Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 5. 18:03 Élet

Van egy terület, amiben kiemelkednek a budapesti szolgáltatások az európai középmezőnyből

A mindennapjainkat nagyban meghatározza, hogy a közvetlen környezetünkben milyen minőségű szolgáltatásokhoz juthatunk hozzá. Érdekes kérdés tehát, hogy mennyire elégedettek az állampolgárok a lakóhelyükön elérhető köz- és magánszolgáltatásokkal, különösen nemzetközi összehasonlításban, amire az Eurostat nemrégiben közzétett adatai*Ennek ellenére még 2015-re vonatkoznak az alább idézett adatok. alapján kaphatunk választ. Az uniós statisztikai hivatal az európai fővárosokban hasonlította össze azt, hogy a lakosok hogyan vélekednek a közösségi közlekedésről, az iskolákról és a kulturális létesítményekről, az egészségügyi ellátásról és az adminisztratív szolgáltatásokról.

Nagy meglepetést nem okoz, hogy általában véve Bécs lakosai a legelégedettebbek szolgáltatásokkal, az osztrák főváros ugyanis több felmérés (lásd például itt és itt) alapján is a világ legélhetőbb helyének számít. Az általunk készített összesített mutató*Az Eurostat külön-külön közli az elégedett lakosok arányát a következő szolgáltatásokra, illetve létesítményekre nézve:
– közösségi közlekedés
– kulturális intézmények (pl. múzeumok, könyvtárak, színházak)
– egészségügyi ellátás, kórházak, szakrendelők
– iskolák
– városi közigazgatási szolgáltatások
Ezen arányoknak az átlagát véve készítettünk egy a szolgáltatásokkal kapcsolatos általános elégedettséget kifejező mutatót.
alapján Budapest a középmezőnybe helyezhető, a 28 uniós főváros közül a 17. a rangsorban. A legalacsonyabb értékek pedig rendre a dél- és a kelet-európai országok fővárosait nézve jöttek ki, az általános elégedettség tehát ezekben a régiókban a legkisebb.

 

Az egyes szolgáltatási területek budapesti megítélését nézve érdekes különbségek láthatók. A magyar fővárosban élők a legkisebb arányban (38 százalék) az egészségügyi szolgáltatásokkal voltak megelégedve, csak Athénban és Varsóban volt ez az arány alacsonyabb. A budapesti iskolák sem nyűgözik le maradéktalanul fővárosiakat, 51 százalékuk volt csak megelégedve velük, aminél alacsonyabb arányt négy uniós városban lehetett kimutatni, méghozzá Szófiában, Bukarestben, Rómában és Madridban. Bár azzal az állítással, hogy a budapesti adminisztratív intézmények, ha kell, megfelelő segítséget nyújtanak a lakosoknak, csak 59 százalék értett egyet, mégis a magyar főváros ebből a szempontból kifejezetten jól szerepel a nemzetközi porondon, az előkelő hetedik helyet foglalja el a rangsorban.

 

 

A fővárosiak leginkább a közösségi közlekedéssel és a kulturális intézményekkel voltak megelégedve. A tömegközlekedéssel a budapestiek kétharmada elégedett, míg a színházak, múzeumok, könyvtárak, hangversenytermek és a további hasonló létesítmények 82 százalék elégedettségét váltották ki. Hiába jók budapesti viszonylatban ezek az eredmények, az uniós fővárosok rangsorában a 22. illetve 18. helyre voltak elegendőek. Mégis figyelemre méltó, hogy a budapestiek elégedettebbek a városukban működő kulturális szervezetekkel, mint a londoniak, a rómaiak és a madridiak.

Élet életminőség Eurostat főváros szolgáltatások Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.