Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 27. 09:24 Élet

Adalékanyagoktól szabadult meg a McDonald’s

Az amerikai gyorsétteremlánc eltávolította a mesterséges tartósítószereket a sajtból, a zsemlékből és a Big Machez használt szószból az Egyesült Államokban, ami az ott felszolgált hamburgerek közel kétharmadát érinti. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók egyre inkább tudni akarják, mit esznek.

A cég három évvel ezelőtt hirdette meg, hogy megszabadul a nélkülözhető adalékanyagoktól, és igyekszik egészségesebbé tenni termékkínálatát. Ennek jegyében az egyik amerikai hamburger*Quarter Pounder fagyasztott helyett friss marhahúsból készül, a csirkefalatkákból pedig már két éve elhagyták a mesterséges tartósítószereket. A sajtos McMuffinhoz margarin helyett vajat kezdtek használni a 14 ezer amerikai étteremben, ami önmagában féléves szervezőmunkát igényelt a komplex beszállítói lánc miatt.

A mostani váltást egyéves szervezőmunka előzte meg, ugyanakkor a költségek a cég szerint csak minimálisan változtak, így nem kell árat emelni az éttermekben. A vállalatot részben a versenytársak lépései kényszerítették a váltásra, a Chipotle Mexican Grill génmódosítás-mentes menüvel állt elő, a Panera Bread pedig olyan üdítőket kínál, amelyekben nincs mesterséges színezék, ízesítő, édesítő-, illetve tartósítószer.

A McDonald’s-nak még maradt tennivalója, mert az uborkaszeletek továbbra is tartalmaznak szintetikus tartósítószert, a ketchup pedig magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – jegyzi meg a Bloomberg cikke.

Itthon eddig sem volt benne

A McDonald’s magyar kommunikációs ügynöksége közölte, hogy az amerikai bejelentés a hazai termékeket nem érinti, az Egyesült Államokban alkalmazott receptúrák ugyanis eltérnek az Európában, így az itthon használtaktól. A hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket vagy aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában és salátákban. Egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó – tették hozzá.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeketNemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

Élet adalékanyagok McDonald's tartósítószer Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. június 16. 12:18 Élet

Agyba ültetett csipekkel turbózzák fel a memóriát

Az Egyesült Államokban olyan eszközöket fejlesztettek ki, amelyek többé-kevésbé képesek az emlékezőtehetséget helyreállítani súlyos agysérülés után.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 07:32 Élet, Vállalat

Elmentünk az üzembe, ahol már a robotokat is robotok gyártják

A monoton, unalmas, agyzsibbasztó feladatokat adják át a robotoknak, hogy az emberek az értelmesebb munkákat végezzék.

Jandó Zoltán
2019. június 14. 16:47 Adat, Élet

Minden idők legmelegebb magyar júniusa felé haladunk

Nem véletlenül érzed úgy, hogy megfő az agyad. Az idei március még csak egy történelmi ötödik helyet hozott össze, de június az élre tör.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 17. 06:50 Vállalat

Szinte munkások nélkül kaszálnak tízmilliárdokat a kormány kedvenc építői

Összeszedtünk néhány adatot, amelyek elég jól megmutatják, hogy lényegében „üzletszerzési jutalékot” szednek az állami tendereken rendszeresen arató cégek.

Hajdu Miklós
2019. június 16. 16:57 Adat

Most jön a neheze, ha Magyarország is tenni akar a klímakatasztrófa ellen

Bár az üvegházhatású gázok kibocsátását összességében sikerült visszafogni hazánkban és az EU-ban is, vannak olyan ágazatok, amelyek egyre jobban szennyezik a levegőt.

Fabók Bálint
2019. június 14. 06:41 Élet, Közélet

Visszaélések ellen hirdetett harcot a kormány, leszámolás lett belőle

Hiába ígérte a kormány, hogy a nem csaló színházak nem járnak rosszul a tao-rendszer megszüntetésével, durván bezuhant a legtöbb független színház állami támogatása.