Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 22. 17:08 Élet

Olyan felkapott lett, hogy az aranynál is többet ér a csiganyál

A parasztok általában a hátuk közepére sem kívánják a csigákat, hiszen a falánk jószágok nagy tömegben szemmel látható pusztítást tudnak végezni. A csiganyálka szépészeti hasznosítása azonban annyira felfutott az utóbbi évtizedben, hogy thai gazdálkodók és más vállalkozó kedvű helyiek már azért tartják őket, hogy összegyűjtött váladékukat eladják.

A Guardian cikke szerint a Bangkoktól keletre lévő egyik thai tartományban már több mint 80 csigafarm működik. Egy helyi tanár például kilónként egy dollárt fizet helyi rizstermelőknek a csigákért, amelyeket ők korábban is összegyűjtöttek, mert előszeretettel fogyasztották a frissen kisarjadt növényeket. Míg korábban az úttestre vagy a folyóba dobálták őket, most keresnek velük egy kis mellékest.

A tanárnak már több mint ezer csigája van, amelyeket rendszeresen „megfej”, a nyálkát pedig eladja. A folyamat során – ahogy a képen látható – vizet csöpögtetnek az állatra, hogy serkentsék a nyálka kiválasztását, amelyet aztán üvegcsékben összegyűjtenek. Ez állítólag egyáltalán nem árt nekik, a folyamatot csak háromhetente ismétlik meg, egyébként pedig – a magas nyálkaminőség garantálása érdekében – zöldségeken és gabonán tartják az állatokat.

Az országban egy cég vásárolja fel az összes csiganyálkát, amely

súlyban mérve értékesebb, mint az arany.

Az üzletág értékét globálisan 314 millió dollárra (90 milliárd forint) becslik. A csiganyálkát tartalmazó készítmények forgalma valószínűleg ennél is több, hiszen egy ilyen arcpakolásért akár 300 dollárt is elkérhetnek. Egyébként krém és púder állagú készítmények is léteznek.

A nyolcvanas években Chilében fedezték fel a csiga váladékának jótékony hatását, a tenyésztők megfigyelték, milyen puha lett a kezük, miután az állatokkal dolgoztak. Így ebben az országban készült az első ezt kihasználó kozmetikai termék, de aztán az igazi boom az Egyesült Államokban és Dél-Koreában következett be.

A HáziPatika.com pár évvel ezelőtti cikke szerint a nyálka többek között proteineket, glikolsavakat, elasztanint, hyarulonsavat, antioxidánsokat, peptideket és egyéb mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek célja, hogy megvédjék a csiga bőrét a károsodástól, a fertőzésektől és az UV-sugárzástól.

A nyálkát a kozmetikai ipar során többször átszűrik és megtisztítják, így kerül be a különböző arcápoló krémekbe, balzsamokba. Ezek nemcsak a sebgyógyulást gyorsítják meg, de regenerálják, erősítik is a bőrt. Igaz, a bőrgyógyászok egy része szkeptikus a hatásokat illetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városátNem elég, hogy az esős évszakban folyamatosan elárasztja az utcákat a víz, a város még süllyed is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet csigafarm csiganyál kozmetikum Thaiföld Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.