Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 16. 11:30 Élet

Utolsók voltunk, de már várhatóan a belgáknál és az olaszoknál is több évig dolgozunk

A 2017-es adatok szerint a magyarok több mint hat évvel tovább maradnak várhatóan aktívak a munkaerőpiacon, mint 2000-ben, amivel elég nagyot ugrottunk az uniós rangsorban. 

Az Eurostat becslése azt mutatja meg, hogy az adott évben egy 15 éves személy várhatóan hány évet fog aktívan eltölteni a munkaerőpiacon. Magyarországon ezt tavaly 33,7 évre becsülték, miközben 2000-ben még csak 27,5 év volt.

Két évtizeddel ezelőtt még az utolsók voltunk a munkával eltöltött várható életévek szempontjából, azonban mostanra nyolc országot is magunk mögött hagytunk, köztük Belgiumot és Olaszországot is.

 

 

Az egész EU-ban ennél kisebb mértékben, csak három évvel nőtt a munkával eltöltött várható életévek száma, és most átlagosan 36 évet tesz ki. Vagyis ugyan sokat javult a magyarok munkapiaci aktivitása, még le vagyunk maradva az uniós szinttől. 

A legtovább Svédországban és Hollandiában töltik munkával az életüket az emberek, ahol várhatóan több mint 40 évig aktívak a munkaerőpiacon.

A nemek tekintetében is jelentősek ugyanakkor a különbségek: míg a férfiak átlagosan 38 évig, a nők várhatóan 33 évig dolgoznak. Szinte az összes országban több ideig dolgoznak a férfiak, mint a nők, amit a gyermekvállalás magyaráz. Azonban Lettországban nincs különbség a nemek aktivitásának hossza között, míg Litvániában a nők várhatóan több évig aktívak a munka világában, mint a férfiak. Az összes tagállam közül Máltán a legnagyobb a nemek közötti különbség, 12 év.

Magyarországon a nők 30,9 évig dolgoznak várhatóan, míg a férfiak 36,4 évig. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aktivitás Európai Unió Eurostat munka munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.