Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 22. 17:08 Élet

Olyan felkapott lett, hogy az aranynál is többet ér a csiganyál

A parasztok általában a hátuk közepére sem kívánják a csigákat, hiszen a falánk jószágok nagy tömegben szemmel látható pusztítást tudnak végezni. A csiganyálka szépészeti hasznosítása azonban annyira felfutott az utóbbi évtizedben, hogy thai gazdálkodók és más vállalkozó kedvű helyiek már azért tartják őket, hogy összegyűjtött váladékukat eladják.

A Guardian cikke szerint a Bangkoktól keletre lévő egyik thai tartományban már több mint 80 csigafarm működik. Egy helyi tanár például kilónként egy dollárt fizet helyi rizstermelőknek a csigákért, amelyeket ők korábban is összegyűjtöttek, mert előszeretettel fogyasztották a frissen kisarjadt növényeket. Míg korábban az úttestre vagy a folyóba dobálták őket, most keresnek velük egy kis mellékest.

A tanárnak már több mint ezer csigája van, amelyeket rendszeresen „megfej”, a nyálkát pedig eladja. A folyamat során – ahogy a képen látható – vizet csöpögtetnek az állatra, hogy serkentsék a nyálka kiválasztását, amelyet aztán üvegcsékben összegyűjtenek. Ez állítólag egyáltalán nem árt nekik, a folyamatot csak háromhetente ismétlik meg, egyébként pedig – a magas nyálkaminőség garantálása érdekében – zöldségeken és gabonán tartják az állatokat.

Az országban egy cég vásárolja fel az összes csiganyálkát, amely

súlyban mérve értékesebb, mint az arany.

Az üzletág értékét globálisan 314 millió dollárra (90 milliárd forint) becslik. A csiganyálkát tartalmazó készítmények forgalma valószínűleg ennél is több, hiszen egy ilyen arcpakolásért akár 300 dollárt is elkérhetnek. Egyébként krém és púder állagú készítmények is léteznek.

A nyolcvanas években Chilében fedezték fel a csiga váladékának jótékony hatását, a tenyésztők megfigyelték, milyen puha lett a kezük, miután az állatokkal dolgoztak. Így ebben az országban készült az első ezt kihasználó kozmetikai termék, de aztán az igazi boom az Egyesült Államokban és Dél-Koreában következett be.

A HáziPatika.com pár évvel ezelőtti cikke szerint a nyálka többek között proteineket, glikolsavakat, elasztanint, hyarulonsavat, antioxidánsokat, peptideket és egyéb mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek célja, hogy megvédjék a csiga bőrét a károsodástól, a fertőzésektől és az UV-sugárzástól.

A nyálkát a kozmetikai ipar során többször átszűrik és megtisztítják, így kerül be a különböző arcápoló krémekbe, balzsamokba. Ezek nemcsak a sebgyógyulást gyorsítják meg, de regenerálják, erősítik is a bőrt. Igaz, a bőrgyógyászok egy része szkeptikus a hatásokat illetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városátNem elég, hogy az esős évszakban folyamatosan elárasztja az utcákat a víz, a város még süllyed is.

Élet csigafarm csiganyál kozmetikum Thaiföld Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.