Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 12. 14:46 Élet

Óraátállítás? Az semmi, az eltérő időzónákat is megszüntetnék

Az utóbbi egy évben rengeteg cikk jelent meg arról, hogy mikor szűnik meg a téli és nyári időszámítás közötti váltás az Európai Unióban, mi is többször foglalkoztunk a kérdéssel, részletesen bemutatva, hogy a választási lehetőségek mivel járnának Magyarország számára.

Már ez is rengeteg vitát kavart, de ehhez képest felfoghatatlanul radikális javaslattal állt elő két amerikai tudós: egy kivételével egyszerűen megszüntetnék a világ összes időzónáját, vagyis mindenhol mindig ugyanannyi idő lenne, ami praktikusan a jelenlegi (greenwichi) világidőt jelentené.

Mivel Magyarország csak egy-két órával tart előrébb (a téli, illetve a nyári időszámítás szerint), számunkra ez a váltás még aránylag könnyen megszokható lenne, de értelemszerűen

lennének olyan részei a világnak, ahol az új rendszerben a déli 12 óra az éjszaka közepére esne.

Az ötletgazdák, Steve H. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem közgazdásza és Richard Conn Henry csillagász szerint persze az emberek továbbra is nagyjából a nap járása alapján élnék életüket, azaz alapvetően világosban tevékenykednének és sötétben aludnának. Csak éppen ehhez egészen más órák tartoznának a világ különböző részein.

A két szakember azt mondja, hogy a váltás már folyamatban is van, hiszen a pilóták már 1972 óta a világidőt használják, továbbá amerikai előírások szerint a pénz- és tőkepiacokon is eszerint rendelik az időpontot a tranzakciók mellé. Az pedig szinte magától értetődik, hogy a Nemzetközi Űrállomáson is a világidőt használják.

A jelenlegi rendszernek azonban előnyei is vannak, ha kontinenseken átnyúlóan kell ügyeket intézni. Ha tudjuk, hány óra van mondjuk New York-ban, akkor azonnal kiderül, hogy fel lehet-e hívni valakit hivatalos ügyben. Az új rendszer nem kínál ilyen támpontot, az ötletgazdák szerint azonban manapság ez nem számít, hiszen pár mozdulattal megnézhetjük az interneten, hogy ott éppen milyen napszak van.

Hanke és Henry azzal is érvel, hogy már a mostani időzónák is lényegesen egyszerűbb rendszert alkotnak a korábbinál.

A 19. század közepén csak az Egyesült Államokban több mint 300 zónaidő létezett,

az egyes városok között néha csak pár perces eltérésekkel (mivel mindenütt a Nap járásához igazodtak). Ez azonban használhatatlan volt a vasúti közlekedés számára, így jutottak el az időzónákhoz 1883-ban, egy évvel később pedig világszinten is szabályozták a kérdést.

A szakemberek szerint valami hasonló várható a jövőben, de ha nem lenne elég gyors az átállás, van egy B-tervük is, amely Trump hiúságára alapoz. Az elnök kiadhatna egy rendeletet a világidő alkalmazásáról, ha pedig az Egyesült Államok átállna, előbb-utóbb a világ többi része is követné.

„Trump Tower? Ugyan már, ez semmiség a Trump Time-hoz képest”

mondta a Wall Street Journalnak Hanke, utalva arra, hogy a felhőkarcolók után az új időszámítás is viselhetné az amerikai elnök nevét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

Élet időzónák óraátállítás világidő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. október 21. 06:55 Élet

Elköltöttek 17 milliárdot, de még mindig rákkeltő víz folyik a csapból

Az ország 85 településén tavaly elérte vagy meghaladta az ivóvíz arzéntartalma a határértéket, pedig 70-ben már rég lezárult a probléma megszüntetésére hivatott beruházás. Itt is felbukkannak az állami megrendelések sztárjai.

Stubnya Bence
2019. október 20. 07:16 Élet

Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, nem nőhet a gazdaság úgy, ahogy eddig

A világ most csak a termelést zöldítené ki, de egyre többen gondolják úgy, hogy a fogyasztás visszafogása nélkül nem lehet elérni a klímacélokat. Antal Miklós ökológiai közgazdász magyarázza el, miért jó a nemnövekedés.

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. október 20. 16:56 Adat, Közélet

Térképre raktuk Berki Krisztián és Puzsér Róbert szavazótáborát

Budapest nagyon változatos város, ennek megfelelően a négy főpolgármester-jelölt legerősebb körzetei erősen különböznek egymástól. De ezek sokat elmondanak a szavazótáborukról.

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.