Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 12. 14:46 Élet

Óraátállítás? Az semmi, az eltérő időzónákat is megszüntetnék

Az utóbbi egy évben rengeteg cikk jelent meg arról, hogy mikor szűnik meg a téli és nyári időszámítás közötti váltás az Európai Unióban, mi is többször foglalkoztunk a kérdéssel, részletesen bemutatva, hogy a választási lehetőségek mivel járnának Magyarország számára.

Már ez is rengeteg vitát kavart, de ehhez képest felfoghatatlanul radikális javaslattal állt elő két amerikai tudós: egy kivételével egyszerűen megszüntetnék a világ összes időzónáját, vagyis mindenhol mindig ugyanannyi idő lenne, ami praktikusan a jelenlegi (greenwichi) világidőt jelentené.

Mivel Magyarország csak egy-két órával tart előrébb (a téli, illetve a nyári időszámítás szerint), számunkra ez a váltás még aránylag könnyen megszokható lenne, de értelemszerűen

lennének olyan részei a világnak, ahol az új rendszerben a déli 12 óra az éjszaka közepére esne.

Az ötletgazdák, Steve H. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem közgazdásza és Richard Conn Henry csillagász szerint persze az emberek továbbra is nagyjából a nap járása alapján élnék életüket, azaz alapvetően világosban tevékenykednének és sötétben aludnának. Csak éppen ehhez egészen más órák tartoznának a világ különböző részein.

A két szakember azt mondja, hogy a váltás már folyamatban is van, hiszen a pilóták már 1972 óta a világidőt használják, továbbá amerikai előírások szerint a pénz- és tőkepiacokon is eszerint rendelik az időpontot a tranzakciók mellé. Az pedig szinte magától értetődik, hogy a Nemzetközi Űrállomáson is a világidőt használják.

A jelenlegi rendszernek azonban előnyei is vannak, ha kontinenseken átnyúlóan kell ügyeket intézni. Ha tudjuk, hány óra van mondjuk New York-ban, akkor azonnal kiderül, hogy fel lehet-e hívni valakit hivatalos ügyben. Az új rendszer nem kínál ilyen támpontot, az ötletgazdák szerint azonban manapság ez nem számít, hiszen pár mozdulattal megnézhetjük az interneten, hogy ott éppen milyen napszak van.

Hanke és Henry azzal is érvel, hogy már a mostani időzónák is lényegesen egyszerűbb rendszert alkotnak a korábbinál.

A 19. század közepén csak az Egyesült Államokban több mint 300 zónaidő létezett,

az egyes városok között néha csak pár perces eltérésekkel (mivel mindenütt a Nap járásához igazodtak). Ez azonban használhatatlan volt a vasúti közlekedés számára, így jutottak el az időzónákhoz 1883-ban, egy évvel később pedig világszinten is szabályozták a kérdést.

A szakemberek szerint valami hasonló várható a jövőben, de ha nem lenne elég gyors az átállás, van egy B-tervük is, amely Trump hiúságára alapoz. Az elnök kiadhatna egy rendeletet a világidő alkalmazásáról, ha pedig az Egyesült Államok átállna, előbb-utóbb a világ többi része is követné.

„Trump Tower? Ugyan már, ez semmiség a Trump Time-hoz képest”

mondta a Wall Street Journalnak Hanke, utalva arra, hogy a felhőkarcolók után az új időszámítás is viselhetné az amerikai elnök nevét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

Élet időzónák óraátállítás világidő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. november 20. 06:42 Közélet, Vállalat

Közpénz milliárdokkal tömték ki az egyik leggazdagabb magyar körüli együtteseket, mégis összeomlottak

Nyolc előadó-művészeti szervezet a kultúr-tao rendszerben milliárdokat vett fel, majd elsorvadt, a NAV pedig költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz.

Jandó Zoltán
2020. november 19. 17:20 Vállalat

Minden negyedik embert utcára kellett rakni a vezető szállodákból

Durva leépítésben van a szektor, csak a Balatonnál bírták a válságot a hotelek a nyáron, de a tél hosszúnak ígérkezik.

Ne hagyd ki