Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 27. 09:24 Élet

Adalékanyagoktól szabadult meg a McDonald’s

Az amerikai gyorsétteremlánc eltávolította a mesterséges tartósítószereket a sajtból, a zsemlékből és a Big Machez használt szószból az Egyesült Államokban, ami az ott felszolgált hamburgerek közel kétharmadát érinti. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók egyre inkább tudni akarják, mit esznek.

A cég három évvel ezelőtt hirdette meg, hogy megszabadul a nélkülözhető adalékanyagoktól, és igyekszik egészségesebbé tenni termékkínálatát. Ennek jegyében az egyik amerikai hamburger*Quarter Pounder fagyasztott helyett friss marhahúsból készül, a csirkefalatkákból pedig már két éve elhagyták a mesterséges tartósítószereket. A sajtos McMuffinhoz margarin helyett vajat kezdtek használni a 14 ezer amerikai étteremben, ami önmagában féléves szervezőmunkát igényelt a komplex beszállítói lánc miatt.

A mostani váltást egyéves szervezőmunka előzte meg, ugyanakkor a költségek a cég szerint csak minimálisan változtak, így nem kell árat emelni az éttermekben. A vállalatot részben a versenytársak lépései kényszerítették a váltásra, a Chipotle Mexican Grill génmódosítás-mentes menüvel állt elő, a Panera Bread pedig olyan üdítőket kínál, amelyekben nincs mesterséges színezék, ízesítő, édesítő-, illetve tartósítószer.

A McDonald’s-nak még maradt tennivalója, mert az uborkaszeletek továbbra is tartalmaznak szintetikus tartósítószert, a ketchup pedig magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – jegyzi meg a Bloomberg cikke.

Itthon eddig sem volt benne

A McDonald’s magyar kommunikációs ügynöksége közölte, hogy az amerikai bejelentés a hazai termékeket nem érinti, az Egyesült Államokban alkalmazott receptúrák ugyanis eltérnek az Európában, így az itthon használtaktól. A hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket vagy aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában és salátákban. Egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó – tették hozzá.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeketNemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

Élet adalékanyagok McDonald's tartósítószer Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.