Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 6. 11:45 Élet

Ne lepődj meg, ha az étteremben minden nap más a pincér és a szakács

Miután a taxisok és a futárok jelentős része alkalmazottból magánvállalkozó lett, Amerikában most már a konyhai személyzet tagjai is egyre inkább a saját lábukra állnak. A folyamatot ezúttal is a technológiai fejlődés hajtja, az Egyesült Államokban két alkalmazás, a Pared és az Instawork is nagyon népszerű lett.

Mindkettő ugyanazt csinálja: az éttermeket és a konyhai személyzet tagjait hozza össze alkalmi munkára, a munkadíj egy bizonyos részéért. A New York Times riportja szerint egyre többen hagynak fel a rendes állásukkal és állnak át a szabadúszó életformára. Mivel óriási a munkaerőhiány, megtehetik, hogy saját maguk osztják be az idejüket, annyi munkát vállalnak, amennyit szeretnének, és inspirálóan hat rájuk az is, hogy folyton új, addig ismeretlen környezetben dolgozhatnak.

A riportban bemutatott szakács például azt mondja, a munkalehetőségek éjjel-nappal özönlenek a telefonjára, éjszakára ki kell kapcsolnia az értesítéseket, ha aludni akar. Korábban egy manhattani vegetáriánus étteremben dolgozott főállásban, de amióta szabadúszó lett, már több mint 70 étteremben fordult meg, és mindenhova csak alkalomszerűen, egy-egy műszakra ugrik be.

Munkaügyi szempontból sokan ezt a folyamatot is aggasztónak tartják, az amerikai szabályok szerint ugyanis az ehhez hasonló szabadúszó vállalkozók gyakorlatilag elvesztik a szakszervezeti tagság, a kollektív bértárgyalás és a kollektív szerződés lehetőségét, sőt ha nem gondoskodnak magukról, akkor az egészségügyi ellátásukat is. Válság esetén ők kerülnek a leghamarabb nehéz helyzetbe.

Az Instawork eddig 28 millió dollár kockázati tőkét kapott, 11 városban közvetít munkalehetőségeket, és majdnem félmillió használója van, a 2015-ben indult Pared pedig mostanában lépte át a 100 ezres felhasználószámot.

A Pared vállalkozói 2018-ban átlagosan 19,66 dollárt kerestek óránként, az Instawork San Francisco környékén 22,77, Los Angelesben pedig 19,37 dolláros átlagos órabért tudott közvetíteni. Ám a vendéglősök számára ez nagyon érzékeny téma, próbálják bizalmasan kezelni a beugrók órabérét, mert ha esetleg az derül ki, hogy a főállású személyzet tagjai kevesebbet kapnak, az hamar megmérgezheti a konyhai légkört.

Élet beugró étterem Instawork konyha Pared szabadúszó szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. november 12. 15:12 Élet

Magyarország kis ország?

Megkérdeztük Dragomán Györgyöt, Somogyi Zoltánt és Ungváry Krisztiánt, hogy mi jut eszébe arról, hogy Magyarország kis ország. A következő napokban az ő írásaik jelennek meg.

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 07:24 Élet

Hamarosan meglehet az anyag, amit 108 éve keresnek, és biztosan Nobel-díjat ér

Ha lenne olyan anyag, amelyben az áram szobahőmérsékleten is energiaveszteség nélkül halad, annak használata alaposan átírná az életünket. És lehet, hogy nemsokára lesz ilyen.

Váczi István
2019. november 8. 10:34 Élet

Kidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőle

Kukabúvárkodásért ítéltek el két német fiatalt, de nem hagyják annyiban.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.