Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 22. 17:08 Élet

Olyan felkapott lett, hogy az aranynál is többet ér a csiganyál

A parasztok általában a hátuk közepére sem kívánják a csigákat, hiszen a falánk jószágok nagy tömegben szemmel látható pusztítást tudnak végezni. A csiganyálka szépészeti hasznosítása azonban annyira felfutott az utóbbi évtizedben, hogy thai gazdálkodók és más vállalkozó kedvű helyiek már azért tartják őket, hogy összegyűjtött váladékukat eladják.

A Guardian cikke szerint a Bangkoktól keletre lévő egyik thai tartományban már több mint 80 csigafarm működik. Egy helyi tanár például kilónként egy dollárt fizet helyi rizstermelőknek a csigákért, amelyeket ők korábban is összegyűjtöttek, mert előszeretettel fogyasztották a frissen kisarjadt növényeket. Míg korábban az úttestre vagy a folyóba dobálták őket, most keresnek velük egy kis mellékest.

A tanárnak már több mint ezer csigája van, amelyeket rendszeresen „megfej”, a nyálkát pedig eladja. A folyamat során – ahogy a képen látható – vizet csöpögtetnek az állatra, hogy serkentsék a nyálka kiválasztását, amelyet aztán üvegcsékben összegyűjtenek. Ez állítólag egyáltalán nem árt nekik, a folyamatot csak háromhetente ismétlik meg, egyébként pedig – a magas nyálkaminőség garantálása érdekében – zöldségeken és gabonán tartják az állatokat.

Az országban egy cég vásárolja fel az összes csiganyálkát, amely

súlyban mérve értékesebb, mint az arany.

Az üzletág értékét globálisan 314 millió dollárra (90 milliárd forint) becslik. A csiganyálkát tartalmazó készítmények forgalma valószínűleg ennél is több, hiszen egy ilyen arcpakolásért akár 300 dollárt is elkérhetnek. Egyébként krém és púder állagú készítmények is léteznek.

A nyolcvanas években Chilében fedezték fel a csiga váladékának jótékony hatását, a tenyésztők megfigyelték, milyen puha lett a kezük, miután az állatokkal dolgoztak. Így ebben az országban készült az első ezt kihasználó kozmetikai termék, de aztán az igazi boom az Egyesült Államokban és Dél-Koreában következett be.

A HáziPatika.com pár évvel ezelőtti cikke szerint a nyálka többek között proteineket, glikolsavakat, elasztanint, hyarulonsavat, antioxidánsokat, peptideket és egyéb mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek célja, hogy megvédjék a csiga bőrét a károsodástól, a fertőzésektől és az UV-sugárzástól.

A nyálkát a kozmetikai ipar során többször átszűrik és megtisztítják, így kerül be a különböző arcápoló krémekbe, balzsamokba. Ezek nemcsak a sebgyógyulást gyorsítják meg, de regenerálják, erősítik is a bőrt. Igaz, a bőrgyógyászok egy része szkeptikus a hatásokat illetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városátNem elég, hogy az esős évszakban folyamatosan elárasztja az utcákat a víz, a város még süllyed is.

Élet csigafarm csiganyál kozmetikum Thaiföld Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. augusztus 22. 17:30 Élet

Már túl van a nehezén, aki megismeri saját naivitását

Érdemes különböző munkabeosztásokkal, megtakarítási formákkal vagy dohányzásról leszoktató módszerekkel kísérletezni, mert közben jobban megismerjük magunkat, ez pedig segíti a cél elérését.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 21. 15:22 Élet

Több lett a műanyag szemét a műanyagmentes júliusban

A budapesti számok egyik lehetséges magyarázata, hogy PET-palack helyett inkább aluminiumdobozos termékeket vettünk, de a fogyasztásunkat nem akartuk visszafogni.

Fabók Bálint
2019. augusztus 20. 15:01 Élet

Kürtöskalácsozó nyílt egy indiai nagyvárosban

Indiában tör utat a magyar soft power: csilis csirkés és szárított céklás kürtöskalács fogant meg egy budapesti nyaraláson.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?