Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 6. 11:45 Élet

Ne lepődj meg, ha az étteremben minden nap más a pincér és a szakács

Miután a taxisok és a futárok jelentős része alkalmazottból magánvállalkozó lett, Amerikában most már a konyhai személyzet tagjai is egyre inkább a saját lábukra állnak. A folyamatot ezúttal is a technológiai fejlődés hajtja, az Egyesült Államokban két alkalmazás, a Pared és az Instawork is nagyon népszerű lett.

Mindkettő ugyanazt csinálja: az éttermeket és a konyhai személyzet tagjait hozza össze alkalmi munkára, a munkadíj egy bizonyos részéért. A New York Times riportja szerint egyre többen hagynak fel a rendes állásukkal és állnak át a szabadúszó életformára. Mivel óriási a munkaerőhiány, megtehetik, hogy saját maguk osztják be az idejüket, annyi munkát vállalnak, amennyit szeretnének, és inspirálóan hat rájuk az is, hogy folyton új, addig ismeretlen környezetben dolgozhatnak.

A riportban bemutatott szakács például azt mondja, a munkalehetőségek éjjel-nappal özönlenek a telefonjára, éjszakára ki kell kapcsolnia az értesítéseket, ha aludni akar. Korábban egy manhattani vegetáriánus étteremben dolgozott főállásban, de amióta szabadúszó lett, már több mint 70 étteremben fordult meg, és mindenhova csak alkalomszerűen, egy-egy műszakra ugrik be.

Munkaügyi szempontból sokan ezt a folyamatot is aggasztónak tartják, az amerikai szabályok szerint ugyanis az ehhez hasonló szabadúszó vállalkozók gyakorlatilag elvesztik a szakszervezeti tagság, a kollektív bértárgyalás és a kollektív szerződés lehetőségét, sőt ha nem gondoskodnak magukról, akkor az egészségügyi ellátásukat is. Válság esetén ők kerülnek a leghamarabb nehéz helyzetbe.

Az Instawork eddig 28 millió dollár kockázati tőkét kapott, 11 városban közvetít munkalehetőségeket, és majdnem félmillió használója van, a 2015-ben indult Pared pedig mostanában lépte át a 100 ezres felhasználószámot.

A Pared vállalkozói 2018-ban átlagosan 19,66 dollárt kerestek óránként, az Instawork San Francisco környékén 22,77, Los Angelesben pedig 19,37 dolláros átlagos órabért tudott közvetíteni. Ám a vendéglősök számára ez nagyon érzékeny téma, próbálják bizalmasan kezelni a beugrók órabérét, mert ha esetleg az derül ki, hogy a főállású személyzet tagjai kevesebbet kapnak, az hamar megmérgezheti a konyhai légkört.

Élet beugró étterem Instawork konyha Pared szabadúszó szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 17. 17:18 Élet, Világ

Legalább havi bruttó félmilliós fizetést kell adni egy osztrák biciklis futárnak

Jövőre életbe lép az ágazati kollektív szerződés, bérminimummal és karácsonyi pénzzel.

Avatar
2019. szeptember 17. 15:09 Élet

Lehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?

Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 16. 15:19 Élet, Világ

Büntető adóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Úgy tűnik, hogy az ötletet az Angela Merkel vezette kormányzópárt sem veti el, pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy a megvalósítással el lehet érni minden célt.

Fontos

Stubnya Bence
2019. szeptember 17. 07:02 Adat, Vállalat

Nem támogatja tovább a vendégmunkások állásait a kormány, de rejtély, hogy miért nem évekkel ezelőtt döntött így

Nem célja többé az egyedi kormánydöntéssel adott nagyvállalati támogatásoknak, hogy munkahelyeket hozzanak létre. A kérdés már csak az, hogy miért pont most döntöttek így.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 16. 10:39 Világ

Néhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacát

Kiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.

Stubnya Bence
2019. szeptember 15. 07:53 Adat

A devizahitelek gerjeszthették a nagy magyar kivándorlási hullámot

A szegényebb háztartások részesülnek nagyobb részben a külföldön dolgozó magyarok hazautalásaiból. Fontos motiváció volt a külföldön munkát keresőknek, hogy a család fizetni tudja a törlesztőt.