Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 17. 06:49 Élet

Elég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon össze

Milyen nemzetiségűek voltak az őseid a 17. század végén, például akkor, amikor Zrínyi Ilona védte Munkács várát, és Franciaországban XIV. Lajos volt a király? Ilyen, és ehhez hasonló érdekes kérdésekre kaphat választ az, aki elvégez egy ma már viszonylag egyszerűnek számító származási DNS-tesztet.

Annak köszönhetően, hogy az egyszerűbb tesztek ára Amerikában 99 dollárra (28 ezer forintra) csökkent, a piac robbanásszerű fejlődésnek indult. 2018 végére becslések szerint már több mint 22 millióan végeztették el a tesztet.

Az ezzel foglalkozó cégek egy mintavételi szettet küldenek a vevőnek, aki a nyálmintáját postafordultával visszaküldi, majd pár hét múlva elektronikusan megkapja az eredményt. Ebből egyrészt megtudhatja a felmenőinek származását, másrészt viszont össze is hasonlíthatja az eredményét másokéval annak érdekében, hogy feltételezett rokonsági kapcsolatokat állapítson meg.

Mi következik ebből? Amellett, hogy az emberek sok érdekes információhoz jutnak a származásukról, hirtelen több ezer olyan történet kezdett el keringeni, ami arra utal, hogy a tömeges DNS-tesztelés örökre megváltoztathatja a tesztelők és családjaik életét. Most öt tipikus történetet mutatunk be, mindegyik a BBC gyűjtéséből származik (innen és innen).

Részlet egy DNS-teszt mintaeredményéből. Fotó: 23andMe

Valami nem stimmel a testvérekkel

Az 50 éves Jenny, akinek négy testvére van, három évvel ezelőtt csináltatta meg a származási DNS-tesztjét. Sok meglepetés nem érte az amerikai nőt, a teszt döntően brit származást mutatott ki nála, némi skót és skandináv beütéssel. Egy évvel később azonban rávette az egyik fiútestvérét is a tesztre és kérte a két eredmény összehasonlítását. Az értékelés végén ez állt: “Becsült rokoni kapcsolat: féltestvér”.

Jenny először arra gondolt, hogy a testvére hanyag volt, és nem adta le jól a nyálmintáját, a tesztelőknek például nem szabad enniük fél órával azelőtt, hogy a kis kémcsőbe köpnének. Később mégis utánanézett, hogy miért jött ki ilyen váratlan eredmény, és azt találta, hogy az úgynevezett térképegységek (más néven centimorganok) száma “nem stimmelt”.

A térképegység a gének közötti távolságot jelöli egy adott kromoszómán, és a testvéreknél általában 2500 körül van az egyezések száma, ám Jenny-nél és a testvérénél csak 1700-at találtak. A nő nem tudta kiverni a fejéből az eredményt, és anélkül, hogy bármit elárult volna az okokról, megkérte az apja első unokatestvérét, egy 90 éves nőt, hogy végeztesse el a tesztet.

Hat héttel később megjött az eredmény. Míg a fiútestvér eredménye sok közös vonást mutatott az unokanagynéni génjeivel, Jenny-nek nem volt vele közös értéke. Jenny még mindig nem szólt semmit, de rávette az édesanyját és a többi testvérét is a tesztre, és végül kiderítette, hogy mind a négyen csak a féltestvérei.

A nő végül rászánta magát, hogy a 86 éves anyját szembesítse a dologgal, azzal, hogy más apától származik, mint a testvérei.

Az anya majdnem elejtette a kezében lévő teáscsészét, és remegni kezdett, amikor szembesítették a tényekkel. Jenny ekkor már sejtette, hogy egy környékbeli üzletember a vér szerinti apja, aki annak idején mindig barátságos volt az anyjával, és amikor a férfi nevét is kimondta, az anya szeme kikerekedett, és csak annyit tudott kérdezni, hogy a csudába tudta ezt kitalálni.

Az anya úgy gondolta, hogy a sírba viszi a titkát, ezért sosem mondta el a viszonyát Jenny mostohaapjának, aki a 10 évvel azelőtti haláláig meg volt győződve róla, hogy öt vér szerinti gyereket nevelt fel.

Az anya megsértődik

Bill története nem végződött ennyire szerencsésen. A középkorú férfi szintén egy testvérével közösen elvégeztetett származási DNS-tesztből tudta meg, hogy sosem látta a vér szerinti apját, akit be is tudott azonosítani, és kiderült, hogy már nem is fog vele találkozni: 13 évvel korábban meghalt.

Bill édesanyja buzgó vallásos, kemény asszony volt, akiről soha nem hitte volna senki, hogy félrelépett a főnökével. Amikor Bill szembesítette a múltjával, az akkor 95 éves asszony vonakodva elismerte ugyan, hogy hibázott, de lebuktatása miatt utolsó éveiben elhidegült a fiától.

A halott apa hajszála mesél

Betty Jo sokkal hevesebb tagadásba ütközött, mint Bill. A nő két és fél éve jött rá, hogy az addig testvérnek hitt bátyja csak a féltestvére, és amikor egy második családi teszt is megerősítette az eredményt, kitálalt az anyja előtt. Az anya azonban mindent tagadott, kiborult, és a tesztet megbízhatatlannak minősítette. Mivel a család többi tagja is az anya pártjára állt, Betty Jo elég bizarr megoldást választott:

három évvel korábban elhunyt apja emlékbe maradt hajszálaiból is elvégeztetett egy tesztet.

