Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 12. 14:46 Élet

Óraátállítás? Az semmi, az eltérő időzónákat is megszüntetnék

Az utóbbi egy évben rengeteg cikk jelent meg arról, hogy mikor szűnik meg a téli és nyári időszámítás közötti váltás az Európai Unióban, mi is többször foglalkoztunk a kérdéssel, részletesen bemutatva, hogy a választási lehetőségek mivel járnának Magyarország számára.

Már ez is rengeteg vitát kavart, de ehhez képest felfoghatatlanul radikális javaslattal állt elő két amerikai tudós: egy kivételével egyszerűen megszüntetnék a világ összes időzónáját, vagyis mindenhol mindig ugyanannyi idő lenne, ami praktikusan a jelenlegi (greenwichi) világidőt jelentené.

Mivel Magyarország csak egy-két órával tart előrébb (a téli, illetve a nyári időszámítás szerint), számunkra ez a váltás még aránylag könnyen megszokható lenne, de értelemszerűen

lennének olyan részei a világnak, ahol az új rendszerben a déli 12 óra az éjszaka közepére esne.

Az ötletgazdák, Steve H. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem közgazdásza és Richard Conn Henry csillagász szerint persze az emberek továbbra is nagyjából a nap járása alapján élnék életüket, azaz alapvetően világosban tevékenykednének és sötétben aludnának. Csak éppen ehhez egészen más órák tartoznának a világ különböző részein.

A két szakember azt mondja, hogy a váltás már folyamatban is van, hiszen a pilóták már 1972 óta a világidőt használják, továbbá amerikai előírások szerint a pénz- és tőkepiacokon is eszerint rendelik az időpontot a tranzakciók mellé. Az pedig szinte magától értetődik, hogy a Nemzetközi Űrállomáson is a világidőt használják.

A jelenlegi rendszernek azonban előnyei is vannak, ha kontinenseken átnyúlóan kell ügyeket intézni. Ha tudjuk, hány óra van mondjuk New York-ban, akkor azonnal kiderül, hogy fel lehet-e hívni valakit hivatalos ügyben. Az új rendszer nem kínál ilyen támpontot, az ötletgazdák szerint azonban manapság ez nem számít, hiszen pár mozdulattal megnézhetjük az interneten, hogy ott éppen milyen napszak van.

Hanke és Henry azzal is érvel, hogy már a mostani időzónák is lényegesen egyszerűbb rendszert alkotnak a korábbinál.

A 19. század közepén csak az Egyesült Államokban több mint 300 zónaidő létezett,

az egyes városok között néha csak pár perces eltérésekkel (mivel mindenütt a Nap járásához igazodtak). Ez azonban használhatatlan volt a vasúti közlekedés számára, így jutottak el az időzónákhoz 1883-ban, egy évvel később pedig világszinten is szabályozták a kérdést.

A szakemberek szerint valami hasonló várható a jövőben, de ha nem lenne elég gyors az átállás, van egy B-tervük is, amely Trump hiúságára alapoz. Az elnök kiadhatna egy rendeletet a világidő alkalmazásáról, ha pedig az Egyesült Államok átállna, előbb-utóbb a világ többi része is követné.

„Trump Tower? Ugyan már, ez semmiség a Trump Time-hoz képest”

mondta a Wall Street Journalnak Hanke, utalva arra, hogy a felhőkarcolók után az új időszámítás is viselhetné az amerikai elnök nevét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

Élet időzónák óraátállítás világidő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. július 15. 14:48 Élet

Még Koppenhágát is megosztotta az e-roller invázió, pedig ott tényleg rengeteg bicikliút van

Nagyon sok a baleset és az ittas vezetés, az autósok és a gyalogosok sincsenek hozzászokva rollerekhez, mégis van egy réteg, amely szerint ez a legjobb közlekedési eszköz.

Torontáli Zoltán
2019. július 14. 12:42 Élet

Az első Holdra szállás után 50 évig csend volt, most hirtelen mindenki oda akar menni

A technológiai fejlődés elérte azt a szintet, hogy nem kell feltétlenül embert küldeni a Holdra, a végső cél mégis egy állandó bázis kialakítása lesz.

Avatar
2019. július 13. 17:36 Élet

Néhány trükkel állandó szokássá tehetjük a műanyagmentes júliust

A szokásaink határozzák meg, hogy mennyire vagyunk környezettudatosak, de ha egy hónapig odafigyelünk, akkor ezeken könnyen változtathatunk.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.