Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. január 20. 19:01 Élet

A súlyos Facebook-függők olyan rosszul hozzák a döntéseket, mint az alkoholisták

Harminc évvel ezelőtt, ha kiejtette valaki a száján azt a szót, hogy függőség, akkor jó eséllyel a beteges alkohol-, cigaretta- vagy drogfogyasztásra gondolt. Ma már ez a fogalom sokkal tágabb problémakörre utal, nemcsak a közbeszédben, hanem az egészségügyi szakma szóhasználatában is. A Guardian összefoglalója szerint ez a változás valamikor a kilencvenes évek elején kezdődött, és azóta is töretlenül tart.

Michael Douglas-ról 1992-ben írták meg a pletykalapok, hogy az Elemi ösztön nevű erotikus thriller főszerepének eljátszása után egy intézményben kezelik szexuális függősége miatt – és ez volt az első esetek egyike, amikor függőség nem a hagyományos módon került a közbeszédbe. Bár ez után egy darabig az addiktológusok sokszor nem nézték még jó szemmel, hogy hirtelen egyre többféle függőségről kezdtek beszélni az emberek, az ezredforduló körül ez is megváltozott.

A 21. századra ugyanis felismerték a neurológusok, hogy ezek az újszerű függőségek is végső soron az öröm érzetét keltő dopamin termelését fokozzák, már amennyiben kielégítik őket.

Közben a termékek fejlesztésével és értékesítésével kapcsolatos tudományok is fejlődtek, így drámaian megnőttek az embereket érő vágykeltő ingerek, és a számítógépek, illetve az internet terjedésével is újabb és újabb potenciális függőségek alakultak ki.

Mellesleg a narkotikumok elérhetősége és jellege is sokat változott: elterjedtek a szintetikus drogok, és ezeket be lehetett szerezni az internetről.

Egyre több olyan függőséget azonosítottak a szakemberek, amelyek nem bizonyos szerek, anyagok elfogyasztásával kapcsolatosak, hanem tevékenységekre irányulnak. Az úgynevezett viselkedési addikciók közül a szerencsejáték-függőség az egyik legrégebben felismert és vizsgált jelenség, igaz, csak 2013 óta tartják számon betegségként. Hasonló példa a számítógépes játékok vagy éppen a vásárlás iránti szenvedély és a pornófüggőség is. Egy beteg pedig nem ritkán párhuzamosan több viselkedési szenvedélynek is hódol, ami az alkoholizmus, a dohányzás és a kábítószerhasználat esetében is gyakori. Sőt, az anyagi károk is ugyanúgy jellemzők a „klasszikus” és az újabban azonosított függőségeknél: egy súlyos vásárlásfüggő ugyanúgy elveri az összes pénzét fölösleges holmikra, ahogy egy alkoholista az italra.

Mindezek ellenére még mindig nincs igazi konszenzus a szakmában arról, hogy mely viselkedési addikciók azok, amelyeket ténylegesen kórosnak lehet tekinteni. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre csak a már említett szerencsejáték-, illetve játékfüggőséget ismeri el, azonban a Guardian cikke szerint folyamatban van ennek megváltozása. Terry Robinson, a Michigani Egyetem professzora elmondta az újságnak, hogy

legyen szó kábítószerről, szexről, szerencsejátékról vagy bármiről, olyan ingerszabályozási zavarokkal szembesülünk, amelyek során az emberek nehezen tudnak ellenállni a helytelen viselkedésnek. Természetesen a háttérben álló pszichológiai és neurobiológiai folyamatok között is sok a hasonlóság.

A lehetséges addikciók számát nem csak az növeli, hogy sok cég olyan módon dobja piacra a termékeit, amivel teljesen hozzájuk köti az ügyfeleket. A Guardian felidézi Bruce Alexander pszichológus egyik hetvenes évekbeli patkánykísérletét, amiből kiderült, hogy ha a rágcsálókat egy üres ketrecbe tesszük, és tiszta, illetve herionnal szennyezett vizet adunk nekik, hamar rákapnak a kábítószeres itató használatára. Egy játékokkal telepakolt ketrecben viszont, ahol több patkány is együtt él, már egyáltalán nem volt vonzó a drog az állatok számára. A tanulság az, hogy szenvedélybetegségek kialakulását a környezet is befolyásolja.

