Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 15:48 Élet

Van, ahol már orvosok kezelik a sorozatfüggőséget

Az online játékok által okozott függőség nem számít újdonságnak, Indiában azonban már Netflix-függőség miatt is kezelni kellett egy fiatalt. A 26 éves férfi eredetileg szintén videojáték-függőség miatt jelentkezett a bengalarui, az új technológiák által okozott mentális problémák kezelésére szakosodott intézetnél, de kiderült, hogy esetében másról van szó.

Az intézet vezetője a Quartz-nak elmondta: a fiatalember folyamatosan feszült volt a karrierkilátásai miatt, úgy érezte, hogy lemaradt a kortársaihoz képest. A családja pedig nyomást gyakorolt rá, hogy találjon munkát, miután saját vállalkozása csődbe ment.

Ebből a kellemetlen lelkiállapotból csak úgy talált kiutat, hogy a Netflixen sorozatokat nézett. A gond az volt, hogy ezt napi hat-hét órában tette, ami hosszabb távon aligha nevezhető eredményes stresszcsökkentésnek, hiszen nyilvánvalóan az egyéb tevékenységek rovására megy. Kezelőorvosának relaxációs gyakorlatokkal és karriertanácsadással mostanra sikerült némi javulást elérni nála, de még hosszú időbe telik, míg rendbe jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világonAz USA-ban a csúcsidőben 40 százalékig emelkedik a Netflix részesedése az adatforgalomból.

Kifejezetten Netflix-függőségről persze orvosi értelemben nem érdemes beszélni, hiszen hasonló állapotról van szó, mintha valaki a közösségi oldalakon vagy általában az interneten lógna túl sokat. Csak ebben az esetben általában sorozatokat, show-műsorokat néznek az emberek az interneten keresztül. Ráadásul hivatalosan ezek nem is számítanak mentális betegségnek, a régebb óta elemzett videojáték-függőséget is csak idén vette fel erre a listára az Egészségügyi Világszervezet.

Ettől függetlenül persze sokaknál tényleg valós problémát jelentenek a fentiek, Janszky József kutató neurológus szerint serdülő- és fiatalkorban minden tizedik ember küzd internetfüggőséggel. A HáziPatika tesztjével bárki ellenőrizheti, hogy érinti-e a probléma.

Élet india internetfüggőség netflix sorozatok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.

Váczi István
2019. május 23. 06:40 Közélet

580 millióból tervezik meg, hogy Velence legyen Budapesten

Megkötötték a szerződést az Észak-Csepel és Dél-Pest megújítására vonatkozó részletes beépítési terv elkészítésére. Már-már túl szép ahhoz, hogy meg is valósuljon.