Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 19. 14:40 Élet

A női befektetők kevesebbet pánikolnak, mint a férfiak

Bőséges szakirodalom áll rendelkezésre arról, hogy a nők és férfiak között a befektetések és a kereskedés területén is nagyok a különbségek. Egy új kutatás pedig egyenesen arra jutott, hogy ahogy a Földön mindent, úgy a pénzügyi piacokat is jobb lenne, ha nők irányítanák – írja a Quartz.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a nőknek alacsonyabb a pénzügyi kockázati toleranciájuk, mint a férfiaknak, ezért okosabb, megfontoltabb döntéseket hoznak a befektetéseikről. Megállapították emellett, hogy nők kevésbé versengőek, mint a férfiak, akik hajlamosak akkor is versenyezni, amikor nagyobb az esélye, hogy veszítenek.

Ugyan a profi befektetések világában, így például az amerikai befektetési alapoknál nincs túl nagy különbség a nemek teljesítményében, a Stash nevű befektetési applikáció adatai szerint egyéni befektetői szinten a nők bölcsebb befektetőknek bizonyulnak, mint a férfiak. A kockázatéhség alapján egyértelműen szétválaszthatóak a nemek.

Az egyharmad nőkből, kétharmad férfiakból álló 640 ezer Stash-felhasználó válaszai alapján számos mérőszám van, ami alapján a nők okosabb, megbízhatóbb befektetőknek bizonyulnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy bár a női befektetők gyakrabban tekintik magukat kockázatkerülőnek, mint a férfiak, a valós viselkedésük ezt nem mindig tükrözi.

A Stash-nél való regisztrációkor megkérdezik a felhasználókat, hogy alacsony, közepes vagy magas kockázatot szeretnének vállalni. A mintában a nők közel 90 százaléka az alacsony vagy közepes kockázatot választotta, miközben a férfiaknak csak 75 százaléka vallott ugyanígy. Vagyis a nők azt gondolják magukról, hogy biztonságosabb eszközöket akarnak tartani.

Az adatok azonban másról árulkodnak: a férfiak és a nők is átlagban öt különböző eszközt tartanak a portfóliójukban, és a férfiakhoz hasonlóan a nőknek is durván az 50 százaléka ruházott be kockázatosabb eszközökbe. Mindkét nem portfóliója 85 százalékban ETF-ekből (tőzsdén forgó befektetési alapok jegyeiből) és 15 százalékban részvényekből áll. Vagyis miközben a nők magukat sokkal konzervatívabbnak vallják, a gyakorlatban ugyanolyan valószínűséggel fektetnek kockázatosabb eszközökbe, mint a férfiak.

Más a helyzet azonban, amikor bizonyos események hatására a piacok volatilissé válnak, vagyis nagyobb mozgások jellemzik egy időszakban, ilyenkor a két nem teljesen máshogy viselkedik. A Stash kutatása két különösen turbulens napon – 2018. február 5-én és 8-án – vizsgálta meg a nemek viselkedését, és arra jutott, hogy

a férfiak pánikoltak, mivel 87 százalékkal nagyobb valószínűséggel kezdték eladni eszközeiket, mint a nők.

Ez a viselkedés ráadásul a következő héten is folytatódott, amikor a férfiak még mindig 76 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak meg az eszközeiktől, mint a nők. A nők tehát józanabbul viselkedtek, amikor a piacok zuhanni kezdtek, miközben a férfiak a piaci esés utáni eladással ténylegesen realizálták a veszteségüket. (A piacok azonban azóta talpra álltak.)

Ez persze csak egyetlen cég tanulmánya. Vannak kiváló férfi befektetők, és rossz női befektetők is. Ha másra nem is jó, a kutatás legalább a nők önbizalomhiányán javíthat, ami visszatartja őket a befektetések világától.

Élet befektetés nők pszichológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.