Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 15:48 Élet

Van, ahol már orvosok kezelik a sorozatfüggőséget

Az online játékok által okozott függőség nem számít újdonságnak, Indiában azonban már Netflix-függőség miatt is kezelni kellett egy fiatalt. A 26 éves férfi eredetileg szintén videojáték-függőség miatt jelentkezett a bengalarui, az új technológiák által okozott mentális problémák kezelésére szakosodott intézetnél, de kiderült, hogy esetében másról van szó.

Az intézet vezetője a Quartz-nak elmondta: a fiatalember folyamatosan feszült volt a karrierkilátásai miatt, úgy érezte, hogy lemaradt a kortársaihoz képest. A családja pedig nyomást gyakorolt rá, hogy találjon munkát, miután saját vállalkozása csődbe ment.

Ebből a kellemetlen lelkiállapotból csak úgy talált kiutat, hogy a Netflixen sorozatokat nézett. A gond az volt, hogy ezt napi hat-hét órában tette, ami hosszabb távon aligha nevezhető eredményes stresszcsökkentésnek, hiszen nyilvánvalóan az egyéb tevékenységek rovására megy. Kezelőorvosának relaxációs gyakorlatokkal és karriertanácsadással mostanra sikerült némi javulást elérni nála, de még hosszú időbe telik, míg rendbe jön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Netflix zabálja a legtöbb adatforgalmat a világonAz USA-ban a csúcsidőben 40 százalékig emelkedik a Netflix részesedése az adatforgalomból.

Kifejezetten Netflix-függőségről persze orvosi értelemben nem érdemes beszélni, hiszen hasonló állapotról van szó, mintha valaki a közösségi oldalakon vagy általában az interneten lógna túl sokat. Csak ebben az esetben általában sorozatokat, show-műsorokat néznek az emberek az interneten keresztül. Ráadásul hivatalosan ezek nem is számítanak mentális betegségnek, a régebb óta elemzett videojáték-függőséget is csak idén vette fel erre a listára az Egészségügyi Világszervezet.

Ettől függetlenül persze sokaknál tényleg valós problémát jelentenek a fentiek, Janszky József kutató neurológus szerint serdülő- és fiatalkorban minden tizedik ember küzd internetfüggőséggel. A HáziPatika tesztjével bárki ellenőrizheti, hogy érinti-e a probléma.

Élet india internetfüggőség netflix sorozatok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2019. február 21. 17:27 Élet

Nem véletlenül ragaszkodnak politikusok a bukó projektjeikhez

A játékelmélet segítségével mutatják meg kutatók, hogy miért játsszák meg a nagy magabiztosságot a politikai vezetők - akkor is, ha tudják, hogy hülyeséghez ragaszkodnak.

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.