Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 16. 12:18 Élet

Agyba ültetett csipekkel turbózzák fel a memóriát

Az utóbbi öt évben az Egyesült Államok új védelmi technológiákkal foglalkozó hivatala (Darpa) 77 millió dollárt költött olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek többé-kevésbé képesek az emlékezőtehetséget helyreállítani súlyos agysérülés után. Ennek nyomán az utóbbi egy évben két kutatócsoport is biztató eredményekkel állt elő.

Az egyik a Minnesota állambeli Mayo Klinika, ahol olyan szerkezetet alkottak meg, amely elektródákkal kapcsolódik ahhoz az agyterülethez, ahol az emlékek kialakulnak és tárolódnak. Ez nyomon követi az agy elektromos aktivitását, és megjósolja, hogy kialakul-e tartósan megmaradó emlék.

„A meteorológusok az alapján jósolják meg az időjárást, hogy a környezetet figyelő érzékelőik milyen információkat gyűjtenek be a páratartalomról, a szélerősségről és a hőmérsékletről. Mi az agyba helyeztünk el szenzorokat, amelyek az elektromos aktivitást mérik”

magyarázta a Bloombergnek az ötletgazda Michael Kahana, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológia professzora.

Ha az agyi aktivitás nem elég erőteljes, a szerkezet csipje ráerősít az emlék kialakulását szolgáló jelre egy olyan elektromos impulzussal, amely a páciens számára észrevehetetlen. Két, egymástól független vizsgálat szerint ez 15-18 százalékkal javítja a memóriát.

A másik, a Wake Forest Baptista Orvosi Központban dolgozó csoport ennél is jobb eredményt ért el. Tavaly megjelent tanulmányuk szerint 37 százalékkal sikerült javítani az emlékezőtehetséget. Vizsgálataik során a pácienseknek olyan kérdésekre kellett felidézni a válaszokat, mint hogy hol vannak a kulcsaik, hova parkoltak a kocsival, vagy bevették-e a gyógyszereiket. Emellett több száz kapcsolódó képet mutattak nekik, így szép lassan – szintén agyba ültetett szenzorokkal – meg tudták állapítani, hogy az egyes emlékekhez az agyi idegsejtek milyen aktivitása tartozik egy-egy embernél.

„Meg tudtuk például mondani, hogy a neuronok egy bizonyos tüzelése a sárga ház előtt parkoló autó emlékképe”

– idézte fel a kutatást matematikai modellek fejlesztésével segítő Theodore Berger, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora. Ennek köszönhetően azt is meg tudták állapítani, ha egy emlék kialakulása nem megfelelő, és helyesbíteni is képesek voltak elektromos impulzusokkal.

Fontos megjegyezni, hogy a kísérleteket kizárólag olyan epilepsziás betegeken végezték, akiknek már egyébként is elektródákat vezettek az agyába, hogy a rohamaikat figyeljék meg. Az implantátumokhoz méretes külső hardver tartozik, amelyet a fejen kell viselni. A szélesebb körű alkalmazáshoz tehát le kell kicsinyíteni az eszközöket.

Ha ez sikerült, akkor az agysérülések következményeivel küzdő háborús veteránok lehetnek az első számú célcsoport a Darpa nemrég leköszönt biotechnológiai vezetője szerint. Justin Sanchez úgy véli, őket a stroke-on átesettek és Alzheimer-kórosok követhetik. Az átlagembereket azonban legfeljebb akkor érdekelheti a dolog, ha már nem kell hozzá agyműtéten átesni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLényegében örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött beAz Egyesült Államokban az gyógyszerügyi hivatalnak kellett közbelépni, mert 8000 dollárért árulták a fiatalok véréből készített plazmát az idősebbeknek.

Élet agysebészet agysérülés emlékezetjavítás memória Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. július 18. 16:37 Élet

Adatok bizonyítják, hogy sokan túlságosan megünneplik, amikor először ihatnak a szülinapjukon

Nagy hatással van az egészségügyi állapotunkra, hogy mikor kezdhetünk el alkoholt fogyasztani. Felelősebb fogyasztással azonban megelőzhető a kár.

Torontáli Zoltán
2019. július 17. 11:02 Élet

Elkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokból

Jöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

Avatar
2019. július 16. 14:12 Élet

Lehet, hogy sokkal kevesebbet kellene mosnunk a ruhákat

Ha nem feltétlenül muszáj, ne mosd ki, javasolja egy brit divattervező. Tartósabbak lesznek a ruhák, és a környezetet sem terheljük fölöslegesen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 19. 16:07 Közélet

Júliusra elfogyott a kormányplakátokra szánt 20 milliárd, de jut még rá pénz

Hetvenmilliárd ment el a korábban kék hátterű, később Soros György arcképével díszített, mostanában pedig mémmé vált stockfotókat használó kampányokra.

Bucsky Péter
2019. július 19. 06:45 Közélet

2 milliárdos autópályalehajtót kap Mészáros Lőrinc ásványvizének palackozóüzeme

Mészáros Lőrinc barátja építi, az engedélyeket rohamtempóban adták meg.

Jandó Zoltán Kasnyik Márton
2019. július 17. 06:51 Közélet

Andy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerint

Egy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.