Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 4. 12:03 Élet

Ráfagyott a mosoly néhány Tesla-tulajdonos arcára

Az Egyesült Államok középnyugati területeit sújtó rekord hideg az autótulajdonosok életét is megkeserítette, különösen azokét, akik elektromos meghajtású kocsit vettek. Ez a tábor egyre nagyobb, hiszen csak a Tesla több mint 245 ezer autót adott át tavaly, háromszor többet, mint 2017-ben.

Nem titok, hogy hidegben kevesebbet bírnak az akkumulátorok, különösen, ha a hideg -30-40 fokot jelent. Ennek megfelelően a múlt héten elárasztották a közösségi médiát az ezzel kapcsolatos panaszok. Egy New Jerseyben élő Tesla Model 3 tulajdonos például arról számolt be a Bloomberg cikke szerint, hogy a hideg miatt éjszaka 30-40 kilométerrel csökken a kocsi hatótávja, munkába menet pedig további 10-15 kilométerrel a szokásoshoz képest. (A Model 3 elméleti hatótávolsága 350-500 kilométer egy töltéssel.)

„60 ezer dollárt fizettem azért, hogy ilyen gyorsan merüljön az akkumulátor”

– jegyezte meg az illető.

Az akkumulátorral kapcsolatos problémák ugyanúgy sújtják a Nissan Leaffel vagy Chevrolet Volttal közlekedőket, de a Tesla-tulajdonosoknak egy extra nehézséggel is számolniuk kell. A cég alapítója, Elon Musk rengeteget gyötörte a mérnököket annak érdekében, hogy a kilincsek az ajtóba legyenek süllyesztve, ami marketing szempontból be is jött, a vevők szeretik. Egészen addig, míg nem szembesülnek azzal, hogy a szokásos nyitási mód – meg kell nyomni az egyik oldalát, hogy a másikat kihúzhassák – hidegben nem működik.

Kanadából többen is jelentkeztek alternatív használati utasítással. Volt, aki egyszerűen rásózott egyet az ajtóra, míg más egy a fogászatban használatos, egyszerűen lehúzható ragasztóréteggel óvta a sofőroldali ajtó kilincsét. Idővel ezek a trükkök idehaza is hasznosak lehetnek, Nyugat-Európába mindenesetre már megérkezett az első szállítmány a Model 3-ból.

Elon Must Twitteren azt ígérte még január vége felé, hogy hamarosan kiadnak egy szoftverfrissítést, amely enyhít a téli problémákon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVáratlan fordulatot vett a Tesla-sztori, megjött a profitA sok kezdeti probléma után végre beindult a Model 3-as gyártása, és ez rögtön meglátszik a számokon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet elektromos autók hatótávolság hideg model 3 tesla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.