Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 5. 16:30 Élet

Ha a melegben kabátban vagy, akkor a hidegre kilépve tényleg jobban fázol?

Vigyázz, mert rád melegszik a kabát! Sokunkra szólhattak már rá így aggódó rokonok, amikor egy látogatás vége felé az előszobában toporogtunk. Ezek szerint jobban megéri az utolsó pillanatban, vagy egy hűvösebb helységben felöltözni, mielőtt kilépünk a hidegbe? Sokak saját tapasztalata az, hogy odakint tényleg jobban fáznak, ha sok ideje rajtuk van a kabát a melegben.

Ahogy Mike Evans, a Keele University neurológus tanára is írja, mindez ellentmond a józan észnek, hiszen ha eleve fázik az ember, akkor érdemesnek tűnik mindent megtenni azért, hogy a meleget maga körül tartsa. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű.

Evans elmagyarázza, hogy az emberi test felülete tele van olyan érzékelőkkel, receptorokkal, amelyek jelzést küldenek az agynak, ha a hőmérséklet esik. Érdekesség, hogy ezeket a hideg mellett a mentol is aktiválja, ezért érezzük hidegnek a mentolos, mentás ízeket.

A test különböző részein lévő receptorok különböző módokon lépnek kapcsolatba a központi idegrendszerrel. A törzsön, a kezeken és a lábakon lévők például a gerincvelőn keresztül küldik el a jeleket az agy felé, az arcon vagy a fejen lévők azonban közvetlen összeköttetésben vannak az aggyal.

A jelek átviteli sebessége a távolsághoz képest olyan nagy, hogy az érzékelés ideje alapján nem tudunk különbséget tenni az impulzus helyei között, vagyis a gyorsaságnak nincs döntő szerepe a kérdésben. Az agy azonban más módszerekkel mégis meg tudja állapítani, hogy a hideget a testnek melyik részén érzékeljük, és korlátozott mértékben még arra is képes, hogy a hideg mértékét megállapítsa.

Amikor egy melegebb helyről egy hidegebb helyre kerülünk, az idegrendszer a külvilággal közvetlenül érintkező részekről szerzi be az információit, logikus, hogy a hidegebb levegővel érintkező testfelület receptorai lesznek a jeladók. Ez a felület legtöbbször az arc.

Ha valaki egy melegebb helyiségben is kabátban van, nagy eséllyel emelkedni fog a bőrfelületének hőmérséklete, és ez például az arcra is igaz, még akkor is, ha az nincs fedve.

Ebből következik, hogy amikor ez az ember kilép a hidegre, az arcán keresztül érzett hőmérséklet-esés nagyobb lesz annál, mintha bent nem lett volna melegen felöltözve.

Ezért ha átmenetileg is, de jobban fog fázni.

A kabát és a nadrág ugyan megvédheti a test jelentős részét ettől a radikálisabb hőmérséklet-csökkenéstől, az arcot azonban általában nem. Sőt, mondja Evans, ha annyira túlöltözik valaki, hogy az arca meg is izzad, akkor a hidegre kilépve még gyorsabban fogja érzékelni a hőmérséklet esését.

Mindez azonban csak addig igaz, ameddig a kabátban a kinti hidegebb levegőn újra felmelegedünk, onnantól már nincs különbség a fázásban, vagyis mindegy, hogy korábban volt-e rajtunk meleg ruha vagy sem. Egy jó kabát ugyanis szigeteli a levegőt a testünk körül, így a hőmérséklet alapvetően attól függ, hogy a testünk mennyire melegíti fel ezt a vékony levegőréteget.

Élet érzékelés fázás hideg kabát meleg receptor Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. március 19. 06:53 Élet

Tízmilliókat vittek szatyrokban, amikor még hagyták trükközni a boltosokat

A hatékony ellenőrzés bevezetése előtt elég volt néhány fifikás trükk és némi jogászkodás a jókora hasznot hajtó adócsaló kereskedelmi hálózatok működtetéséhez.

Váczi István
2019. március 18. 17:16 Élet

Az ügyfelek mondhatják meg, hogyan öltözzenek a bankárok

Miközben az amerikai Goldman Sachs lazított alkalmazottainak öltözködési szabályain, egy német pénzintézet az ügyfelek véleményét kéri ki az ügyben.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.

Hobot Péter Avatar
2019. március 14. 12:51 Élet

Nem lehetsz igazán sikeres, ha a pénz miatt dolgozol

Azok válnak sikeresebbé, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, állítója a Yale professzora. A vezetőknek sem árt, ha odafigyelnek arra, hogy az alkalmazottaik értéknek lássák a saját munkájukat.