Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 16. 11:30 Élet

Utolsók voltunk, de már várhatóan a belgáknál és az olaszoknál is több évig dolgozunk

A 2017-es adatok szerint a magyarok több mint hat évvel tovább maradnak várhatóan aktívak a munkaerőpiacon, mint 2000-ben, amivel elég nagyot ugrottunk az uniós rangsorban. 

Az Eurostat becslése azt mutatja meg, hogy az adott évben egy 15 éves személy várhatóan hány évet fog aktívan eltölteni a munkaerőpiacon. Magyarországon ezt tavaly 33,7 évre becsülték, miközben 2000-ben még csak 27,5 év volt.

Két évtizeddel ezelőtt még az utolsók voltunk a munkával eltöltött várható életévek szempontjából, azonban mostanra nyolc országot is magunk mögött hagytunk, köztük Belgiumot és Olaszországot is.

 

 

Az egész EU-ban ennél kisebb mértékben, csak három évvel nőtt a munkával eltöltött várható életévek száma, és most átlagosan 36 évet tesz ki. Vagyis ugyan sokat javult a magyarok munkapiaci aktivitása, még le vagyunk maradva az uniós szinttől. 

A legtovább Svédországban és Hollandiában töltik munkával az életüket az emberek, ahol várhatóan több mint 40 évig aktívak a munkaerőpiacon.

A nemek tekintetében is jelentősek ugyanakkor a különbségek: míg a férfiak átlagosan 38 évig, a nők várhatóan 33 évig dolgoznak. Szinte az összes országban több ideig dolgoznak a férfiak, mint a nők, amit a gyermekvállalás magyaráz. Azonban Lettországban nincs különbség a nemek aktivitásának hossza között, míg Litvániában a nők várhatóan több évig aktívak a munka világában, mint a férfiak. Az összes tagállam közül Máltán a legnagyobb a nemek közötti különbség, 12 év.

Magyarországon a nők 30,9 évig dolgoznak várhatóan, míg a férfiak 36,4 évig. 

Élet aktivitás Európai Unió Eurostat munka munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.