Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 27. 09:24 Élet

Adalékanyagoktól szabadult meg a McDonald’s

Az amerikai gyorsétteremlánc eltávolította a mesterséges tartósítószereket a sajtból, a zsemlékből és a Big Machez használt szószból az Egyesült Államokban, ami az ott felszolgált hamburgerek közel kétharmadát érinti. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók egyre inkább tudni akarják, mit esznek.

A cég három évvel ezelőtt hirdette meg, hogy megszabadul a nélkülözhető adalékanyagoktól, és igyekszik egészségesebbé tenni termékkínálatát. Ennek jegyében az egyik amerikai hamburger*Quarter Pounder fagyasztott helyett friss marhahúsból készül, a csirkefalatkákból pedig már két éve elhagyták a mesterséges tartósítószereket. A sajtos McMuffinhoz margarin helyett vajat kezdtek használni a 14 ezer amerikai étteremben, ami önmagában féléves szervezőmunkát igényelt a komplex beszállítói lánc miatt.

A mostani váltást egyéves szervezőmunka előzte meg, ugyanakkor a költségek a cég szerint csak minimálisan változtak, így nem kell árat emelni az éttermekben. A vállalatot részben a versenytársak lépései kényszerítették a váltásra, a Chipotle Mexican Grill génmódosítás-mentes menüvel állt elő, a Panera Bread pedig olyan üdítőket kínál, amelyekben nincs mesterséges színezék, ízesítő, édesítő-, illetve tartósítószer.

A McDonald’s-nak még maradt tennivalója, mert az uborkaszeletek továbbra is tartalmaznak szintetikus tartósítószert, a ketchup pedig magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – jegyzi meg a Bloomberg cikke.

Itthon eddig sem volt benne

A McDonald’s magyar kommunikációs ügynöksége közölte, hogy az amerikai bejelentés a hazai termékeket nem érinti, az Egyesült Államokban alkalmazott receptúrák ugyanis eltérnek az Európában, így az itthon használtaktól. A hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket vagy aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában és salátákban. Egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó – tették hozzá.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeketNemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adalékanyagok McDonald's tartósítószer Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.