Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 16. 12:18 Élet

Agyba ültetett csipekkel turbózzák fel a memóriát

Az utóbbi öt évben az Egyesült Államok új védelmi technológiákkal foglalkozó hivatala (Darpa) 77 millió dollárt költött olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek többé-kevésbé képesek az emlékezőtehetséget helyreállítani súlyos agysérülés után. Ennek nyomán az utóbbi egy évben két kutatócsoport is biztató eredményekkel állt elő.

Az egyik a Minnesota állambeli Mayo Klinika, ahol olyan szerkezetet alkottak meg, amely elektródákkal kapcsolódik ahhoz az agyterülethez, ahol az emlékek kialakulnak és tárolódnak. Ez nyomon követi az agy elektromos aktivitását, és megjósolja, hogy kialakul-e tartósan megmaradó emlék.

„A meteorológusok az alapján jósolják meg az időjárást, hogy a környezetet figyelő érzékelőik milyen információkat gyűjtenek be a páratartalomról, a szélerősségről és a hőmérsékletről. Mi az agyba helyeztünk el szenzorokat, amelyek az elektromos aktivitást mérik”

magyarázta a Bloombergnek az ötletgazda Michael Kahana, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológia professzora.

Ha az agyi aktivitás nem elég erőteljes, a szerkezet csipje ráerősít az emlék kialakulását szolgáló jelre egy olyan elektromos impulzussal, amely a páciens számára észrevehetetlen. Két, egymástól független vizsgálat szerint ez 15-18 százalékkal javítja a memóriát.

A másik, a Wake Forest Baptista Orvosi Központban dolgozó csoport ennél is jobb eredményt ért el. Tavaly megjelent tanulmányuk szerint 37 százalékkal sikerült javítani az emlékezőtehetséget. Vizsgálataik során a pácienseknek olyan kérdésekre kellett felidézni a válaszokat, mint hogy hol vannak a kulcsaik, hova parkoltak a kocsival, vagy bevették-e a gyógyszereiket. Emellett több száz kapcsolódó képet mutattak nekik, így szép lassan – szintén agyba ültetett szenzorokkal – meg tudták állapítani, hogy az egyes emlékekhez az agyi idegsejtek milyen aktivitása tartozik egy-egy embernél.

„Meg tudtuk például mondani, hogy a neuronok egy bizonyos tüzelése a sárga ház előtt parkoló autó emlékképe”

– idézte fel a kutatást matematikai modellek fejlesztésével segítő Theodore Berger, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora. Ennek köszönhetően azt is meg tudták állapítani, ha egy emlék kialakulása nem megfelelő, és helyesbíteni is képesek voltak elektromos impulzusokkal.

Fontos megjegyezni, hogy a kísérleteket kizárólag olyan epilepsziás betegeken végezték, akiknek már egyébként is elektródákat vezettek az agyába, hogy a rohamaikat figyeljék meg. Az implantátumokhoz méretes külső hardver tartozik, amelyet a fejen kell viselni. A szélesebb körű alkalmazáshoz tehát le kell kicsinyíteni az eszközöket.

Ha ez sikerült, akkor az agysérülések következményeivel küzdő háborús veteránok lehetnek az első számú célcsoport a Darpa nemrég leköszönt biotechnológiai vezetője szerint. Justin Sanchez úgy véli, őket a stroke-on átesettek és Alzheimer-kórosok követhetik. Az átlagembereket azonban legfeljebb akkor érdekelheti a dolog, ha már nem kell hozzá agyműtéten átesni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLényegében örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött beAz Egyesült Államokban az gyógyszerügyi hivatalnak kellett közbelépni, mert 8000 dollárért árulták a fiatalok véréből készített plazmát az idősebbeknek.

Élet agysebészet agysérülés emlékezetjavítás memória Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.