Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 5. 16:30 Élet

Ha a melegben kabátban vagy, akkor a hidegre kilépve tényleg jobban fázol?

Vigyázz, mert rád melegszik a kabát! Sokunkra szólhattak már rá így aggódó rokonok, amikor egy látogatás vége felé az előszobában toporogtunk. Ezek szerint jobban megéri az utolsó pillanatban, vagy egy hűvösebb helységben felöltözni, mielőtt kilépünk a hidegbe? Sokak saját tapasztalata az, hogy odakint tényleg jobban fáznak, ha sok ideje rajtuk van a kabát a melegben.

Ahogy Mike Evans, a Keele University neurológus tanára is írja, mindez ellentmond a józan észnek, hiszen ha eleve fázik az ember, akkor érdemesnek tűnik mindent megtenni azért, hogy a meleget maga körül tartsa. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű.

Evans elmagyarázza, hogy az emberi test felülete tele van olyan érzékelőkkel, receptorokkal, amelyek jelzést küldenek az agynak, ha a hőmérséklet esik. Érdekesség, hogy ezeket a hideg mellett a mentol is aktiválja, ezért érezzük hidegnek a mentolos, mentás ízeket.

A test különböző részein lévő receptorok különböző módokon lépnek kapcsolatba a központi idegrendszerrel. A törzsön, a kezeken és a lábakon lévők például a gerincvelőn keresztül küldik el a jeleket az agy felé, az arcon vagy a fejen lévők azonban közvetlen összeköttetésben vannak az aggyal.

A jelek átviteli sebessége a távolsághoz képest olyan nagy, hogy az érzékelés ideje alapján nem tudunk különbséget tenni az impulzus helyei között, vagyis a gyorsaságnak nincs döntő szerepe a kérdésben. Az agy azonban más módszerekkel mégis meg tudja állapítani, hogy a hideget a testnek melyik részén érzékeljük, és korlátozott mértékben még arra is képes, hogy a hideg mértékét megállapítsa.

Amikor egy melegebb helyről egy hidegebb helyre kerülünk, az idegrendszer a külvilággal közvetlenül érintkező részekről szerzi be az információit, logikus, hogy a hidegebb levegővel érintkező testfelület receptorai lesznek a jeladók. Ez a felület legtöbbször az arc.

Ha valaki egy melegebb helyiségben is kabátban van, nagy eséllyel emelkedni fog a bőrfelületének hőmérséklete, és ez például az arcra is igaz, még akkor is, ha az nincs fedve.

Ebből következik, hogy amikor ez az ember kilép a hidegre, az arcán keresztül érzett hőmérséklet-esés nagyobb lesz annál, mintha bent nem lett volna melegen felöltözve.

Ezért ha átmenetileg is, de jobban fog fázni.

A kabát és a nadrág ugyan megvédheti a test jelentős részét ettől a radikálisabb hőmérséklet-csökkenéstől, az arcot azonban általában nem. Sőt, mondja Evans, ha annyira túlöltözik valaki, hogy az arca meg is izzad, akkor a hidegre kilépve még gyorsabban fogja érzékelni a hőmérséklet esését.

Mindez azonban csak addig igaz, ameddig a kabátban a kinti hidegebb levegőn újra felmelegedünk, onnantól már nincs különbség a fázásban, vagyis mindegy, hogy korábban volt-e rajtunk meleg ruha vagy sem. Egy jó kabát ugyanis szigeteli a levegőt a testünk körül, így a hőmérséklet alapvetően attól függ, hogy a testünk mennyire melegíti fel ezt a vékony levegőréteget.

Élet érzékelés fázás hideg kabát meleg receptor Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

Újabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.