiterjedt nemzetközi irodalma van az interneten.

A következő példával azt mutatjuk be, hogy van olyan eset is, amikor a temetői futás magától értetődővé válik. Az alábbi műholdkép a Florida államban található Jacksonville egyik temetőjét (Evergreen Cemetery) mutatja.

A floridai Jacksonville temetőjének műholdképe. Fotó: Google

Ebben a temetőben hangsúlyozottan szabad a futás, olyannyira, hogy már 20 éve futóversenyeket is rendeznek benne. Stílusosan Halloween előtt pár nappal, a rendezvény neve pedig Evergreen Pumpkin Run (Evergreen Tök Futás), és töklámpásokkal jelzik az útvonalat.

A Strava hőtérképe ordítóan mutatja, hogy a környékbeliek ide járnak futni:

A floridai Jacksonville temetőjének futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Ha pedig nagyobb térképkivágásból nézzük, akkor az is látszik, hogy sok futó néhány jól meghatározható útvonalon szokott kifutni a temetőhöz, vagyis igazi futókirándulóhely lett belőle.

A floridai Jacksonville futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Élet futás hőtérkép sírkert Strava temető Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.

Stubnya Bence
2019. október 16. 16:02 Élet

A féreghajtó gyógyszer hatása? 20 százalékkal magasabb fizetés

Többek között ezért az eredményért is kapott Nobel-díjat három kutató, akik terepen, kísérletekkel próbáltak meg rájönni a szegénység valódi okaira.

Váczi István
2019. október 13. 12:39 Élet

A legtöbbet és legkevesebbet keresőket ugyanúgy fenyegeti a kiégés

Az ételfutárok azért güriznek túl sokat, hogy megéljenek, a multiknál dolgozó vezetők azért, hogy helyt álljanak a nemzetközi versenyben.

Fontos

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 06:59 Világ

Egyetlen ábrából kiderült, mennyire egymásra van utalva Nyugat- és Kelet-Európa

Félmillió keleti kamionsofőr jár rendszeresen dolgozni arra a területre, ahol az áruk döntő többségét fuvarozni kell, őket szeretnék lenyelni a nyugat-európai munkaadók.