Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. június 26. 12:00 Élet

Szerbiából is érkezik szennyvíziszap Magyarországra

A 24.hu szerdán számolt be arról, hogy tavaly a Horvátországban keletkező szennyvíziszap felét Székesfehérvár szélén, egy régi agyagbányában rakták le. A 24.hu korábban arról is írt, hogy Egerszalók mellett pedig Olaszországból és Szlovéniából érkező szennyvíziszapnak tervezik az elhelyezését.

Horvátország mellett Szerbiából is érkezik szennyvíziszap Magyarországra, ezt egy kedden megjelent cikk is megemlíti a szerb közszolgálati média honlapján. Egy 120 ezres*agglomerációval együtt szerbiai város, Szabács tavaly ősz óta az összes iszapját Magyarországra szállítja. Ez a cég honlapja szerint évi 4 ezer tonnát jelent, amely a Székesfehérvárra szállított mennyiség tizede.

Szerbiában a nagyobb városokban nincsen szennyvíztisztító, a lemaradásukat jól mutatja, hogy Belgrád az egyetlen európai főváros, ahol nem tisztítják a szennyvizet. Emiatt az iszap elhelyezését szolgáló infrastruktúra sem épült ki, így a szennyvíztisztítóval rendelkező kisebb városok számára óriási problémát jelent, hogy hova szállítsák a szennyvíztisztítás melléktermékének számító iszapot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Duna Európa legszennyezettebb folyója, tele van antibiotikumokkalAz Ausztriában vett minta szerint hétféle antibiotikum van a folyóban, a koncentráció a biztonságos szint négyszerese.

Szerbiában jelenleg uniós támogatással több szennyvíztisztítót is építenek, az iszapkezelési stratégia idén készült el. A szennyvíziszapot több módon lehet hasznosítani, például komposztként vagy áramot is elő lehet állítani belőle.

A szabácsi szennyvíztisztítónak éveken keresztül gondot okozott, hogy mit kezdjem az iszapjával. A szerb közmédiának a telep vezetője azt nyilatkozta tavaly ősszel, hogy mivel az állam nem segített a probléma megoldásában, ezért nekik kellett lépniük. Ez pedig azt jelentette, hogy onnantól kezdve Magyarországra szállítják az összes iszapot. Az nem derült ki a cikkből, hogy pontosan hova, vagy hogy milyen magyar céggel működnek együtt.

A Száva partján fekvő ipari városban a folyóba ömlik bele a megtisztított szennyvíz. A cég szerint az általuk kezelt víz 40 százalékkal tisztább, mint a Száváé.

A szennyvíziszap tárolásáról tavaly több cikk is megjelent a médiában, mivel egy hatvani telepről áradó bűz megkeserítette a környékbeliek életét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hulladéklerakás szennyvíziszap szennyvíztisztítás Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.