Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 22. 17:08 Élet

Olyan felkapott lett, hogy az aranynál is többet ér a csiganyál

A parasztok általában a hátuk közepére sem kívánják a csigákat, hiszen a falánk jószágok nagy tömegben szemmel látható pusztítást tudnak végezni. A csiganyálka szépészeti hasznosítása azonban annyira felfutott az utóbbi évtizedben, hogy thai gazdálkodók és más vállalkozó kedvű helyiek már azért tartják őket, hogy összegyűjtött váladékukat eladják.

A Guardian cikke szerint a Bangkoktól keletre lévő egyik thai tartományban már több mint 80 csigafarm működik. Egy helyi tanár például kilónként egy dollárt fizet helyi rizstermelőknek a csigákért, amelyeket ők korábban is összegyűjtöttek, mert előszeretettel fogyasztották a frissen kisarjadt növényeket. Míg korábban az úttestre vagy a folyóba dobálták őket, most keresnek velük egy kis mellékest.

A tanárnak már több mint ezer csigája van, amelyeket rendszeresen „megfej”, a nyálkát pedig eladja. A folyamat során – ahogy a képen látható – vizet csöpögtetnek az állatra, hogy serkentsék a nyálka kiválasztását, amelyet aztán üvegcsékben összegyűjtenek. Ez állítólag egyáltalán nem árt nekik, a folyamatot csak háromhetente ismétlik meg, egyébként pedig – a magas nyálkaminőség garantálása érdekében – zöldségeken és gabonán tartják az állatokat.

Az országban egy cég vásárolja fel az összes csiganyálkát, amely

súlyban mérve értékesebb, mint az arany.

Az üzletág értékét globálisan 314 millió dollárra (90 milliárd forint) becslik. A csiganyálkát tartalmazó készítmények forgalma valószínűleg ennél is több, hiszen egy ilyen arcpakolásért akár 300 dollárt is elkérhetnek. Egyébként krém és púder állagú készítmények is léteznek.

A nyolcvanas években Chilében fedezték fel a csiga váladékának jótékony hatását, a tenyésztők megfigyelték, milyen puha lett a kezük, miután az állatokkal dolgoztak. Így ebben az országban készült az első ezt kihasználó kozmetikai termék, de aztán az igazi boom az Egyesült Államokban és Dél-Koreában következett be.

A HáziPatika.com pár évvel ezelőtti cikke szerint a nyálka többek között proteineket, glikolsavakat, elasztanint, hyarulonsavat, antioxidánsokat, peptideket és egyéb mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek célja, hogy megvédjék a csiga bőrét a károsodástól, a fertőzésektől és az UV-sugárzástól.

A nyálkát a kozmetikai ipar során többször átszűrik és megtisztítják, így kerül be a különböző arcápoló krémekbe, balzsamokba. Ezek nemcsak a sebgyógyulást gyorsítják meg, de regenerálják, erősítik is a bőrt. Igaz, a bőrgyógyászok egy része szkeptikus a hatásokat illetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városátNem elég, hogy az esős évszakban folyamatosan elárasztja az utcákat a víz, a város még süllyed is.

Élet csigafarm csiganyál kozmetikum Thaiföld Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. június 4. 17:04 Élet

Milliókat fizet egy cég azoknak, akik hajlandóak később elkezdeni a munkát

Az Evercore 15-25 ezer dollárt kínál a már felvett, de még munkába nem állt pályakezdőinek, ha hajlandók fél-egy évvel elhalasztani a belépés időpontját.

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 13:26 Élet

Pont olyan láthatatlanul véd a maszkviselés, mint ahogyan a vírus is terjed

Zárt térben nagyon könnyen emelkedni tud a levegőben lévő vírusos cseppek koncentrációja. A maszkviselésnek az a lényege, hogy ezt megakadályozza.

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 07:02 Élet

Megéri leköltözni vidékre, hogy zöldséget és gyümölcsöt termeljünk magunknak?

Két tévhit akadályozza, hogy egy család önellátóvá váljon élelmiszerből. Az egyik, hogy a pázsit helyett káposztát és uborkát kell nézni a ház ablakából, a másik, hogy a kapálásba bele kell rokkanni a cél érdekében. A számok mást mutatnak.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. június 5. 06:47 Vállalat

Még év végén is messze lesz a magyar autóipar a tavalyi szinttől

Konfliktusok vannak az iparágban: az autógyártók és a hozzájuk közeli beszállítók ellátási problémákra panaszkodnak, a kisebb cégek pedig arra, hogy nem rendelnek tőlük.

Jandó Zoltán
2020. június 4. 12:31 Vállalat

Összeomlott a ruhakereskedelem, százával rúgták ki az embereket a boltok

A kiskereskedelem egy részében tömegével küldték el március-áprilisban az alkalmazottakat, de a szektor más cégeinél ennél is több embert vettek fel.

Avatar
2020. június 3. 13:49 Közélet

A rendszerváltáshoz mérhető kihívás vár ránk

Sok korábbi válsághoz hasonlították már a mostani helyzetet, idehaza a rendszerváltást követő időszak tanulságait is érdemes felidézni.