Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 16. 11:30 Élet

Utolsók voltunk, de már várhatóan a belgáknál és az olaszoknál is több évig dolgozunk

A 2017-es adatok szerint a magyarok több mint hat évvel tovább maradnak várhatóan aktívak a munkaerőpiacon, mint 2000-ben, amivel elég nagyot ugrottunk az uniós rangsorban. 

Az Eurostat becslése azt mutatja meg, hogy az adott évben egy 15 éves személy várhatóan hány évet fog aktívan eltölteni a munkaerőpiacon. Magyarországon ezt tavaly 33,7 évre becsülték, miközben 2000-ben még csak 27,5 év volt.

Két évtizeddel ezelőtt még az utolsók voltunk a munkával eltöltött várható életévek szempontjából, azonban mostanra nyolc országot is magunk mögött hagytunk, köztük Belgiumot és Olaszországot is.

 

 

Az egész EU-ban ennél kisebb mértékben, csak három évvel nőtt a munkával eltöltött várható életévek száma, és most átlagosan 36 évet tesz ki. Vagyis ugyan sokat javult a magyarok munkapiaci aktivitása, még le vagyunk maradva az uniós szinttől. 

A legtovább Svédországban és Hollandiában töltik munkával az életüket az emberek, ahol várhatóan több mint 40 évig aktívak a munkaerőpiacon.

A nemek tekintetében is jelentősek ugyanakkor a különbségek: míg a férfiak átlagosan 38 évig, a nők várhatóan 33 évig dolgoznak. Szinte az összes országban több ideig dolgoznak a férfiak, mint a nők, amit a gyermekvállalás magyaráz. Azonban Lettországban nincs különbség a nemek aktivitásának hossza között, míg Litvániában a nők várhatóan több évig aktívak a munka világában, mint a férfiak. Az összes tagállam közül Máltán a legnagyobb a nemek közötti különbség, 12 év.

Magyarországon a nők 30,9 évig dolgoznak várhatóan, míg a férfiak 36,4 évig. 

Élet aktivitás Európai Unió Eurostat munka munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 06:49 Élet

Elég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon össze

Könnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

Váczi István
2019. január 14. 12:19 Élet

Miért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?

Sokan a hamisítványnak is örülnének, de nem lehet garantálni, hogy a játék biztonságos, ezért a darálógépben végezték az építőkockák.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.