Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 8. 11:26 Élet

A Facebookot imádják a magyarok, az Instagram viszont nem kell

Nemzetközi összevetésben is kifejezetten magas a facebookozók aránya Magyarországon, az Instagramot azonban az európai átlagnál jóval kevesebben használják itthon. Röviden összefoglalva ez derül ki a Napoleoncat novemberi adataiból. A portál szerint az előző hónapban hazánkban összesen 5,77 millió aktív Facebook-felhasználó volt, ami a teljes lakosság közel 60 százaléka. Ennél magasabb arányt a kontinensen csak kilenc országban mértek, a szűkebb régióban pedig megközelíteni sem tudta senki.

Az európai rangsort egyébként két kifejezetten kis népességű szigetország vezeti: Izlandon és Cipruson egyaránt 75 százalék feletti ez a mutató. Izland nem az egyetlen északi állam, amely a lista elején szerepel: Dániában háromból kettő ember használja rendszeresen a legnépszerűbb közösségi oldalt, de 60 százalék feletti az arány Svédországban és Norvégiában is.

 


Ezeken az országokon kívül Portugália, Belgium és – ha tágabban értelmezzük Európa határait, akkor – Grúzia előz még minket, mindenki más mögöttünk kullog. Kelet-Közép-Európában utánunk a bolgárok kedvelik legjobban a Facebookot, náluk 52 százalék használja, de a cseheknél, a szlovákoknál és a lengyeleknél 50 százalék alatti ez a mutató, Szerbiában pedig a 40-et sem éri el.

Az európai rangsor végén az oroszok és a fehéroroszok vannak, náluk csak tízből egy ember használja a Facebookot. Ez azonban nem jelenti, azt, hogy ők ne lógnának a közösségi médián, egyszerűen már csak kulturális okokból sem az amerikai óriáscég termékét, hanem a saját VKontakté-jukat használják.

Persze, ha nincs elterjedt helyi alternatíva, akkor ők is ráfanyalodnak a nyugati vívmányokra. Ez a magyarázata annak, hogy mind az oroszoknál, mind a beloruszoknál népszerűbb az Instagram, mint a Facebook. Ez annyira nem általános, hogy ezen a két országon kívül csak Azerbajdzsánban tapasztalni hasonlót.

 

Mindenesetre így az Instagram-használók arányában már sokkal előrébb áll az európai rangsorban Oroszország és Fehéroroszország is, minket például mindketten előznek. Persze ez annyira nem nagy szó, itthon ugyanis csak minden ötödik ember aktív felhasználó, ami a hatodik legalacsonyabb arány a kontinensen.

Az Instagram esetében egyébként még látványosabb a földrajzi megosztottság: míg Kelet-Közép-Európában csak a lakosság negyede-ötöde használja a képmegosztót, addig egyes északi államokban már az 50 százalékot közelíti ez az arány, de kifejezetten sokan instagramoznak például a törököknél is.

A Napoleoncat adataiból hosszú távú idősorokat egyelőre sajnos nem lehet készíteni, ugyanis csak néhány hónappal ezelőtt kezdték meg az adatrögzítést, a számokat azonban bizonyos tényezők alapján továbbontják. Így például látszik, hogy itthon mind a Facebookot, mind az Instagramot a nők használják nagyobb számban.

 

Életkor alapján ugyanakkor már van eltérés a két közösségi oldal között. Míg a Facebook leginkább a 25 és 34 év közöttiek körében népszerű, addig a képmegosztót az ennél is fiatalabb korosztály szereti leginkább: a felhasználók harmada 18 és 24 év közötti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet facebook felhasználó Instagram Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.