Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 21. 15:22 Élet

Több lett a műanyag szemét a műanyagmentes júliusban

Csak én élek buborékban, és láttam azt, hogy az összes közösségi médiás ismerősöm beleállt a műanyagmentes július igencsak támogatható ötletébe, vagy tényleg sikerült egy olyan kísérletet elindítani, amely a számolási hibahatárnál nagyobb mértékben tudja csökkenteni a műanyag szemetet? Ez a visszatérő kérdés foglalkoztatott, ezért megkértem a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-t, hogy küldje el a júliusi szemétszállítási adatait.

Budapest persze nem egyenlő az országgal, de talán nem túlzás azt gondolni, hogy a kísérleti hónapnak a nagyvárosi lakosság lehetett a legfontosabb célcsoportja, mert általában ez a leginkább környezettudatos réteg, amely még meg is engedheti magának a választás lehetőségét.

A Budapesten szelektíven gyűjtött és elszállított műanyaghulladék*A vegyes hulladék közé dobott mennyiséget tehát nem tartalmazza ez az adat. mennyisége így alakult:

  • 2019 (műanyagmentes) július: 1362 tonna.
  • 2018 (nem műanyagmentes*Néhányan már tavaly is csatlakoztak a kezdeményezéshez, de összehasonlíthatatlanul kisebb volt a visszhangja, mint idén.) július: 1329 tonna.

A növekedés tehát egy év alatt 33 tonna műanyag (azaz 2,4 százalék) volt, minden erőfeszítésünk ellenére.

Idén még júniusban is kevesebb műanyagot dobtak a fővárosiak a szelektív gyűjtőkbe, mint júliusban, akkor 1212 tonna volt az érték, és bár a szezonalitás miatt nem szerencsés a júniust a júliushoz hasonlítani, annyi azért látszik, hogy még az előző hónap mennyiségét sem sikerült megközelíteni.

Érdekes ugyanakkor az elszállított fémhulladék mennyisége is, amely így alakult:

  • 2019 (műanyagmentes) július: 309 tonna.
  • 2018 (nem műanyagmentes) július: 148 tonna.
  • 2019 június: 265 tonna.

A növekedés egy év alatt 161 tonna, vagyis 108,7 százalék.

Lehet találgatni, hogy a számok mire utalhatnak, de a két adatsorból mintha az látszana, hogy a PET-palackok helyett sokan alumínium dobozra váltottak a műanyagmentesség jegyében. (Emellett a mennyiségek növekedésében közrejátszhatott az is, hogy az emberek jobban odafigyeltek a szelektálásra, azaz több műanyagot, illetve fémet dobtok a vegyes kukák helyett a megfelelő gyűjtőkbe.)

A fémhulladék idén június és július között 16,6 százalékkal ugrott meg, ugyanezen időszak alatt a műanyag viszont csak 12,4 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa te is dilemmáztál már azon, hogy mit dobhatsz a szelektívbe, itt a segítségHova dobjuk az olajos flakont vagy az elviteles kávéspoharat? És a csokis vagy chipszes zacskót? Vége a bizonytalankodásnak szemétválogatás közben!

Az alumínium egyébként újrahasznosítás szempontjából nem rossz irány, erről itt írtunk korábban, mert az első előállítása ugyan rendkívül sok energiát emészt fel, de az újrahasznosítás technológiája viszonylag egyszerű, jó hatásfokú és már sokkal kevésbé energiaigényes eljárás.

Visszatérve a budapesti számokhoz: nem tudhatjuk, hogy a műanyagmentes mozgalom meghirdetése nélkül mennyi szemét keletkezett volna, és ahhoz képest milyenek az eredmények. A számok ellenére is feltétlenül igaz, hogy a (műanyag)fogyasztás visszafogásának van értelme, és nem is csak kampányszerűen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobbJön a sörösdobozos ásványvíz, de jó ez valamire?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alumínium fkf hulladék július műanyag műanyagmentes szemét szemétszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.