Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. január 27. 12:00 Élet

Életmentő lehet a kék szín a metró- és vonatállomásokon

Világszerte egyre több vasúti és metróperonon alkalmaznak kék színű megvilágítást az állomások üzemeltetői, méghozzá meglehetősen nyomós okból. Az öngyilkosságok jelentős része ugyanis ezeken a helyszíneken történik, ami ellen a közlekedési társaságok igyekeznek mindent megtenni. Ennek újabban már nemcsak korlátok, sorompók és életmentő árkok az eszközei, hanem a sínek közé ugrást fontolgató emberek érzelmeire és hangulatára nyugtatólag ható környezet kialakítása is.

A magas öngyilkossági rátáról híres Japánban nagyjából tíz éve kezdtek megjelenni a vasútmegállók fölött a kék fényt adó lámpák. Ebben az időben váltak igazán elterjedté azok a technikák, amelyekkel tulajdonképpen észrevétlenül, mégis nagyon tudatosan és alaposan megtervezve lehet befolyásolni az embereket. A Nobel-díjas Richard Thaler és Cass Sunstein is ekkoriban írták meg könyvüket a döntéseket nagyban befolyásoló, mégis apró trükkökről Nudge címmel, és azóta is ezzel a magyarul bökdösést, lökdösést jelentő szóval szokás hivatkozni a hasonló fortélyokra.

Az állomásokon világító kék lámpáktól azért várták a japán vasúti társaságok az öngyilkosságok csökkenését, mert 

a tapasztalatok szerint a kék fény hatására a zaklatott pszichés állapotban lévő emberek hamarabb megnyugszanak.

A BBC összeállítása szerint a bevezetés után tíz évvel több japán kutatócsoport kezdte vizsgálni az intézkedések hatásait, és némi vita alakult ki arról, hogy végül is mennyire hatékonyak a kék lámpák az öngyilkosságra elszánt emberek megállításában. Abban viszont egyetértés van, hogy érdemes az egyébként minimális költségekkel és kényelmetlenséggel járó átalakításokat megtenni az állomásokon.

Michiko Ueda, a témával foglalkozó egyik kutató a BBC-nek elmondta, hogy az eredmények láttán Belgiumból, az Egyesült Királyságból és Svájcból is megkeresték vasúti társaságok vezetői, hogy számoljon be részletesebben a tapasztalatokról. Az egyébként kedvező hatásokat kimutató szakértő azonban mindenkinek azt tanácsolta, hogy semmiképpen se a fizikai akadályok helyett telepítsék a kék fényt adó lámpákat, hanem azok mellett, kiegészítésképp. Ueda felhívta arra is a figyelmet, hogy egyelőre még a különböző színek lélektani hatásait is nagyban vitatják a tudósok, igaz, egyre több olyan eredmény jelenik meg ezzel a kérdéssel kapcsolatban, ami arra utal, hogy a színekkel igenis befolyásolhatók az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAgytrükkökkel húznak ki több borravalót az éttermek a vendégekbőlNem csak azt befolyásolhatják az éttermek, hogy milyen gyorsan eszünk, hanem az is, hogy mennyit fizetünk a kiállított számla végösszegén felül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet metró nudge öngyilkosság vasút Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.