Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 19. 14:40 Élet

A női befektetők kevesebbet pánikolnak, mint a férfiak

Bőséges szakirodalom áll rendelkezésre arról, hogy a nők és férfiak között a befektetések és a kereskedés területén is nagyok a különbségek. Egy új kutatás pedig egyenesen arra jutott, hogy ahogy a Földön mindent, úgy a pénzügyi piacokat is jobb lenne, ha nők irányítanák – írja a Quartz.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a nőknek alacsonyabb a pénzügyi kockázati toleranciájuk, mint a férfiaknak, ezért okosabb, megfontoltabb döntéseket hoznak a befektetéseikről. Megállapították emellett, hogy nők kevésbé versengőek, mint a férfiak, akik hajlamosak akkor is versenyezni, amikor nagyobb az esélye, hogy veszítenek.

Ugyan a profi befektetések világában, így például az amerikai befektetési alapoknál nincs túl nagy különbség a nemek teljesítményében, a Stash nevű befektetési applikáció adatai szerint egyéni befektetői szinten a nők bölcsebb befektetőknek bizonyulnak, mint a férfiak. A kockázatéhség alapján egyértelműen szétválaszthatóak a nemek.

Az egyharmad nőkből, kétharmad férfiakból álló 640 ezer Stash-felhasználó válaszai alapján számos mérőszám van, ami alapján a nők okosabb, megbízhatóbb befektetőknek bizonyulnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy bár a női befektetők gyakrabban tekintik magukat kockázatkerülőnek, mint a férfiak, a valós viselkedésük ezt nem mindig tükrözi.

A Stash-nél való regisztrációkor megkérdezik a felhasználókat, hogy alacsony, közepes vagy magas kockázatot szeretnének vállalni. A mintában a nők közel 90 százaléka az alacsony vagy közepes kockázatot választotta, miközben a férfiaknak csak 75 százaléka vallott ugyanígy. Vagyis a nők azt gondolják magukról, hogy biztonságosabb eszközöket akarnak tartani.

Az adatok azonban másról árulkodnak: a férfiak és a nők is átlagban öt különböző eszközt tartanak a portfóliójukban, és a férfiakhoz hasonlóan a nőknek is durván az 50 százaléka ruházott be kockázatosabb eszközökbe. Mindkét nem portfóliója 85 százalékban ETF-ekből (tőzsdén forgó befektetési alapok jegyeiből) és 15 százalékban részvényekből áll. Vagyis miközben a nők magukat sokkal konzervatívabbnak vallják, a gyakorlatban ugyanolyan valószínűséggel fektetnek kockázatosabb eszközökbe, mint a férfiak.

Más a helyzet azonban, amikor bizonyos események hatására a piacok volatilissé válnak, vagyis nagyobb mozgások jellemzik egy időszakban, ilyenkor a két nem teljesen máshogy viselkedik. A Stash kutatása két különösen turbulens napon – 2018. február 5-én és 8-án – vizsgálta meg a nemek viselkedését, és arra jutott, hogy

a férfiak pánikoltak, mivel 87 százalékkal nagyobb valószínűséggel kezdték eladni eszközeiket, mint a nők.

Ez a viselkedés ráadásul a következő héten is folytatódott, amikor a férfiak még mindig 76 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak meg az eszközeiktől, mint a nők. A nők tehát józanabbul viselkedtek, amikor a piacok zuhanni kezdtek, miközben a férfiak a piaci esés utáni eladással ténylegesen realizálták a veszteségüket. (A piacok azonban azóta talpra álltak.)

Ez persze csak egyetlen cég tanulmánya. Vannak kiváló férfi befektetők, és rossz női befektetők is. Ha másra nem is jó, a kutatás legalább a nők önbizalomhiányán javíthat, ami visszatartja őket a befektetések világától.

Élet befektetés nők pszichológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.