Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 5. 18:03 Élet

Van egy terület, amiben kiemelkednek a budapesti szolgáltatások az európai középmezőnyből

A mindennapjainkat nagyban meghatározza, hogy a közvetlen környezetünkben milyen minőségű szolgáltatásokhoz juthatunk hozzá. Érdekes kérdés tehát, hogy mennyire elégedettek az állampolgárok a lakóhelyükön elérhető köz- és magánszolgáltatásokkal, különösen nemzetközi összehasonlításban, amire az Eurostat nemrégiben közzétett adatai*Ennek ellenére még 2015-re vonatkoznak az alább idézett adatok. alapján kaphatunk választ. Az uniós statisztikai hivatal az európai fővárosokban hasonlította össze azt, hogy a lakosok hogyan vélekednek a közösségi közlekedésről, az iskolákról és a kulturális létesítményekről, az egészségügyi ellátásról és az adminisztratív szolgáltatásokról.

Nagy meglepetést nem okoz, hogy általában véve Bécs lakosai a legelégedettebbek szolgáltatásokkal, az osztrák főváros ugyanis több felmérés (lásd például itt és itt) alapján is a világ legélhetőbb helyének számít. Az általunk készített összesített mutató*Az Eurostat külön-külön közli az elégedett lakosok arányát a következő szolgáltatásokra, illetve létesítményekre nézve:
– közösségi közlekedés
– kulturális intézmények (pl. múzeumok, könyvtárak, színházak)
– egészségügyi ellátás, kórházak, szakrendelők
– iskolák
– városi közigazgatási szolgáltatások
Ezen arányoknak az átlagát véve készítettünk egy a szolgáltatásokkal kapcsolatos általános elégedettséget kifejező mutatót.
alapján Budapest a középmezőnybe helyezhető, a 28 uniós főváros közül a 17. a rangsorban. A legalacsonyabb értékek pedig rendre a dél- és a kelet-európai országok fővárosait nézve jöttek ki, az általános elégedettség tehát ezekben a régiókban a legkisebb.

 

Az egyes szolgáltatási területek budapesti megítélését nézve érdekes különbségek láthatók. A magyar fővárosban élők a legkisebb arányban (38 százalék) az egészségügyi szolgáltatásokkal voltak megelégedve, csak Athénban és Varsóban volt ez az arány alacsonyabb. A budapesti iskolák sem nyűgözik le maradéktalanul fővárosiakat, 51 százalékuk volt csak megelégedve velük, aminél alacsonyabb arányt négy uniós városban lehetett kimutatni, méghozzá Szófiában, Bukarestben, Rómában és Madridban. Bár azzal az állítással, hogy a budapesti adminisztratív intézmények, ha kell, megfelelő segítséget nyújtanak a lakosoknak, csak 59 százalék értett egyet, mégis a magyar főváros ebből a szempontból kifejezetten jól szerepel a nemzetközi porondon, az előkelő hetedik helyet foglalja el a rangsorban.

 

 

A fővárosiak leginkább a közösségi közlekedéssel és a kulturális intézményekkel voltak megelégedve. A tömegközlekedéssel a budapestiek kétharmada elégedett, míg a színházak, múzeumok, könyvtárak, hangversenytermek és a további hasonló létesítmények 82 százalék elégedettségét váltották ki. Hiába jók budapesti viszonylatban ezek az eredmények, az uniós fővárosok rangsorában a 22. illetve 18. helyre voltak elegendőek. Mégis figyelemre méltó, hogy a budapestiek elégedettebbek a városukban működő kulturális szervezetekkel, mint a londoniak, a rómaiak és a madridiak.

Élet életminőség Eurostat főváros szolgáltatások Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.