Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 15:48 Élet

Van, ahol már orvosok kezelik a sorozatfüggőséget

Az online játékok által okozott függőség nem számít újdonságnak, Indiában azonban már Netflix-függőség miatt is kezelni kellett egy fiatalt. A 26 éves férfi eredetileg szintén videojáték-függőség miatt jelentkezett a bengalarui, az új technológiák által okozott mentális problémák kezelésére szakosodott intézetnél, de kiderült, hogy esetében másról van szó.

Az intézet vezetője a Quartz-nak elmondta: a fiatalember folyamatosan feszült volt a karrierkilátásai miatt, úgy érezte, hogy lemaradt a kortársaihoz képest. A családja pedig nyomást gyakorolt rá, hogy találjon munkát, miután saját vállalkozása csődbe ment.

Ebből a kellemetlen lelkiállapotból csak úgy talált kiutat, hogy a Netflixen sorozatokat nézett. A gond az volt, hogy ezt napi hat-hét órában tette, ami hosszabb távon aligha nevezhető eredményes stresszcsökkentésnek, hiszen nyilvánvalóan az egyéb tevékenységek rovására megy. Kezelőorvosának relaxációs gyakorlatokkal és karriertanácsadással mostanra sikerült némi javulást elérni nála, de még hosszú időbe telik, míg rendbe jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világonAz USA-ban a csúcsidőben 40 százalékig emelkedik a Netflix részesedése az adatforgalomból.

Kifejezetten Netflix-függőségről persze orvosi értelemben nem érdemes beszélni, hiszen hasonló állapotról van szó, mintha valaki a közösségi oldalakon vagy általában az interneten lógna túl sokat. Csak ebben az esetben általában sorozatokat, show-műsorokat néznek az emberek az interneten keresztül. Ráadásul hivatalosan ezek nem is számítanak mentális betegségnek, a régebb óta elemzett videojáték-függőséget is csak idén vette fel erre a listára az Egészségügyi Világszervezet.

Ettől függetlenül persze sokaknál tényleg valós problémát jelentenek a fentiek, Janszky József kutató neurológus szerint serdülő- és fiatalkorban minden tizedik ember küzd internetfüggőséggel. A HáziPatika tesztjével bárki ellenőrizheti, hogy érinti-e a probléma.

Élet india internetfüggőség netflix sorozatok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2018. december 9. 17:28 Élet, Pénz

Kétszer megtankolhatod a kocsit, ha száraz volt a novembered

A kampány által megcélzott csoport fogyasztási adataiból kiindulva 22-33 ezer forintot spórolhatott, aki megállta, hogy novemberben ne igyon alkoholt.

Wiedemann Tamás
2018. december 9. 12:16 Élet, Pénz

Egy Coca-Cola-termék kapta a túlzó marketing citromdíját

Nagy volt a verseny, akadt olyan olívaolaj, amely 49 százalékban napraforgóolajat tartalmaz.

2018. december 8. 14:41 Élet, Pénz

Közel 90 ezerrel több nyugdíjas él szegénységben, mint 2010-ben

Miközben a kormány saját bevallása szerint emelte a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. december 10. 11:49 Állam

A játékokat nem Lappföldről, hanem a szomszédból hozza a Mikulás Magyarországra

Gazdasági jelentőségéhez képest kifejezetten fontos szerepet játszik a globális játékiparban Kelet-Közép-Európa, Magyarország is a húsz legnagyobb exportőr között van.

Kasnyik Márton
2018. december 8. 07:49 Podcast

Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok

Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei.

Jandó Zoltán Wiedemann Tamás
2018. december 7. 06:58 Állam

Nem mehetett volna át a versenyhivatalon a fideszes médiafúzió, ezért lépett a kormány

A GVH egyszer már megtiltotta olyan sajtótermékek egy kézbe kerülését, amiket most a Fidesz-közeli médiaalapítvány szerez meg. A hirdetési piac közel felét ellenőrizheti egyetlen szervezet.