Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 25. 11:37 Élet

Lehet-e teniszcipőben futni, vagy futócipőben teniszezni?

Egy valószínűleg soha véget nem érő vitába tenyerelt bele Daniel Bonnano, a La Trobe Egyetem óraadó PhD hallgatója, amikor a Conversationben újra elkezdte boncolgatni a modern kor egyik nagy egészségügyi és sportszakmai kérdését. Bonnano azt vizsgálta meg, milyen bizonyítékok szólnak amellett, hogy a különböző sportokhoz speciális, arra a sportágra készített cipőket érdemes viselni.

A kérdést természetesen az teszi üzleti szempontból különösen érdekessé, hogy a világ vezető sportcipőgyártói ma már igyekeznek végletekig szegmentálni a választékukat, vagyis az ipar abban érdekelt, hogy minél inkább sportágspecifikus cipőket adjon el. Ez logikus, hiszen ha kiderül, hogy a teniszcipő is jó a futáshoz, akkor adott esetben nem fognak annyi cipőt vásárolni a sportolók, mint most.

Bonnano szerint a nagy cipőválasztási dilemmát három fő szempont szerint kell kezelni.

  • Egyrészt a cipőnek minimalizálni kellene a sportsérülések kockázatát, figyelembe véve az adott sport és az adott sportoló egyéni jellemzőit.
  • Másrészt a cipőnek úgy kellene növelnie a sportteljesítményt, hogy közben nem növeli a sérülés kockázatát.
  • Harmadrészt pedig a cipőnek kényelmesnek kellene lennie.

A teljesítmény növelése néhány sport esetén teljesen egyértelmű, stoplis cipőben például jobban lehet focizni, kerékpáros cipőben pedig hatékonyabban lehet hajtani a biciklit.

Más területeken viszont elmosódnak ezek a határok, egy kosárlabdás és egy teniszcipő között már nem ilyen egyértelmű a hatékonyságnövelő különbség. Sőt, a kosárlabdás cipő kivételével a szerző szerint az összes teremsportra tervezett cipő alapvetően ugyanazokkal a főbb jellemzőkkel készül. A futócipő is lényegében csak abban különbözik, hogy egyenes vonalú és hosszabban tartó igénybevételre tervezik.

Rafael Nadal teniszező, amint esés közben elveszti a cipőjét. Fotó: AFP/Europress

A problémát az jelenti, hogy a nem célirányos használattal kapcsolatban viszonylag kevés kutatási eredményünk van. Egy tanulmány szerint a magasszárú kosaras cipő használata nem csökkenti a bokasérülés kockázatát, egy másik szerint pedig egyenesen csökkenti a felugrás és a futás hatékonyságát.

Bonnano ezért azt javasolja, hogy teremsportoknál az összes szóba jöhető sportágra készített cipőket próbálja fel a vevő, vegye figyelembe a saját sérülékenységét, és úgy próbálja kiválasztani a megfelelő modellt, legyen az akár magasszárú vagy sem.

Rengeteg kutatás készült, amely azt vizsgálta, hogy a futócipők hogyan csökkentik a futóknál a sérülés kockázatát, azt azonban alig nézte meg bárki is, hogy más sportra tervezett cipőkben futni valóban kockázatnövelő tényező-e. Csak annyi biztos, hogy a könnyebb cipő növeli a futóteljesítményt, és mivel a futócipők könnyebbek a teremsport-cipőknél, ez mindenképpen mellettük szól.

A klasszikus kérdés mégis az, hogy lehet-e kapni olyan cipőt, amely minden sportra megfelelő. Erről sincsenek érdemi kutatások, de a cross-trainernek nevezett általános sportcipők általában megfelelőek azoknak az amatőr sportolóknak, akik többféle sportot is űznek hobbiszerűen. A versenyszerű sportoláshoz, illetve azoknak, akik egy bizonyos sportot űznek rendszeresen, mindenképpen a specifikus cipő javasolható, azzal a fontos megkötéssel, hogy legyen kényelmes.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet cipő futás sport sportcipő tenisz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.