Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 16. 11:30 Élet

Utolsók voltunk, de már várhatóan a belgáknál és az olaszoknál is több évig dolgozunk

A 2017-es adatok szerint a magyarok több mint hat évvel tovább maradnak várhatóan aktívak a munkaerőpiacon, mint 2000-ben, amivel elég nagyot ugrottunk az uniós rangsorban. 

Az Eurostat becslése azt mutatja meg, hogy az adott évben egy 15 éves személy várhatóan hány évet fog aktívan eltölteni a munkaerőpiacon. Magyarországon ezt tavaly 33,7 évre becsülték, miközben 2000-ben még csak 27,5 év volt.

Két évtizeddel ezelőtt még az utolsók voltunk a munkával eltöltött várható életévek szempontjából, azonban mostanra nyolc országot is magunk mögött hagytunk, köztük Belgiumot és Olaszországot is.

 

 

Az egész EU-ban ennél kisebb mértékben, csak három évvel nőtt a munkával eltöltött várható életévek száma, és most átlagosan 36 évet tesz ki. Vagyis ugyan sokat javult a magyarok munkapiaci aktivitása, még le vagyunk maradva az uniós szinttől. 

A legtovább Svédországban és Hollandiában töltik munkával az életüket az emberek, ahol várhatóan több mint 40 évig aktívak a munkaerőpiacon.

A nemek tekintetében is jelentősek ugyanakkor a különbségek: míg a férfiak átlagosan 38 évig, a nők várhatóan 33 évig dolgoznak. Szinte az összes országban több ideig dolgoznak a férfiak, mint a nők, amit a gyermekvállalás magyaráz. Azonban Lettországban nincs különbség a nemek aktivitásának hossza között, míg Litvániában a nők várhatóan több évig aktívak a munka világában, mint a férfiak. Az összes tagállam közül Máltán a legnagyobb a nemek közötti különbség, 12 év.

Magyarországon a nők 30,9 évig dolgoznak várhatóan, míg a férfiak 36,4 évig. 

Élet aktivitás Európai Unió Eurostat munka munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Hajdu Miklós
2019. április 25. 15:22 Élet

Komoly tudományos vita szól arról, hogy mivel kell szárítanod a kezed a vécében

Pedig igazából az egésznek nincs túl nagy jelentősége, ha néhány alapvető higiéniai szempontot figyelembe vesz az ember.

Fabók Bálint
2019. április 24. 11:35 Élet

Új korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marha

Már hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.

Torontáli Zoltán
2019. április 24. 06:47 Élet

Kinyomoztuk, hogy indulás előtt mennyi idővel legolcsóbb a repülőjegy

220 napon keresztül követtük egy tervezett londoni utazás legolcsóbb repülőjegyének árváltozását, és az eredmény sok szempontból elgondolkodtató lett.