Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 6. 11:45 Élet

Ne lepődj meg, ha az étteremben minden nap más a pincér és a szakács

Miután a taxisok és a futárok jelentős része alkalmazottból magánvállalkozó lett, Amerikában most már a konyhai személyzet tagjai is egyre inkább a saját lábukra állnak. A folyamatot ezúttal is a technológiai fejlődés hajtja, az Egyesült Államokban két alkalmazás, a Pared és az Instawork is nagyon népszerű lett.

Mindkettő ugyanazt csinálja: az éttermeket és a konyhai személyzet tagjait hozza össze alkalmi munkára, a munkadíj egy bizonyos részéért. A New York Times riportja szerint egyre többen hagynak fel a rendes állásukkal és állnak át a szabadúszó életformára. Mivel óriási a munkaerőhiány, megtehetik, hogy saját maguk osztják be az idejüket, annyi munkát vállalnak, amennyit szeretnének, és inspirálóan hat rájuk az is, hogy folyton új, addig ismeretlen környezetben dolgozhatnak.

A riportban bemutatott szakács például azt mondja, a munkalehetőségek éjjel-nappal özönlenek a telefonjára, éjszakára ki kell kapcsolnia az értesítéseket, ha aludni akar. Korábban egy manhattani vegetáriánus étteremben dolgozott főállásban, de amióta szabadúszó lett, már több mint 70 étteremben fordult meg, és mindenhova csak alkalomszerűen, egy-egy műszakra ugrik be.

Munkaügyi szempontból sokan ezt a folyamatot is aggasztónak tartják, az amerikai szabályok szerint ugyanis az ehhez hasonló szabadúszó vállalkozók gyakorlatilag elvesztik a szakszervezeti tagság, a kollektív bértárgyalás és a kollektív szerződés lehetőségét, sőt ha nem gondoskodnak magukról, akkor az egészségügyi ellátásukat is. Válság esetén ők kerülnek a leghamarabb nehéz helyzetbe.

Az Instawork eddig 28 millió dollár kockázati tőkét kapott, 11 városban közvetít munkalehetőségeket, és majdnem félmillió használója van, a 2015-ben indult Pared pedig mostanában lépte át a 100 ezres felhasználószámot.

A Pared vállalkozói 2018-ban átlagosan 19,66 dollárt kerestek óránként, az Instawork San Francisco környékén 22,77, Los Angelesben pedig 19,37 dolláros átlagos órabért tudott közvetíteni. Ám a vendéglősök számára ez nagyon érzékeny téma, próbálják bizalmasan kezelni a beugrók órabérét, mert ha esetleg az derül ki, hogy a főállású személyzet tagjai kevesebbet kapnak, az hamar megmérgezheti a konyhai légkört.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet beugró étterem Instawork konyha Pared szabadúszó szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2025. április 24. 17:30 Élet

Könnyebb hozzájutni a 3+3 milliós felújítási ingyenpénzhez, és van még belőle bőven

Egymást érik az otthonfelújítási programmal kapcsolatos könnyítések, lassan talán kiismerik a potenciális pályázók a lehetőségeket.

Stubnya Bence
2025. április 23. 12:54 Élet, Közélet

Beindult a projekt, amivel rengeteget spórolhatnak a Budapesten tanuló egyetemisták

Kisajátította a Diákváros területeit a magyar állam, viszont az eredeti tervekhez képest jóval szerényebb formában jöhet létre az Diákváros.

Stubnya Bence
2025. április 22. 05:50 Élet, Vállalat

Jó a fizetésük és szeretik a munkahelyüket, épp ezért alapítottak egy saját szakszervezetet

Legkevésbé sem gondolná az ember, hogy épp a Bosch informatikusai alapítanak érdekvédelmi szervezetet, pedig nagyon is logikus, hogy ez történt.

Fontos

Elek Péter
2025. április 25. 13:12 Világ

Lehet logika Trump viselkedésében, de megéri?

Meglepő, túlzott és közgazdaságilag nehezen indokolható az elnök vámpolitikája, de az legalább már látszik, hogy a célkeresztben elsősorban Kína van.

Torontáli Zoltán
2025. április 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Kevesebb pénzt adna a kormány a Demján Sándor Program nyertes cégeinek

Az 1+1-nevű részt az utolsó pillanatban 1,25+0,75-re módosíthatják, így a nyertes pályázóknak nem adnának annyi támogatást, amennyit ígértek.

Regős Gábor
2025. április 24. 15:30 Pénz

Az infláció vagy a recesszió fenyegetőbb a vámháború árnyékában?

Az alapkamat-várakozások alapján a piaci szereplők olyan veszélynek látják a gazdasági visszaesést, amire reagálniuk kell a nagy jegybankoknak.