Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 16. 12:18 Élet

Agyba ültetett csipekkel turbózzák fel a memóriát

Az utóbbi öt évben az Egyesült Államok új védelmi technológiákkal foglalkozó hivatala (Darpa) 77 millió dollárt költött olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek többé-kevésbé képesek az emlékezőtehetséget helyreállítani súlyos agysérülés után. Ennek nyomán az utóbbi egy évben két kutatócsoport is biztató eredményekkel állt elő.

Az egyik a Minnesota állambeli Mayo Klinika, ahol olyan szerkezetet alkottak meg, amely elektródákkal kapcsolódik ahhoz az agyterülethez, ahol az emlékek kialakulnak és tárolódnak. Ez nyomon követi az agy elektromos aktivitását, és megjósolja, hogy kialakul-e tartósan megmaradó emlék.

„A meteorológusok az alapján jósolják meg az időjárást, hogy a környezetet figyelő érzékelőik milyen információkat gyűjtenek be a páratartalomról, a szélerősségről és a hőmérsékletről. Mi az agyba helyeztünk el szenzorokat, amelyek az elektromos aktivitást mérik”

magyarázta a Bloombergnek az ötletgazda Michael Kahana, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológia professzora.

Ha az agyi aktivitás nem elég erőteljes, a szerkezet csipje ráerősít az emlék kialakulását szolgáló jelre egy olyan elektromos impulzussal, amely a páciens számára észrevehetetlen. Két, egymástól független vizsgálat szerint ez 15-18 százalékkal javítja a memóriát.

A másik, a Wake Forest Baptista Orvosi Központban dolgozó csoport ennél is jobb eredményt ért el. Tavaly megjelent tanulmányuk szerint 37 százalékkal sikerült javítani az emlékezőtehetséget. Vizsgálataik során a pácienseknek olyan kérdésekre kellett felidézni a válaszokat, mint hogy hol vannak a kulcsaik, hova parkoltak a kocsival, vagy bevették-e a gyógyszereiket. Emellett több száz kapcsolódó képet mutattak nekik, így szép lassan – szintén agyba ültetett szenzorokkal – meg tudták állapítani, hogy az egyes emlékekhez az agyi idegsejtek milyen aktivitása tartozik egy-egy embernél.

„Meg tudtuk például mondani, hogy a neuronok egy bizonyos tüzelése a sárga ház előtt parkoló autó emlékképe”

– idézte fel a kutatást matematikai modellek fejlesztésével segítő Theodore Berger, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora. Ennek köszönhetően azt is meg tudták állapítani, ha egy emlék kialakulása nem megfelelő, és helyesbíteni is képesek voltak elektromos impulzusokkal.

Fontos megjegyezni, hogy a kísérleteket kizárólag olyan epilepsziás betegeken végezték, akiknek már egyébként is elektródákat vezettek az agyába, hogy a rohamaikat figyeljék meg. Az implantátumokhoz méretes külső hardver tartozik, amelyet a fejen kell viselni. A szélesebb körű alkalmazáshoz tehát le kell kicsinyíteni az eszközöket.

Ha ez sikerült, akkor az agysérülések következményeivel küzdő háborús veteránok lehetnek az első számú célcsoport a Darpa nemrég leköszönt biotechnológiai vezetője szerint. Justin Sanchez úgy véli, őket a stroke-on átesettek és Alzheimer-kórosok követhetik. Az átlagembereket azonban legfeljebb akkor érdekelheti a dolog, ha már nem kell hozzá agyműtéten átesni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLényegében örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött beAz Egyesült Államokban az gyógyszerügyi hivatalnak kellett közbelépni, mert 8000 dollárért árulták a fiatalok véréből készített plazmát az idősebbeknek.

Élet agysebészet agysérülés emlékezetjavítás memória Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.