Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. december 19. 16:14 Élet

Minden szempontból egészségesebbek azok az ötvenes nők, akik dolgoznak

A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályokban sokkal jobb mentális és fizikai egészségi állapotban vannak azok a nők, akik dolgoznak, mint azok, akik nem – állapította meg az MTA Munkaerőpiaci Tükör című legújabb kiadványának egyik tanulmánya.

Az idei kiadvány a nők munkaerőpiaci helyzetére fókuszál. Mivel az 50 év feletti magyar nők arányaiban sokkal kevesebben aktívak a munka világában, mint uniós társaik, a kutatók megvizsgálták, ezt mennyiben magyarázza a magyarok rosszabb egészségi állapota.

 

Mivel Magyarországon nem állnak rendelkezésre széleskörű adatok, amikből az egészségi állapot és a munkapiaci összefüggést lehetne vizsgálni, a kutatók a SHARE európai adatbázisból dolgoztak, amely az 50 évesnél idősebb népességről gyűjt információkat. A magyar mintában kétezer háztartás, illetve 1700 50 évesnél idősebb nő szerepel, ám mivel a 60 évesnél idősebbek több mint 90 százaléka nyugdíjas, ezért a tanulmány szerzői az 50-59 éves korosztályra szűkítették az egészségi állapot és a munkavállalás összefüggéseinek vizsgálatát. Így összesen 280 dolgozó és 170 nem dolgozó nő került a mintába.

A tartósan betegeket és a rokkantakat nem vizsgálták, de beszédes adat, hogy Magyarországon az 50-59 éves nők között 16 százalék az arányuk, ami több mint kétszerese a többi európai ország átlagának.

A SHARE-adatokban szerepel a válaszadó egészségi állapota saját megítélése szerint, a krónikus betegségek, illetve tünetek száma, a mindennapi tevékenységeket akadályozó egészségi problémák száma, különböző betegségek előfordulása, a testtömegindex és a depresszió is egy skála alapján.

Az előbbi összes mutató átlaga alapján megállapították, hogy mind az európai, mind a magyar nők körében átlagosan egészségesebbek azok, akik dolgoznak.

Ám az is szembeötlő, hogy a magyar nők egészségi állapota jellemzően rosszabb az európai átlagnál, különösen a nem foglalkoztatott csoportban.

Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017/Bíró-Branyiczki-Elek: Egészség és munkapiaci aktivitás a nők körében

Saját megítélésük szerint az 50-59 éves, dolgozó magyar nők egészsége átlagosan jó, a nem dolgozó társaiké viszont csak a jó és az elfogadható között van. Az európai átlagértékek mindkét csoportban nagyjából fél kategóriával jobbak.

Az ötvenes éveikben járó, nem dolgozó nők átlagosan több mint két krónikus betegségben szenvednek, és tüneteik száma meghaladja a kettő és felet, míg a dolgozók majdnem eggyel kevesebb betegséget és tünetet említettek Magyarországon. Ugyanakkor mindkét mutató esetében nagyobb a nem dolgozók lemaradása az európai átlagtól.

Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017/Bíró-Branyiczki-Elek: Egészség és munkapiaci aktivitás a nők körében

Az 50-59 éves, dolgozó magyar nők több mint harmadának, a nem dolgozóknak pedig közel a felének magas a vérnyomása (Európában 22, illetve 32 százalék ez az érték), de a szívroham, a cukorbetegség és a krónikus tüdőbetegség előfordulása esetén is számottevő a különbség a foglalkoztatott és a nem foglalkoztatott csoportok között.

Az 50-59 éves korcsoport nemcsak Magyarországon, de Európában is túlsúlyosnak minősül, és a túlsúly valószínűsége magasabb a nem foglalkoztatottak között. 

A mentális egészség szintén jobb a foglalkoztatott nők körében. A nem dolgozó ötvenes nők körében a magyar és az európai átlagok jelentősen eltérnek.

A magyar érték a nem dolgozóknál magasabb négynél, amely már klinikailag is jelentős depressziónak minősül.

Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017/Bíró-Branyiczki-Elek: Egészség és munkapiaci aktivitás a nők körében

A dolgozó nők tehát fizikilag és mentálisan is egészségesebbek, mint a nem dolgozók, ám e jelenség mögött több összefüggés is állhat. Lehet, hogy a munka aktívabb, egészségesebb életmóddal jár együtt, de az is előfordulhat, hogy a nem dolgozó nők rosszabb mentális és egészségi állapotuk miatt szorulnak vagy lépnek ki a munkaerőpiacról.

Ugyanakkor az életkor, az iskolai végzettség, a családi állapot és a lakóhely településtípusa szerint vizsgálva is arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy egészségesebbek a dolgozó nők. 

Egy korábbi tanulmány*Kézdi-Divényi (2012) pedig arra jutott, hogy a legjobb egészségű és kognitív képességű 50-59 éves magyarok foglalkoztatási esélye egyenlő az európai átlaggal, míg az egyre rosszabb állapotúak esélye egyre távolodik az európai átlagtól. Ezek alapján az egészségi állapot javulása jelentősen hozzájárulhatna a középkorú nők munkapiaci aktivitásának növeléséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség foglalkoztatottság munkaerőpiac nők Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.