Robinson szerint a ma uralkodó folyamatok a hagyományos közösségek felbomlásához, a hagyományos eltűnéséhez és a vallás visszaszorulásához vezetnek. Több olyan dolog feloldódóban van, ami nem olyan régen még a legtöbbünk életének lényeges részét jelentette – nem csoda tehát, ha a szenvedélybetegségek is változnak, például egyre fontosabb lett az embereknek, hogy a közösségi oldalakon minél több elismerést kapjanak, és ezért sokan a telefonjukat folyamatosan nyomkodva mindent meg is tesznek.

Egy viselkedés-addiktológiai folyóiratban a közelmúltban megjelent tanulmány (pdf) szerint a Facebookhoz és a többi közösségi oldal súlyosabb esetekben olyan mellékhatásokhoz vezet, mint az alkoholizmus vagy a heroin-függőség. A kutatás az Iowa Szerencsejáték Feladat nevű játék (erről bővebben itt) segítségével vizsgálta a Facebook-függők (ennek megállapítására is van már tudományos módszertan) döntéshozatalát, és arra jutott, hogy ők sokkal hajlamosabbak szisztematikusan rossz döntéseket hozni, mint azok, akik nem voltak rápörögve a közösségi médiára. Az okság iránya egyelőre nem világos: tehát lehet, hogy hasonló emberekből lesznek Facebook-függők, mint akikből alkoholisták, de az sem kizárt, hogy a Facebook-függésük rontja le a döntéseiket.

Mindez egyébként nem feltétlenül jelenti azt, hogy manapság többen szenvednek szenvedélybetegségben, mint bármikor korábban. Michael Linskey, a londoni King’s College professzora szerint például a nikotinfüggők száma akkora visszaesést mutat az elmúlt harminc évben, hogy valószínűleg hiába alakultak ki új addikciók, mégis kevesebben szenvednek ilyen jellegű problémáktól, mint a nyolcvanas években. Legalábbis a fejlett világban. Ráadásul nemcsak a függőségekhez vezető, hanem az azokat kezelő és megelőző technikák is sokat fejlődtek, és egyre inkább elérhetők mindenki számára.

Élet addikció függőség káros szenvedély szenvedélybetegség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2019. augusztus 19. 07:01 Élet

Árat kell emelniük a kortárs magyar művészeknek, ha sikeresek akarnak lenni külföldön

Sokáig túl olcsók voltak a magyar kortárs művek árai a hazai műtárgypiacon ahhoz, hogy külföldi gyűjtők komolyan vegyék őket. Az utóbbi néhány évben viszont végre változás indult ebben a kérdésben, amivel mindenki jól járhat.

Fabók Bálint
2019. augusztus 18. 19:28 Élet

A balatoni vaddisznó-invázió csak a kezdete az ember-vaddisznó konfliktusnak

Világszerte egyre nagyobb probléma a városokban feltűnő vaddisznók inváziója. Magyarországon is látványosan elszaporodtak, és a legveszélyesebb állatok közé tartoznak.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Fontos

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.

Bucsky Péter
2019. augusztus 16. 06:52 Közélet

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Jelentős állami pénzek kerültek a külügytől a külügyminiszter testvére által vezetett kamionversenyes céghez.

Jandó Zoltán
2019. augusztus 15. 06:57 Közélet

Sokba kerül a propaganda, egy év alatt 65 milliárd ment el állami kommunikációra

Az volt a terv, hogy egy év alatt 25 milliárdot költ el az állam kommunikációra, de csak a Soros-palkátokra ennek majdnem a másfélszerese ment el.