Az eredmény egyértelmű volt, Betty Jo génjei 0 százalék egyezést mutattak azzal a férfiéval, aki felnevelte.

A testvérei azonban ördöginek minősítették a tettét, és kiközösítették a családból. Ez azért is szomorú, mert Betty Jo addig kifejezetten jó viszonyban volt az anyjával, közel álltak egymáshoz, és felnőttként is rendszeresen beszéltek, találkoztak egymással.

Betty Jo úgy gondolja, hogy az anyja keresztény hite, és a róla kialakult tökéletes feleség és anya képének megőrzése miatt nem hajlandó bevallani a félrelépését. Azt tanácsolta neki, hogy tegyen letétbe egy levelet, amelyet csak a halála után olvasnak fel neki, de az anya nem is válaszolt a kérésére.

A kamasz lebuktatja a szüleit

Egy anonimitást kérő férfi, nevezzük Lawrence-nek, még csavarosabb történetbe keveredett. Az ő 15 éves lánya már régóta nyaggatta, hogy vegyen neki egy 99 dolláros szettet, és addig-addig járt a nyakára, hogy végül beadta a derekát. Amikor otthon kiderült, hogy a lány megkapta a DNS-tesztet az apjától, az anya hirtelen elsápadt, és egész este olyan volt, mintha átment volna rajta egy úthenger.

Aznap éjjel a hálószobában a feleség bevallotta, hogy hosszas viszonya volt egy munkatársával, és a gyerek születése után két hónappal el is végeztetett egy apasági vizsgálatot, ami bizonyította, hogy a lány a munkatársától született. A titkát azonban 15 éve őrizte.

Lawrence-t letaglózta a hír, és elhatározta, hogy otthagyja a családját. Amikor azonban felhívta az anyját, és elmondta neki a tervét, az anyja azt mondta: “A lányod ártatlan. Semmi köze hozzá, te pedig szereted őt, és a biológia ezen nem változtat”. Lawrence ugyan elhagyta a feleségét, de a lányának az apja maradt.

Lawrence azt mondja, sokkal nagyobb csapás volt megtudni azt, hogy a lánya nem az övé, mint azt, hogy a felesége megcsalta. A lányának végül azt mondta, nem bánja, ha felveszi a kapcsolatot a vér szerinti apjával, annál is inkább, hiszen ismerte a férfit és még meg is adta volna neki a telefonszámát, de a lány úgy döntött, hogy nem teszi ezt meg. Azóta is csak spermadonornak nevezi a férfit.

A lány öccse azonban összeomlott, a fiú a nővérét okolta azért, mert a szüleinek el kellett válnia. Lawrence-nek sok munkába telt, amíg a fiúnak elmagyarázta, hogy a nővére semmiről sem tehet.

Szerelembe esett a spermadonorba

Jessica Share leszbikus kapcsolatban élt, de a párjával együtt szerettek volna gyerekeket vállalni, ezért egy spermabankhoz fordultak. A választott donorról csak annyit tudtak, hogy átlagos magasságú, barna hajú, szereti a sportot, foglalkozása pedig író, zenész és taxisofőr egyben. A donortól született első lányt, Alice-t Jessica hordta ki, idővel azonban még egy donációt kértek ugyanattól a férfitól, és Alice húgát már Jessica felesége szülte meg, 18 hónappal később.

Amikor a lányok 1 és 3 évesek lettek, Jessica felesége kilépett a házasságból, és magával vitte Alice húgát. Idővel a két szülő, illetve a testvérek között is megszakadt a kapcsolat. Amikor Alice 11 éves lett, DNS-tesztet kért ajándékba, mert szerette volna megtudni, hogy félig ismert, félig ismeretlen vér szerinti szülei honnan származnak.

Amikor az eredmény megjött, Jessica ráklikkelt arra a linkre, amely a lehetséges rokonokat mutatja, és az adatbázis azonnal kidobta, hogy az apa 50%-ban egy Aaron Long nevű férfi. Az eredmény alapján egy féltestvért is be lehetett azonosítani, 25%-os egyezéssel.

Jessica a közösségi oldalakon keresztül be tudta azonosítani a sok Aaron Long nevű felhasználó közül az egykori donort. A hajszín, a foglalkozás és a becsült életkor elég volt arra, hogy a kört alaposan szűkítse, a fotók alapján pedig a lánya és a férfi közötti hasonlóságokat is könnyű volt felfedezni.

A DNS-tesztet végző cég honlapján keresztül kapcsolatfelvételt kezdeményezett az egykori donorral, aki nyitott volt arra, hogy megismerje a vér szerinti lányát. Kiderült, hogy az apa már több olyan gyerekkel is felvette a kapcsolatot, akiket donorként nemzett, és Alice volt a hetedik gyereke.

Jessica akkor éppen egy férfival járt, de a személyes találkozások alkalmával egyre nagyobb vonzalmat érzett a lánya apja iránt, így amikor kapcsolatának vége lett, össze is jött vele. Vagyis 12 évvel azután találta meg a szerelmét, minthogy a tőle származó gyereket megszülte.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet apasági teszt DNS DNS-teszt féltestvér gének származás testvér Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.