Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 19. 14:40 Élet

A női befektetők kevesebbet pánikolnak, mint a férfiak

Bőséges szakirodalom áll rendelkezésre arról, hogy a nők és férfiak között a befektetések és a kereskedés területén is nagyok a különbségek. Egy új kutatás pedig egyenesen arra jutott, hogy ahogy a Földön mindent, úgy a pénzügyi piacokat is jobb lenne, ha nők irányítanák – írja a Quartz.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a nőknek alacsonyabb a pénzügyi kockázati toleranciájuk, mint a férfiaknak, ezért okosabb, megfontoltabb döntéseket hoznak a befektetéseikről. Megállapították emellett, hogy nők kevésbé versengőek, mint a férfiak, akik hajlamosak akkor is versenyezni, amikor nagyobb az esélye, hogy veszítenek.

Ugyan a profi befektetések világában, így például az amerikai befektetési alapoknál nincs túl nagy különbség a nemek teljesítményében, a Stash nevű befektetési applikáció adatai szerint egyéni befektetői szinten a nők bölcsebb befektetőknek bizonyulnak, mint a férfiak. A kockázatéhség alapján egyértelműen szétválaszthatóak a nemek.

Az egyharmad nőkből, kétharmad férfiakból álló 640 ezer Stash-felhasználó válaszai alapján számos mérőszám van, ami alapján a nők okosabb, megbízhatóbb befektetőknek bizonyulnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy bár a női befektetők gyakrabban tekintik magukat kockázatkerülőnek, mint a férfiak, a valós viselkedésük ezt nem mindig tükrözi.

A Stash-nél való regisztrációkor megkérdezik a felhasználókat, hogy alacsony, közepes vagy magas kockázatot szeretnének vállalni. A mintában a nők közel 90 százaléka az alacsony vagy közepes kockázatot választotta, miközben a férfiaknak csak 75 százaléka vallott ugyanígy. Vagyis a nők azt gondolják magukról, hogy biztonságosabb eszközöket akarnak tartani.

Az adatok azonban másról árulkodnak: a férfiak és a nők is átlagban öt különböző eszközt tartanak a portfóliójukban, és a férfiakhoz hasonlóan a nőknek is durván az 50 százaléka ruházott be kockázatosabb eszközökbe. Mindkét nem portfóliója 85 százalékban ETF-ekből (tőzsdén forgó befektetési alapok jegyeiből) és 15 százalékban részvényekből áll. Vagyis miközben a nők magukat sokkal konzervatívabbnak vallják, a gyakorlatban ugyanolyan valószínűséggel fektetnek kockázatosabb eszközökbe, mint a férfiak.

Más a helyzet azonban, amikor bizonyos események hatására a piacok volatilissé válnak, vagyis nagyobb mozgások jellemzik egy időszakban, ilyenkor a két nem teljesen máshogy viselkedik. A Stash kutatása két különösen turbulens napon – 2018. február 5-én és 8-án – vizsgálta meg a nemek viselkedését, és arra jutott, hogy

a férfiak pánikoltak, mivel 87 százalékkal nagyobb valószínűséggel kezdték eladni eszközeiket, mint a nők.

Ez a viselkedés ráadásul a következő héten is folytatódott, amikor a férfiak még mindig 76 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak meg az eszközeiktől, mint a nők. A nők tehát józanabbul viselkedtek, amikor a piacok zuhanni kezdtek, miközben a férfiak a piaci esés utáni eladással ténylegesen realizálták a veszteségüket. (A piacok azonban azóta talpra álltak.)

Ez persze csak egyetlen cég tanulmánya. Vannak kiváló férfi befektetők, és rossz női befektetők is. Ha másra nem is jó, a kutatás legalább a nők önbizalomhiányán javíthat, ami visszatartja őket a befektetések világától.

Élet befektetés nők pszichológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Avatar
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A szegényebb családok gyerekeinek már egész korán is sokat segíthetne abban, hogy ne kezdjék hátrányból az iskolát.

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.