Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 19. 14:40 Élet

A női befektetők kevesebbet pánikolnak, mint a férfiak

Bőséges szakirodalom áll rendelkezésre arról, hogy a nők és férfiak között a befektetések és a kereskedés területén is nagyok a különbségek. Egy új kutatás pedig egyenesen arra jutott, hogy ahogy a Földön mindent, úgy a pénzügyi piacokat is jobb lenne, ha nők irányítanák – írja a Quartz.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a nőknek alacsonyabb a pénzügyi kockázati toleranciájuk, mint a férfiaknak, ezért okosabb, megfontoltabb döntéseket hoznak a befektetéseikről. Megállapították emellett, hogy nők kevésbé versengőek, mint a férfiak, akik hajlamosak akkor is versenyezni, amikor nagyobb az esélye, hogy veszítenek.

Ugyan a profi befektetések világában, így például az amerikai befektetési alapoknál nincs túl nagy különbség a nemek teljesítményében, a Stash nevű befektetési applikáció adatai szerint egyéni befektetői szinten a nők bölcsebb befektetőknek bizonyulnak, mint a férfiak. A kockázatéhség alapján egyértelműen szétválaszthatóak a nemek.

Az egyharmad nőkből, kétharmad férfiakból álló 640 ezer Stash-felhasználó válaszai alapján számos mérőszám van, ami alapján a nők okosabb, megbízhatóbb befektetőknek bizonyulnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy bár a női befektetők gyakrabban tekintik magukat kockázatkerülőnek, mint a férfiak, a valós viselkedésük ezt nem mindig tükrözi.

A Stash-nél való regisztrációkor megkérdezik a felhasználókat, hogy alacsony, közepes vagy magas kockázatot szeretnének vállalni. A mintában a nők közel 90 százaléka az alacsony vagy közepes kockázatot választotta, miközben a férfiaknak csak 75 százaléka vallott ugyanígy. Vagyis a nők azt gondolják magukról, hogy biztonságosabb eszközöket akarnak tartani.

Az adatok azonban másról árulkodnak: a férfiak és a nők is átlagban öt különböző eszközt tartanak a portfóliójukban, és a férfiakhoz hasonlóan a nőknek is durván az 50 százaléka ruházott be kockázatosabb eszközökbe. Mindkét nem portfóliója 85 százalékban ETF-ekből (tőzsdén forgó befektetési alapok jegyeiből) és 15 százalékban részvényekből áll. Vagyis miközben a nők magukat sokkal konzervatívabbnak vallják, a gyakorlatban ugyanolyan valószínűséggel fektetnek kockázatosabb eszközökbe, mint a férfiak.

Más a helyzet azonban, amikor bizonyos események hatására a piacok volatilissé válnak, vagyis nagyobb mozgások jellemzik egy időszakban, ilyenkor a két nem teljesen máshogy viselkedik. A Stash kutatása két különösen turbulens napon – 2018. február 5-én és 8-án – vizsgálta meg a nemek viselkedését, és arra jutott, hogy

a férfiak pánikoltak, mivel 87 százalékkal nagyobb valószínűséggel kezdték eladni eszközeiket, mint a nők.

Ez a viselkedés ráadásul a következő héten is folytatódott, amikor a férfiak még mindig 76 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak meg az eszközeiktől, mint a nők. A nők tehát józanabbul viselkedtek, amikor a piacok zuhanni kezdtek, miközben a férfiak a piaci esés utáni eladással ténylegesen realizálták a veszteségüket. (A piacok azonban azóta talpra álltak.)

Ez persze csak egyetlen cég tanulmánya. Vannak kiváló férfi befektetők, és rossz női befektetők is. Ha másra nem is jó, a kutatás legalább a nők önbizalomhiányán javíthat, ami visszatartja őket a befektetések világától.

Élet befektetés nők pszichológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Váczi István
2019. június 22. 07:31 Élet

Gaztengerben rozsdásodva ér véget a kínai buszok magyarországi karrierje

Egy évtizeden keresztül százezreket szállítottak, tavalyi kivonásuk óta egy Fejér megyei telepen várják további sorsukat a King Longok.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.