Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. július 25. 10:23 Élet

Több mint egymillió magyar nehezen jut élelemhez

A cikk eredeti formájában a Privátbankár.hu-n jelent meg.

A világ rohamosan fejlődik, viszont az éhezés problémája egyáltalán nem tűnt el, sőt, utoljára négy éve, 2015-ben csökkent az alultápláltak száma, azóta csak romlott a helyzet. Jelenleg körülbelül 820 millió ember éhezik a világban, és egyre inkább elérhetetlennek tűnik az a terv, amely 2030-ra leszámolna ezzel a problémával.

Ezt a tendenciát erősítette meg az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági hivatala, a FAO által elkészített Élelmezés-biztonsági Skála (Food Insecurity Experience Scale) is, amelyből az derült ki, hogy a probléma folyamatosan nő Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

A világ közel harmada érintett

Az ezt mérő SDG indikátor szerint összesen 2 milliárd embernek jelent napi szinten problémát az, hogy ideális mennyiségű és minőségű élelemhez jusson. Fontos kiemelni, hogy az ebbe a kategóriába eső emberek nem feltétlenül éheznek, csak nem jutnak a megfelelő élelmiszerekhez. Körükben nagyobb az egészségi problémák és az alultápláltság kockázata.

Ez a jelenség nemcsak a harmadik világbeli, szegény országokat érinti, hanem például az észak-amerikai és az európai lakosság 8 százalékát is. De mi a helyzet Magyarországon?

Havi 63 645 forint

Korábban a Privátbankár részletesebben is megnézte a szegénységi rés alakulását, arra jutva, hogy 2018-ban ismételten nőtt a szegények lemaradása, és az elmúlt 10 évben nem volt ennyire mély a magyarországi szegénység.

A 2018-as adatok alapján a szegénységi küszöb*A szegénységi küszöböt úgy számolják ki, hogy veszik egy ország háztartásai – adózás és a szociális támogatások után megmaradó – bevételeiből kalkulált mediánértékének 60 százalékát. értéke évi 1 006 249 (havi 83 855) forint volt, míg a relatív szegénységi rés*A szegénység intenzitása, a szegénységi rés nem más, mint a szegények jövedelmének a szegénységi küszöbtől számított átlagos távolsága, mindez százalékban kifejezve a relatív szegénységi rés. 24,1 százalékra ugrott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szegények átlagjövedelme az 1 006 249 forint 75,9 százalékának felelt meg, ami 763 742 forint. Ez alapján 2018-ban az ő átlagjövedelmük havonta 63 645 forint volt.

A hazai éhezők helyzete stagnált

Érdekes, hogy a kifejezetten sötét képet mutató szegénységi adatok ellenére az látszik a FAO adataiból, hogy itthon nem romlott az élelmezést tekintve a helyzet 2014-2018 között, fejlődni viszont nem sikerült minden kategóriában.

 

Mindez számszerűsítve így néz ki:

Probléma Százalék (teljes népesség=100) Létszám (fő)
Alultápláltság 2,5 242 500
Nehezen jut élelemhez 0,8 77 600
Közepesen nehezen jut élelemhez 8,3 805 100

 

Bár a grafikonon egyértelműen lehet látni a javulást, mégis el lehet mondani, hogy ma Magyarországon közel 900 ezer embernek jelent valamilyen szinten nehézséget az, hogy kellő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez jusson, míg 242 ezernek mindennapi probléma az alultápláltság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal több lesz a szegény nyugdíjas a kormány előrejelzése alapjánA bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre mélyülni fog a következő években. A következmény a legidősebb társadalmi réteg egyre nagyobb mértékű elszegényedése lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alultápláltság éhezés ensz fao szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.