Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 12. 14:46 Élet

Óraátállítás? Az semmi, az eltérő időzónákat is megszüntetnék

Az utóbbi egy évben rengeteg cikk jelent meg arról, hogy mikor szűnik meg a téli és nyári időszámítás közötti váltás az Európai Unióban, mi is többször foglalkoztunk a kérdéssel, részletesen bemutatva, hogy a választási lehetőségek mivel járnának Magyarország számára.

Már ez is rengeteg vitát kavart, de ehhez képest felfoghatatlanul radikális javaslattal állt elő két amerikai tudós: egy kivételével egyszerűen megszüntetnék a világ összes időzónáját, vagyis mindenhol mindig ugyanannyi idő lenne, ami praktikusan a jelenlegi (greenwichi) világidőt jelentené.

Mivel Magyarország csak egy-két órával tart előrébb (a téli, illetve a nyári időszámítás szerint), számunkra ez a váltás még aránylag könnyen megszokható lenne, de értelemszerűen

lennének olyan részei a világnak, ahol az új rendszerben a déli 12 óra az éjszaka közepére esne.

Az ötletgazdák, Steve H. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem közgazdásza és Richard Conn Henry csillagász szerint persze az emberek továbbra is nagyjából a nap járása alapján élnék életüket, azaz alapvetően világosban tevékenykednének és sötétben aludnának. Csak éppen ehhez egészen más órák tartoznának a világ különböző részein.

A két szakember azt mondja, hogy a váltás már folyamatban is van, hiszen a pilóták már 1972 óta a világidőt használják, továbbá amerikai előírások szerint a pénz- és tőkepiacokon is eszerint rendelik az időpontot a tranzakciók mellé. Az pedig szinte magától értetődik, hogy a Nemzetközi Űrállomáson is a világidőt használják.

A jelenlegi rendszernek azonban előnyei is vannak, ha kontinenseken átnyúlóan kell ügyeket intézni. Ha tudjuk, hány óra van mondjuk New York-ban, akkor azonnal kiderül, hogy fel lehet-e hívni valakit hivatalos ügyben. Az új rendszer nem kínál ilyen támpontot, az ötletgazdák szerint azonban manapság ez nem számít, hiszen pár mozdulattal megnézhetjük az interneten, hogy ott éppen milyen napszak van.

Hanke és Henry azzal is érvel, hogy már a mostani időzónák is lényegesen egyszerűbb rendszert alkotnak a korábbinál.

A 19. század közepén csak az Egyesült Államokban több mint 300 zónaidő létezett,

az egyes városok között néha csak pár perces eltérésekkel (mivel mindenütt a Nap járásához igazodtak). Ez azonban használhatatlan volt a vasúti közlekedés számára, így jutottak el az időzónákhoz 1883-ban, egy évvel később pedig világszinten is szabályozták a kérdést.

A szakemberek szerint valami hasonló várható a jövőben, de ha nem lenne elég gyors az átállás, van egy B-tervük is, amely Trump hiúságára alapoz. Az elnök kiadhatna egy rendeletet a világidő alkalmazásáról, ha pedig az Egyesült Államok átállna, előbb-utóbb a világ többi része is követné.

„Trump Tower? Ugyan már, ez semmiség a Trump Time-hoz képest”

mondta a Wall Street Journalnak Hanke, utalva arra, hogy a felhőkarcolók után az új időszámítás is viselhetné az amerikai elnök nevét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

Élet időzónák óraátállítás világidő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. december 8. 13:00 Élet

Ehető kávéspoharakkal csökkentik a szemét mennyiségét

Az új-zélandi nemzeti légitársaság kísérletképpen olyan poharakban szolgálja fel a kávét járatain, amelyeket az ital elfogyasztását követően meg lehet enni.

Torontáli Zoltán
2019. december 8. 07:59 Élet, Világ

Hátba szúrás, zsugoriság és morális csőd miatt bukott el a nagy kísérlet

560 euró havonta, megkötés nélkül - jól hangzik, de a finn alapjövedelem-program egy nemes cél szürreálisan banális bukásával ért véget.

Torontáli Zoltán
2019. december 7. 12:29 Élet

A 40 órás munkahét csak az ipari forradalom rabszolgatartó rendszerének enyhébb formája

Miután sokszor bebizonyosodott, hogy kevesebbet dolgozni hatékonyabb, érdemes a kérdést történeti és pszichológiai összefüggésbe is helyezni.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.