Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 22. 17:08 Élet

Olyan felkapott lett, hogy az aranynál is többet ér a csiganyál

A parasztok általában a hátuk közepére sem kívánják a csigákat, hiszen a falánk jószágok nagy tömegben szemmel látható pusztítást tudnak végezni. A csiganyálka szépészeti hasznosítása azonban annyira felfutott az utóbbi évtizedben, hogy thai gazdálkodók és más vállalkozó kedvű helyiek már azért tartják őket, hogy összegyűjtött váladékukat eladják.

A Guardian cikke szerint a Bangkoktól keletre lévő egyik thai tartományban már több mint 80 csigafarm működik. Egy helyi tanár például kilónként egy dollárt fizet helyi rizstermelőknek a csigákért, amelyeket ők korábban is összegyűjtöttek, mert előszeretettel fogyasztották a frissen kisarjadt növényeket. Míg korábban az úttestre vagy a folyóba dobálták őket, most keresnek velük egy kis mellékest.

A tanárnak már több mint ezer csigája van, amelyeket rendszeresen „megfej”, a nyálkát pedig eladja. A folyamat során – ahogy a képen látható – vizet csöpögtetnek az állatra, hogy serkentsék a nyálka kiválasztását, amelyet aztán üvegcsékben összegyűjtenek. Ez állítólag egyáltalán nem árt nekik, a folyamatot csak háromhetente ismétlik meg, egyébként pedig – a magas nyálkaminőség garantálása érdekében – zöldségeken és gabonán tartják az állatokat.

Az országban egy cég vásárolja fel az összes csiganyálkát, amely

súlyban mérve értékesebb, mint az arany.

Az üzletág értékét globálisan 314 millió dollárra (90 milliárd forint) becslik. A csiganyálkát tartalmazó készítmények forgalma valószínűleg ennél is több, hiszen egy ilyen arcpakolásért akár 300 dollárt is elkérhetnek. Egyébként krém és púder állagú készítmények is léteznek.

A nyolcvanas években Chilében fedezték fel a csiga váladékának jótékony hatását, a tenyésztők megfigyelték, milyen puha lett a kezük, miután az állatokkal dolgoztak. Így ebben az országban készült az első ezt kihasználó kozmetikai termék, de aztán az igazi boom az Egyesült Államokban és Dél-Koreában következett be.

A HáziPatika.com pár évvel ezelőtti cikke szerint a nyálka többek között proteineket, glikolsavakat, elasztanint, hyarulonsavat, antioxidánsokat, peptideket és egyéb mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek célja, hogy megvédjék a csiga bőrét a károsodástól, a fertőzésektől és az UV-sugárzástól.

A nyálkát a kozmetikai ipar során többször átszűrik és megtisztítják, így kerül be a különböző arcápoló krémekbe, balzsamokba. Ezek nemcsak a sebgyógyulást gyorsítják meg, de regenerálják, erősítik is a bőrt. Igaz, a bőrgyógyászok egy része szkeptikus a hatásokat illetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városátNem elég, hogy az esős évszakban folyamatosan elárasztja az utcákat a víz, a város még süllyed is.

Élet csigafarm csiganyál kozmetikum Thaiföld Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2019. november 14. 11:33 Élet

A Wizz Air-vezér nekiment a nyugat-európaiaknak és a Lufthansának

Váradi József szerint a hagyományos légitársaságok üzleti modelljét jogosabb fenntarthatósági alapon kritizálni, mint a fapadosokét. A nyugati kritikusok pedig képmutatóak.

Avatar
2019. november 13. 17:15 Élet

Volt, amikor Magyarország nem kicsinek, hanem nagyhatalomnak képzelte magát

A nemzethalál réme és a nagyhatalmiság délibábja között csapongott a magyarok önértékelési zavara.

Avatar
2019. november 12. 15:12 Élet

Magyarország kis ország?

Megkérdeztük Dragomán Györgyöt, Somogyi Zoltánt és Ungváry Krisztiánt, hogy mi jut eszébe arról, hogy Magyarország kis ország. A következő napokban az ő írásaik jelennek meg.

Fontos

Bucsky Péter
2019. november 13. 06:48 Közélet

Budapesti behajtási díj helyett megcsinálta a kormány a kihajtási díjat

Annyit keres a kormány a fővárosi és agglomerációs autókon, amit a főváros a dugódíjból tervezne beszedni. Utóbbitól mégis félnek.

Jandó Zoltán
2019. november 12. 11:44 Adat

Magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot

Az orvos és nővérhiányt bevándorlókkal sem tudjuk kezelni, és nem azért mert erre ne lenne igény, hanem mert a nővérek például szinte mindenhol jobban keresnek.

Fabók Bálint
2019. november 12. 06:51 Élet

Megnéztem két szelektív hulladékkezelőt, és alig hittem el, amit láttam

Hiába szelektálunk gondosan, a műanyaghulladék csak néhány típusa hasznosul újra. A joghurtos pohár, a zacskó vagy az ételhordó doboz sem ilyen.