Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. július 15. 11:17 Élet

Akaratlanul is mérgező elegyet sikerült gyúrni a YouTube ajánlórendszeréből

Guillaume Chaslot 2010 és 2011 között dolgozott a YouTube ajánlórendszerét futtató algoritmuson, vagyis azon a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldáson, amely az egyes felhasználók számára a szokásaik, és mások szokásai alapján személyre szabott további tartalmakat kínál fel. “Akkoriban ártalmatlan dolognak tűnt az egész, de csaknem egy évtized elteltével már látom, hogy a munkánknak olyan következményei lettek, amelyeket nem akartunk, pedig láthattuk volna előre” – írta most a Wiredben megjelent cikkében.

Az ajánlórendszer célja az, hogy a felhasználó minél több időt töltsön a videómegosztó oldalon, hiszen így növelhető a szolgáltató bevétele. A problémát az okozza, hogy az algoritmus fejlesztésénél szinte kontroll nélkül mindent ennek a célnak vetnek alá.

Februárban elég nagy botrányba keveredett a YouTube, amikor egy felhasználó jelezte, rájött arra, hogy az algoritmus kiválóan összehozza a pedofil hajlamú nézőket azokkal a videókkal, amelyek kommentjei között pedofil tartalmakhoz vezető linkeket osztanak meg egymással a használók. Hasonló érintettség merült fel a YouTube-nál a terrorista tartalmak, a külföldi állami finanszírozású propaganda, vagy a kiskorúak számára tiltott videók terjesztésében is.

Chaslot szerint az a borzasztó, hogy minél több adattal és minél jobban dolgozik a rendszer, annál hatékonyabb lesz ezekben a problémás esetekben is. Az igazi veszélyt pedig abban látja, hogy ha annyira okossá válik a rendszer, hogy tényleg csak azoknak ajánlja az adott tartalmat, akiket érdekel, akkor például egy fent említett pedofil csoport soha nem fog lebukni, mert csak azok találnak rá a tartalomra, akik nem érdekeltek a visszaélések jelentésében.

A februári esetben is egy felhasználó jelezte a problémát, talán azért, mert az ajánló nem mérte fel tökéletesen a böngészési előzményeit, és olyan embereknek is feldobta a pedofil kommentelés lehetőségét, akiket nem érdekelt ez a fajta tartalom.

Mindez azonban általánosságban is súlyos problémákat okozhat. Ha a YouTube-on belül olyan teljesen zárt közösségek alakulnak ki, ahol idővel mindenki csak a világ egyfajta narratíváját látja, akkor a tagok könnyen csapdába kerülhetnek. A témában végzett kutatások szerint ugyanis ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a felhasználó világlátása beszűkül, és irányíthatóvá válik.

A rendszer (feedback loop) egyébként így működik:

  1. Minél több időt tölt egy felhasználó a platformon, annál nagyobb mértékben veszi figyelembe a szokásait az ajánló algoritmus.
  2. Az ilyen nagyfelhasználók által kedvelt tartalmak nézettsége emelkedik.
  3. A tartalomkészítők olyan újabb videókat készítenek, amelyek hasonlóak a nagy nézettségű anyagokhoz.
  4. A felhasználók még több időt fognak tölteni az ilyen tartalmak nézésével (ezzel visszaérkeztünk az 1-es ponthoz).

A tapasztalatok szerint a felhasználók általában csak akkor jelzik, hogy problémás tartalmakat látnak, amikor már sok időt töltöttek el vele, és ekkor már késő. Az algoritmusnak ugyanis ekkor már megadták a pozitív visszajelzést a hosszas elköteleződésükkel, és nincs visszaút, beindul a körforgás. A rendszer másoknak is ajánlani fogja a tartalmat, és a készítők is azt fogják látni, hogy nagy igény van a hasonló videókra. Ezért fordulhat elő, hogy még a legjobb mesterséges intelligencia rendszerek is könnyű szerrel tolják előtérbe a hamis vagy tilos tartalmakat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy balatoni faluban élő házaspár uralja a magyar YouTube-otDancsó Péter és PamKutya videóit összesen nem látták annyian, mint a KerekMeséit. Cégportrénkból az is kiderül, mennyi pénzt hoz a legnagyobb magyar Youtube oldal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Youtube tisztán üzleti érdekből őrjíti meg az emberiségetA videomegosztón belül évek óta nyílt titok, hogy elképesztően káros, ahogyan az ajánlórendszerük működik. Mégsem csináltak semmit, mert üzletileg nem éri meg.

Élet ajánlórendszer feedback loop videó YouTube Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. augusztus 22. 17:30 Élet

Már túl van a nehezén, aki megismeri saját naivitását

Érdemes különböző munkabeosztásokkal, megtakarítási formákkal vagy dohányzásról leszoktató módszerekkel kísérletezni, mert közben jobban megismerjük magunkat, ez pedig segíti a cél elérését.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 21. 15:22 Élet

Több lett a műanyag szemét a műanyagmentes júliusban

A budapesti számok egyik lehetséges magyarázata, hogy PET-palack helyett inkább aluminiumdobozos termékeket vettünk, de a fogyasztásunkat nem akartuk visszafogni.

Fabók Bálint
2019. augusztus 20. 15:01 Élet

Kürtöskalácsozó nyílt egy indiai nagyvárosban

Indiában tör utat a magyar soft power: csilis csirkés és szárított céklás kürtöskalács fogant meg egy budapesti nyaraláson.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?