Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 12. 10:41 Élet

Végre fellázadtak a gyorsan elromló és javíthatatlan háztartási gépek ellen

Veszel egy új mosógépet, amely tönkremegy pár hónappal azt követően, hogy lejár a jótállási ideje. Szerelőt nem találsz, vagy csak olyat, aki méregdrágán javítaná meg. Ismerős? Talán túlzás, hogy bárkivel megeshet, de a statisztikák szerint egyre gyakrabban fordul elő ilyesmi.

A BBC cikkében ismertetett adatok szerint 2004 és 2012 között 3,5 százalékról 8,3-ra nőtt az olyan háztartási nagygépek aránya, amelyek ötéves koruk előtt mentek tönkre. Egy újrahasznosító telepen végzett vizsgálat szerint a kidobott mosógépek több mint tizede volt fiatalabb ötévesnél. Sok lámpát pedig olyan égőkkel látnak el, amelyeket nem lehet egyesével kivenni, vagyis ha az egyik kiég, akkor az egész lámpát vagy a világító egységet cserélni kell.

Az ilyen esetek miatt fogalmazódott meg egyre többekben, hogy elő kellene írni a cégeknek: 

gyártsanak tartósabb berendezéseket, és könnyebben lehessen őket javítani.

Például ne ragasztó fogja össze a részegységeket, illetve legyenek pótalkatrészek és szerelési útmutatók.

Uniós tagállamok környezetvédelmi minisztériumai pontosan ilyen EU-szabályozás kidolgozását kezdték el, amely a tervek szerint a lámpákra, tévékre és az olyan nagy háztartási eszközökre vonatkozna, mint a hűtő, mosó- és mosogatógépek. Elfogadása előtt ugyanakkor még nagy csaták várhatók. Az ipari lobbisták szerint az elképzelések túlságosan szigorúak, sértik a szellemi tulajdonjogokat, hátráltatják az innovációt és új gyártók piacra lépését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína mellett egy nagy baja van az Apple-nek: az akkumulátorcsereAhogy lassul a kínai növekedés, egyre nehezebb új vevőt találni az iPhone-ra, a fejlett világban pedig sokan elhalasztják a készülékcserét.

Fogyasztóvédelmi szervezetek viszont hiányolják a listáról a nyomtatókat és okostelefonokat, a készülő szabályokat túlságosan puhának tartják, és úgy vélik, hogy a gyártók továbbra is kézben tarthatják a javítási folyamatot, ami megdrágítja azt. Olyan berendezéseket követelnek, amelyek teljesen szétszerelhetők, és a gyártó szabadon elérhető iránymutatása alapján a fogyasztó maga is megjavíthatja, felhasználva a hivatalos pótalkatrészeket. Ezért persze a gyártók finoman szólva nem lelkesednek, és arra figyelmeztetnek, hogy balesetekhez vezethet a szakszerűtlen javítás.

A problémakörnek nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van. A fentihez hasonlóan rövid életű mosógépekhez képest egy 20 éven át kitartó darab összesen 1,1 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé, mivel nem kell újat gyártani helyette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg fehérebb lesz tőle a zokni? Bejutottunk a mosóporok csúcslaborjábaAzt hiszed, a mosás egyszerű dolog, és már mindent kitaláltak benne, aztán kiderül, hogy mérnökök hada dolgozik új technológiákon, és óriási pénzért kutatják, hogy milyen mosószert veszel majd méginkább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet javítás környezetvédelem mosógép Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.