Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. február 7. 11:13 Élet

Szenvednek a hidegben az elektromos autók, eltűnnek a kilométerek

Hány kilométert tud megtenni egy tisztán elektromos autó egyetlen teletöltéssel – ez az egyik legfontosabb kérdés, amit vásárláskor a vevők általában szeretnének megtudni. A válasz sok szempontból nem egyszerű, mert a gyártók általában csak az ideális körülmények közötti maximális hatótávot adják meg, ami papír szerint manapság már elérheti a 300-450 kilométert is.

A valóságban azonban gyakran nincsenek ideális körülmények, a téli kemény hideg pedig köztudottan nem kedvez az akkumulátorok teljesítményének. Az amerikai AAA most az ottani hideg időt kihasználva élesben is letesztelt öt olyan elektromos autót, amelyek közül négy Magyarországon is a népszerűbb választások közé tartozik.

A hatótávmérésbe a BMW i3-as, a Chevrolet Bolt (nálunk Opel Ampera), a Nissan Leaf, a Tesla Model S és a VW e-Golf került be.

Az eredmény szerint a megtehető kilométerek száma tartósan mínusz 7 Celsius-fokban átlagosan 41 százalékkal csökkent, ami sokkal kedvezőtlenebb a vártnál.

Igaz, ez az eredmény fűtéssel együtt jött ki, ami egy elektromos autónál sokat számít, hiszen a belsőégésű verziókkal ellentétben nincs a motornak hasznosítható hulladékhője. Ha nem kapcsolták be a fűtést, és mínusz 7 fokban fagyoskodtak, akkor a hatótáv 12 százalékos esését mérték.

A teszt azért érdekes, mert a CNBC beszámolója szerint ez volt az első olyan eset, amikor egységes és megismételt próbáknak vetették alá a járműveket, vagyis az egyszeri kivételes eseteket igyekezték kiszűrni. Kisebb meglepetést okozott az is, hogy az eredmények nem tértek el jelentősen az egyes modelleknél, valószínűleg a használt akkumulátortechnológia hasonlósága miatt.

Az autók fűtött garázsban tartása sokat javít a helyzeten, és a szakemberek azt is javasolják, hogy ha az autós teheti, akkor hideg időben hagyja rajta a töltőn a kocsiját, mert a legtöbb modell úgy van beállítva, hogy a teletöltés után is szív még energiát az akkumulátor melegen tartására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRáfagyott a mosoly néhány Tesla-tulajdonos arcáraAz Egyesült Államok középnyugati területeit sújtó rekord hideg az autótulajdonosok életét is megkeserítette, különösen azokét, akik elektromos meghajtású kocsit vettek.

Az elektromos autók egy részénél arra is van lehetőség, hogy a fűtést mobilos applikációból távolról is be lehessen kapcsolni, és ha az autó rajta van a töltőn, akkor ezt is érdemes megtenni indulás előtt, mert így a fűtést egy darabig még nem kell az akkumulátorról táplálni.

Az akkumulátorok a nagy meleget sem szeretik, az AAA tesztje szerint 35 Celsius-fokban a hatótáv 4 százalékkal kisebb, ha a klímát nem kapcsolják be, 21 fokra állított klímával azonban a megtehető kilométerek száma már 17 százalékkal csökken.

A hatótávot a hőmérséklettől függetlenül számos más tényező is befolyásolja (vezetési stílus, domborzati viszonyok, fényszóróhasználat stb.), az AAA azonban most kizárólag a hideg-meleg hatást vizsgálta szabványos, előre meghatározott körülmények között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég Nyugat-Európában is kaland és rettegés az elektromos autózásEgy újságíró egy 1000 kilométeres túrára indult egy Teslával – az út végén már a kijelzők elsötétítésével próbált spórolni az áramfogyasztással, hogy még elérje a töltőt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet akkumulátor elektromos autó hatótáv hideg meleg teszt Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.