Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 5. 16:30 Élet

Ha a melegben kabátban vagy, akkor a hidegre kilépve tényleg jobban fázol?

Vigyázz, mert rád melegszik a kabát! Sokunkra szólhattak már rá így aggódó rokonok, amikor egy látogatás vége felé az előszobában toporogtunk. Ezek szerint jobban megéri az utolsó pillanatban, vagy egy hűvösebb helységben felöltözni, mielőtt kilépünk a hidegbe? Sokak saját tapasztalata az, hogy odakint tényleg jobban fáznak, ha sok ideje rajtuk van a kabát a melegben.

Ahogy Mike Evans, a Keele University neurológus tanára is írja, mindez ellentmond a józan észnek, hiszen ha eleve fázik az ember, akkor érdemesnek tűnik mindent megtenni azért, hogy a meleget maga körül tartsa. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű.

Evans elmagyarázza, hogy az emberi test felülete tele van olyan érzékelőkkel, receptorokkal, amelyek jelzést küldenek az agynak, ha a hőmérséklet esik. Érdekesség, hogy ezeket a hideg mellett a mentol is aktiválja, ezért érezzük hidegnek a mentolos, mentás ízeket.

A test különböző részein lévő receptorok különböző módokon lépnek kapcsolatba a központi idegrendszerrel. A törzsön, a kezeken és a lábakon lévők például a gerincvelőn keresztül küldik el a jeleket az agy felé, az arcon vagy a fejen lévők azonban közvetlen összeköttetésben vannak az aggyal.

A jelek átviteli sebessége a távolsághoz képest olyan nagy, hogy az érzékelés ideje alapján nem tudunk különbséget tenni az impulzus helyei között, vagyis a gyorsaságnak nincs döntő szerepe a kérdésben. Az agy azonban más módszerekkel mégis meg tudja állapítani, hogy a hideget a testnek melyik részén érzékeljük, és korlátozott mértékben még arra is képes, hogy a hideg mértékét megállapítsa.

Amikor egy melegebb helyről egy hidegebb helyre kerülünk, az idegrendszer a külvilággal közvetlenül érintkező részekről szerzi be az információit, logikus, hogy a hidegebb levegővel érintkező testfelület receptorai lesznek a jeladók. Ez a felület legtöbbször az arc.

Ha valaki egy melegebb helyiségben is kabátban van, nagy eséllyel emelkedni fog a bőrfelületének hőmérséklete, és ez például az arcra is igaz, még akkor is, ha az nincs fedve.

Ebből következik, hogy amikor ez az ember kilép a hidegre, az arcán keresztül érzett hőmérséklet-esés nagyobb lesz annál, mintha bent nem lett volna melegen felöltözve.

Ezért ha átmenetileg is, de jobban fog fázni.

A kabát és a nadrág ugyan megvédheti a test jelentős részét ettől a radikálisabb hőmérséklet-csökkenéstől, az arcot azonban általában nem. Sőt, mondja Evans, ha annyira túlöltözik valaki, hogy az arca meg is izzad, akkor a hidegre kilépve még gyorsabban fogja érzékelni a hőmérséklet esését.

Mindez azonban csak addig igaz, ameddig a kabátban a kinti hidegebb levegőn újra felmelegedünk, onnantól már nincs különbség a fázásban, vagyis mindegy, hogy korábban volt-e rajtunk meleg ruha vagy sem. Egy jó kabát ugyanis szigeteli a levegőt a testünk körül, így a hőmérséklet alapvetően attól függ, hogy a testünk mennyire melegíti fel ezt a vékony levegőréteget.

Élet érzékelés fázás hideg kabát meleg receptor Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 06:49 Élet

Elég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon össze

Könnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

Váczi István
2019. január 14. 12:19 Élet

Miért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?

Sokan a hamisítványnak is örülnének, de nem lehet garantálni, hogy a játék biztonságos, ezért a darálógépben végezték az építőkockák.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.

Wiedemann Tamás
2019. január 16. 13:02 Világ

Befékezett a német gazdaság, és ezt mi is meg fogjuk érezni

Véget ér a robosztus gazdasági növekedés időszaka, a következő években az egy százalék feletti bővülésnek is örülni fognak a német cégek.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2019. január 15. 06:53 Adat

Olyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnád

Hiába a bérrobbanás Magyarországon, a régiós országokban is sorra mennek el a magyarok mellett az uniós jövedelmi listán. Nyakunkon a bolgárok, zárkóznak a románok, Ausztria egyre távolabb.