Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

A Porsche Cayenne hibrid változatán Magyarországon ott viríthat a számos kedvezménnyel járó zöld rendszám. Az autót 3,2-3,4 literes fogyasztással hirdeti a gyártó, és 72-78 gramm/kilométeres szén-dioxid-kibocsátási értéket adnak meg. Ez utóbbi fontos adat, hiszen attól lesz kevésbé szennyező egy autó, hogy ez kevesebb az új középkategóriás autók 120-140-es értékéhez képest.

A való életben azonban egyáltalán nem környezetbarát a 100 milliós, 456 lóerős luxusautó: az elektromos motorhoz olyan picurka akkumulátor van, hogy csupán 21-44 kilométer megtételét teszi lehetővé, utána már csak a 3 literes V6-os benzinmotor dolgozik. Ezután – tehát a gyakorlati használat túlnyomó részében – az autó kifejezetten környezetszennyező, a szén-dioxid-kibocsátása 270 g/km-re ugrik. Ez nagyjából két 10-15 éves középkategóriás autó szennyezésével ér fel. Méretei miatt a Porsche Cayenne ugyan kiugró példa, de rávilágít egy általánosabb gondra:

A zöld rendszámú autóknak még felét sem teszik ki a tisztán elektromos verziók.

Az alábbi grafikonon látható, hogy az utolsó, idén március végi adatok alapján 11 ezernél is több zöld rendszámos autó van már Magyarországon. A számuk dinamikusan növekedett az elmúlt években, viszont egyre kisebb részük tisztán elektromos. Az autók fele budapesti, ahol nagy vonzerő, hogy ezekkel ingyen lehet parkolni, ami évi 100-200 ezer forintos kedvezmény is lehet, ha valaki gyakran jár a belvárosban. Ha csak napi két órát parkol valaki a közepesen drága, 440 forintos zónában minden nap, akkor évi 176 ezer forintot takarít meg a zöld rendszámmal.

 

Érdemes végiggondolni, hogy ténylegesen mennyire környezetbarát egy elektromos autó. Magyarországon a konnektorból jövő áram előállítása egy tudományos cikk adatai szerint 388 gramm/kilowattóra szén-dioxid kibocsátásával jár. Az idehaza legnépszerűbb tisztán elektromos meghajtású autók esetében ezzel az értékkel átszámoltuk, hogy átlagosan mennyi szén-dioxid-szennyezést termelnek 100 kilométer út alatt.

Emellett kikerestük azt is, hogy a konnektorról tölthető hibrideknek mennyi a szén-dioxid-kibocsátása: ha csak 20 kilométert mennek ezekkel, és minden használat után feltöltik, akkor akár nulla is lehetne a benzinfelhasználásuk. Az EV-Database oldalon azonban elérhetők sokkal életszerűbb adatok is, 100 kilométeres utanként, illetve ha egyáltalán nem töltik az autót. A való életben a 100 kilométerenkénti töltés tűnik reálisnak, ha az autó tulajdonosa egyáltalán hajlandó ezzel foglalkozni. 20-30 milliós autók esetében azonban nem feltétlenül életszerű, hogy néhány ezer forintos benzinköltség megtakarítása érdekében veszik erre a fáradságot a tulajok. Ezért számoltunk egy olyan értéket is, amikor csak 200 kilométerenként töltik fel az autókat.

Az alábbi táblázat a Magyarországon 30 legnépszerűbb zöld rendszámos autótípus darabszámát és egyéb jellemzőit tartalmazza. (A táblázat jobbra folytatódik, az utolsó oszlopban az ár szerepel.)

 

Az alábbi grafikonon a zöld rendszámos autók kibocsátását 2017-ben forgalomba helyezett új kocsik átlagával, valamint egy-egy takarékos, illetve közepes adatot produkáló konkrét modellével hasonlítottuk össze. Az látható, hogy ha minden 100 kilométeres út után feltöltik a zöld rendszámos hibrideket, akkor valamivel kisebb a kibocsátásuk, mint az átlagos autóké. Ha viszont egyáltalán nem töltik őket, akkor jóval szennyezőbbek. A valóságban valahol a két érték között lehet az igazság, de ekkor egyáltalán nem számítanak környezetbarátnak ezek az autók. A zöld rendszámos autóknál a fent leírt, a magyarországi áram előállításához szükséges kibocsátást és átlagos áramfogyasztást vettük figyelembe. Ez is jóval magasabb a valóságban, ha valaki sportosabban, dinamikusabban közlekedik.

 

Az idehaza második legnépszerűbb típus, a Mitsubishi Outlander semmiképp sem tekinthető környezetbarát autónak: ez egy kifejezetten nagy, nehéz, kicsi hatótávú városi terepjáró, józan ésszel felfoghatatlan, miért kell ezt kedvezményekkel a magyar államnak támogatnia. De még érdekesebbek azok az első ránézésre is benzintemetőnek kinéző luxusterepjárók, amelyeknek az EPA*Az Egyesült Államokban alkalmazott mérési ciklus.-tesztek szerint el se éri a hatótávja a Magyarországon törvényileg meghatározott értéket. (A magyar törvény szerint az ENSZ-EGB 101. számú előírása alapján kell mérni.) Ilyen például a Mercedes GLC, BMW 225 XE (19 kilométeres hatótáv), a Volvo XC 90 (22 km) és az utcai versenyautó BMW i8 (24 km), ahol az elektromos motor a vezetési élményt és a gyorsulást segíti, nem a környezetvédelmet. Nem kevés autóról van szó:

minden 20. zöld rendszámos autó még a törvényileg előírt 25 kilométert sem képes egyetlen feltöltéssel megtenni az EPA-tesztek szerint.

