Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. június 7. 18:38 Élet

Minél feldolgozottabb élelmiszereket eszünk, annál korábban halunk meg

Egy francia és egy spanyol vizsgálat eredményei összefüggést mutatnak az elfogyasztott élelmiszerek feldolgozási szintje és az egészségi állapot, illetve a korai halálozás között.

Az eredményeket ismertető BBC szerint a feldolgozottság három szintjét különböztetik meg.

  • Az elsőbe a feldolgozatlan vagy csak minimális mértékben feldolgozott termékek tartoznak, mint például a zöldségek, a gyümölcsök, a tej, a hús, a hüvelyesek, az olajos magvak, a gabonafélék és a tojás.
  • A második, feldolgozott csoportba azok a termékek kerültek, amelyek közös jellemzője, hogy a hosszabb eltarthatóság vagy a jobb íz érdekében megváltoztatták őket, tipikusan sózással, cukrozással, olaj hozzáadásával vagy erjesztéssel. Ilyen tipikusan a sajt, a szalonna, a házi készítésű kenyér, a konzerv zöldség és gyümölcs, a sör vagy a füstölt hal.
  • A harmadik csoportba az “ultrafeldolgozott” készítmények tartoznak, amelyek jellemzően tartósítószerekben, édesítőkben, színezékekben gazdagok. Ilyen például a kolbász, a hamburgerhús, a reggeli gabonapehely, a müzliszelet, a porleves, a cukrozott üdítő, a csirkefalat, a tortaszelet, a jégkrém, az ipari mennyiségben készített kenyér, és a félkész ételek sokasága.

A spanyol vizsgálatban majdnem 20 ezer embert figyeltek meg egy évtizeden keresztül. Összesen 335-en haltak meg ezidő alatt, de 10 kevés feldolgozott élelmiszert fogyasztó ember halálára 16 olyan jutott, aki sok ultrafeldolgozott ételt evett.

A francia vizsgálatban 105 ezer ember étkezési szokásait követték öt évig, és azt találták, hogy 100 ezer emberre nézve 277 szív és érrendszeri megbetegedés történt az ultrafeldolgozott élelmiszer-fogyasztóknál, a kevésbé feldolgozott ételeket fogyasztóknál viszont csak 242.

A vizsgálatok nem bizonyítják, hogy az élelmiszer feldolgozottsági szintje önmagában okozza a rosszabb egészségi állapotot, mert az több más körülménnyel is összefügg. Azok, akik sok ultrafeldolgozott élelmiszert esznek, általában más, egészségtelennek tartott szokásokat is követnek.

Az összefüggés oka elsősorban az lehet, hogy az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása miatt többet esznek az emberek, és elhíznak. Ezek az ételek fajlagosan sok energiát tartalmaznak, de tápértékük és rosttartalmuk csekély, illetve könnyen kiszorítják a feldogozatlan élelmiszereket az étrendből. Ki akar banánt enni, ha van helyette jégkrém? – teszi fel a költői kérdést a BBC írása.

A Hertfordshire Egyetem biokémikus tanára, Richard Hoffmann egyébként ezzel összhangban nemrég arról írt, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása a csekély rosttartalom miatt sokkal könnyebb, ezért sokkal rövidebb idő alatt lehet bevinni több kalóriát, és mire a szervezet kiadná a jelzést a jóllakottságra, már késő, mert a bevitel meghaladta a szükséges mennyiséget. A fő problémát az okozza, hogy az élelmiszerek feldolgozása során a technológiai folyamatokban szétesik az anyag eredeti szerkezete.

Élet egészség élelmiszer feldolgozott élelmiszer tanulmány Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Egy elméleti modell szerint jobban járhatnának a felvételizők, ha nem függne annyira a pontszámuktól, hogy melyik egyetemre kerülnek be.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki