Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 15:48 Élet

Van, ahol már orvosok kezelik a sorozatfüggőséget

Az online játékok által okozott függőség nem számít újdonságnak, Indiában azonban már Netflix-függőség miatt is kezelni kellett egy fiatalt. A 26 éves férfi eredetileg szintén videojáték-függőség miatt jelentkezett a bengalarui, az új technológiák által okozott mentális problémák kezelésére szakosodott intézetnél, de kiderült, hogy esetében másról van szó.

Az intézet vezetője a Quartz-nak elmondta: a fiatalember folyamatosan feszült volt a karrierkilátásai miatt, úgy érezte, hogy lemaradt a kortársaihoz képest. A családja pedig nyomást gyakorolt rá, hogy találjon munkát, miután saját vállalkozása csődbe ment.

Ebből a kellemetlen lelkiállapotból csak úgy talált kiutat, hogy a Netflixen sorozatokat nézett. A gond az volt, hogy ezt napi hat-hét órában tette, ami hosszabb távon aligha nevezhető eredményes stresszcsökkentésnek, hiszen nyilvánvalóan az egyéb tevékenységek rovására megy. Kezelőorvosának relaxációs gyakorlatokkal és karriertanácsadással mostanra sikerült némi javulást elérni nála, de még hosszú időbe telik, míg rendbe jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világonAz USA-ban a csúcsidőben 40 százalékig emelkedik a Netflix részesedése az adatforgalomból.

Kifejezetten Netflix-függőségről persze orvosi értelemben nem érdemes beszélni, hiszen hasonló állapotról van szó, mintha valaki a közösségi oldalakon vagy általában az interneten lógna túl sokat. Csak ebben az esetben általában sorozatokat, show-műsorokat néznek az emberek az interneten keresztül. Ráadásul hivatalosan ezek nem is számítanak mentális betegségnek, a régebb óta elemzett videojáték-függőséget is csak idén vette fel erre a listára az Egészségügyi Világszervezet.

Ettől függetlenül persze sokaknál tényleg valós problémát jelentenek a fentiek, Janszky József kutató neurológus szerint serdülő- és fiatalkorban minden tizedik ember küzd internetfüggőséggel. A HáziPatika tesztjével bárki ellenőrizheti, hogy érinti-e a probléma.

Élet india internetfüggőség netflix sorozatok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Kasnyik Márton
2018. október 19. 11:22 Élet, Pénz

A bíróság felvetette a felügyelet felelősségét a Buda-Cash ügyben

Börtönbe kerül a Buda-Cash igazgatósága, és a vagyonukat is elkobozzák, sőt, a családtagjaikét is.

Torontáli Zoltán
2018. október 19. 09:22 Élet, Világ

Aki csak takarítani ment ki Londonba, annak gyötrelmes a hazatérés

A hazatérők visszailleszkedése szempontjából sokat számít, hogy kudarc vagy siker a kint töltött idő.

Váczi István
2018. október 18. 17:17 Élet

Tizedannyi víz sincs a Dunában, mint öt és fél éve

Szinte naponta dőlnek meg a negatív vízállási rekordok a Dunán, Budapestnél 41 centiméter az új rekord, miközben idén október előtt ez 51 centiméter volt.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.

Váczi István Jandó Zoltán
2018. október 19. 07:01 Állam

Tarlós megfúrta, nem lesz gigantikus teniszstadion a Margitszigeten

Úgy nézett ki, hogy a kormány mindenáron megépíti a 26 méter magas arénát, de Fürjes Balázs államtitkár közölte, hogy a főpolgármesternek sikerült megakadályoznia. De más is közrejátszhatott.

Bucsky Péter
2018. október 18. 07:04 Állam

A keleti nyitás miatt érkező külföldi diákokra a sokszorosát költi a magyar állam, mint a hazaikra

Becslésünk szerint idén már tízmilliárd forintnál is többet költ a magyar állam ötezer, főként szegény országokból érkező diákra. Eközben a magyar diákokra egyre kevesebb jut.