Mindeközben az állam nem kevés pénzzel támogatja a zöld rendszámos autók vásárlását. Tavalyi cikkünkben az akkor fele ennyi autó esetében 4 milliárdos állami kiadással számoltuk. Ha a környezetvédelem a fontos, akkor ezek a pénzek sokkal jobban hasznosulnának olyan projekteknél, amelyek az autózás alternatíváit – például a közösségi közlekedést és a kerékpározást – teszik vonzóbbá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel négymilliárdba kerülhetett eddig az adófizetőknek a zöld rendszámos autók támogatásaA zöld rendszámos autók fele nem is elektromos. Még egy Porsche Panamera hibridet is támogat a magyar állam.

Azt is megnéztük az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján, hogy a Magyarországon forgalomba helyezett autók károsanyag-kibocsátásához képest mennyivel jobbak a zöld rendszámos autók. Az alábbi grafikonon az látható, hogyan oszlik meg az autók száma szén-dioxid-kibocsátás szerint. Látszik, hogy a tisztán árammal hajtott zöld rendszámos autók messze az átlag alatt vannak. Viszont a tölthető hibridek – amelyek a zöld rendszámos autók többségét adják – egyáltalán nem jobbak az átlagnál, ezek közül több kibocsátása rosszabb, mint a hazai újonnan értékesített autók többsége 2017-ben. A táblázatban úgy számoltunk, hogy 200 kilométerenként töltik fel a konnektorról tölthető autókat. 

 

Vannak azért pozitívumok is az e-autók kapcsán: a budapesti közösségi autókat üzemeltető GreenGo és Mol Limo által használt Volkswagen e-up!-okból már 528 van a magyar utakon – ezek közül 300 lehet a GreenGoé és 100 a MOL Limoé. Tehát a tisztán elektromos autók tizede Magyarországon a két autómegosztó cégé. Ehhez a DriveNow 40 BMW i3-ast tett hozzá nemrég.

Az alábbi grafikonon bemutatjuk azt is, hogy márkánként és típusonként milyen zöld rendszámos autók voltak forgalomban idén március 31-én:

 

De azért ne gondoljuk, hogy egy tisztán elektromos autó környezetbarát lenne. Helyben nem szennyezi a levegőt, és a magyar áramhálózat melletti 64-83 gramm/kilométeres érték valóban jóval alacsonyabb, mint a belsőégésű motoros autóknál, de még mindig elég sok: villamossal, vonattal 24-30 körüli ez az érték. Gyalog vagy kerékpárral pedig nulla. Az e-autók előállítása 70 százalékkal több károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos kocsiké. Ezért a tudományos cikkek is sokféle végkövetkeztetést hoznak ki arra, hogy mely országban, mennyi kilométer megtétele esetén kevésbé szennyező az elektromos autó, mint a hagyományos.

Azt talán a Tesla-alapító Elon Muskon kívül senki sem hiszi el, hogy az elektromos autók megmentik az emberiséget a klímakatasztrófától. Ha egyik pillanatról a másikra a személyautókat mind elektromosra cserélnénk a világon, 4-5 százalékkal csökkenne a globális szén-dioxid-kibocsátás. Csakhogy eközben egyre többen vásárolnak autót, ráadásul egyre nagyobbakat és ezáltal szennyezőbbeket. A világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékát adja a közlekedés, ezen belül közel kétharmadot a személyautók.

Lennének sokkal értelmesebb intézkedések is: Budapesten például Európa egyik leglepusztultabb, legszennyezőbb buszparkja van, közel 800 fővárosi buszt azonnal cserélni kellene, mert szennyezőek, öregek és drága a fenntartásuk. Ráadásul egy busz sokkal több kilométert tesz meg minden nap, mint egy autó, így nagyságrendekkel nagyobb hatása lenne, ha erre költenénk a nyugat-európai ál-környezetbarát e-autós támogatások szolgai másolása helyett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA SUV-ok letarolják a világot, aminek legnagyobb vesztese a világMinden harmadik eladott új autó utcai terepjáró, Kínában 50 százalékosra nőhet a részesedése a magas fogyasztású autóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélreértések keltenek feszültséget a budapesti e-autósok közöttAz e-autó megosztó cég nem kapja ingyen az áramot, legalábbis nem jobban, mint bárki más, csak nagyobb mennyiségben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába elektromos, ha mindenki kéttonnás autókkal jár, abból nem lesz környezetvédelemAz elektromos autók terjedése mellett arra is ösztönözni kellene az embereket, hogy minél könnyebb járműveket használjanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állami támogatás környezetszennyezés zöld rendszám Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 12:24 Élet

Látványosan több pénzt költünk a háztartási büdzséből alkoholra, mint az EU-átlag

Egy átlagos magyar háztartás a bevételeinek 3 százalékát költi el alkoholra Magyarországon.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.