Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 27. 09:24 Élet

Adalékanyagoktól szabadult meg a McDonald’s

Az amerikai gyorsétteremlánc eltávolította a mesterséges tartósítószereket a sajtból, a zsemlékből és a Big Machez használt szószból az Egyesült Államokban, ami az ott felszolgált hamburgerek közel kétharmadát érinti. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók egyre inkább tudni akarják, mit esznek.

A cég három évvel ezelőtt hirdette meg, hogy megszabadul a nélkülözhető adalékanyagoktól, és igyekszik egészségesebbé tenni termékkínálatát. Ennek jegyében az egyik amerikai hamburger*Quarter Pounder fagyasztott helyett friss marhahúsból készül, a csirkefalatkákból pedig már két éve elhagyták a mesterséges tartósítószereket. A sajtos McMuffinhoz margarin helyett vajat kezdtek használni a 14 ezer amerikai étteremben, ami önmagában féléves szervezőmunkát igényelt a komplex beszállítói lánc miatt.

A mostani váltást egyéves szervezőmunka előzte meg, ugyanakkor a költségek a cég szerint csak minimálisan változtak, így nem kell árat emelni az éttermekben. A vállalatot részben a versenytársak lépései kényszerítették a váltásra, a Chipotle Mexican Grill génmódosítás-mentes menüvel állt elő, a Panera Bread pedig olyan üdítőket kínál, amelyekben nincs mesterséges színezék, ízesítő, édesítő-, illetve tartósítószer.

A McDonald’s-nak még maradt tennivalója, mert az uborkaszeletek továbbra is tartalmaznak szintetikus tartósítószert, a ketchup pedig magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – jegyzi meg a Bloomberg cikke.

Itthon eddig sem volt benne

A McDonald’s magyar kommunikációs ügynöksége közölte, hogy az amerikai bejelentés a hazai termékeket nem érinti, az Egyesült Államokban alkalmazott receptúrák ugyanis eltérnek az Európában, így az itthon használtaktól. A hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket vagy aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában és salátákban. Egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó – tették hozzá.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeketNemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adalékanyagok McDonald's tartósítószer Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2023. május 30. 14:28 Élet

Az alkotóknak óriási siker, a Nemzeti Filmintézetnek kudarc az Arany Pálma

Kategóriájában a világ egyik legrangosabb elismerését kapta meg Buda Flóra Anna rövidfilmje, de szinte rögtön utána kirobbant a vita, hogy mit jelent ebben a kontextusban a „magyar siker”.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Fontos

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.