Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 6. 11:45 Élet

Ne lepődj meg, ha az étteremben minden nap más a pincér és a szakács

Miután a taxisok és a futárok jelentős része alkalmazottból magánvállalkozó lett, Amerikában most már a konyhai személyzet tagjai is egyre inkább a saját lábukra állnak. A folyamatot ezúttal is a technológiai fejlődés hajtja, az Egyesült Államokban két alkalmazás, a Pared és az Instawork is nagyon népszerű lett.

Mindkettő ugyanazt csinálja: az éttermeket és a konyhai személyzet tagjait hozza össze alkalmi munkára, a munkadíj egy bizonyos részéért. A New York Times riportja szerint egyre többen hagynak fel a rendes állásukkal és állnak át a szabadúszó életformára. Mivel óriási a munkaerőhiány, megtehetik, hogy saját maguk osztják be az idejüket, annyi munkát vállalnak, amennyit szeretnének, és inspirálóan hat rájuk az is, hogy folyton új, addig ismeretlen környezetben dolgozhatnak.

A riportban bemutatott szakács például azt mondja, a munkalehetőségek éjjel-nappal özönlenek a telefonjára, éjszakára ki kell kapcsolnia az értesítéseket, ha aludni akar. Korábban egy manhattani vegetáriánus étteremben dolgozott főállásban, de amióta szabadúszó lett, már több mint 70 étteremben fordult meg, és mindenhova csak alkalomszerűen, egy-egy műszakra ugrik be.

Munkaügyi szempontból sokan ezt a folyamatot is aggasztónak tartják, az amerikai szabályok szerint ugyanis az ehhez hasonló szabadúszó vállalkozók gyakorlatilag elvesztik a szakszervezeti tagság, a kollektív bértárgyalás és a kollektív szerződés lehetőségét, sőt ha nem gondoskodnak magukról, akkor az egészségügyi ellátásukat is. Válság esetén ők kerülnek a leghamarabb nehéz helyzetbe.

Az Instawork eddig 28 millió dollár kockázati tőkét kapott, 11 városban közvetít munkalehetőségeket, és majdnem félmillió használója van, a 2015-ben indult Pared pedig mostanában lépte át a 100 ezres felhasználószámot.

A Pared vállalkozói 2018-ban átlagosan 19,66 dollárt kerestek óránként, az Instawork San Francisco környékén 22,77, Los Angelesben pedig 19,37 dolláros átlagos órabért tudott közvetíteni. Ám a vendéglősök számára ez nagyon érzékeny téma, próbálják bizalmasan kezelni a beugrók órabérét, mert ha esetleg az derül ki, hogy a főállású személyzet tagjai kevesebbet kapnak, az hamar megmérgezheti a konyhai légkört.

Élet beugró étterem Instawork konyha Pared szabadúszó szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. augusztus 2. 18:44 Élet

Ha az oktatási egyenlőség a cél, számolni kell a magániskolákkal is

Hiába biztosítja törvény az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, mégsem csökkent jelentősen az oktatási egyenlőtlenség Indiában.

Bucsky Péter
2020. augusztus 2. 07:50 Élet

Még jó pár év, mire elkészülnek a belvárosig érő kerékpáros sztrádák Budapesten

A kerékpáros turisták mellett a mindennap biciklizők is nagy hasznát vehetik a szentendrei, a váci, a balatoni és az érdi kerékpárutak budapesti bekötésének.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Fontos

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Jandó Zoltán
2020. július 29. 06:51 Közélet

Megmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.