Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 8. 18:49 Élet

Kiderült, hogy a nők jobban vezetnek, mint a férfiak

A férfiak négyszer akkora valószínűséggel követnek el közlekedési szabálysértést, mint a nők – írja az Independent egy új kutatásra hivatkozva.

A confused.com brit autós árösszehasonlító oldal által készített felmérésben biztosítási és szabálysértési adatokat, illetve a járművezetői vizsga statisztikáit vizsgálták meg, és kiderült, hogy majdnem minden mérőszámnál a nők teljesítettek jobban.

A nők ugyan egy kicsivel több idő alatt tanulnak meg vezetni, mint a férfiak, ám már a jogosítvány birtokában kevesebb szabálysértést követnek el, és sokkal kisebb valószínűséggel keverednek közlekedési balesetbe. Ezért a biztosítóknak is kevesebbe kerülnek.

A leggyakoribb szabálysértések elkövetésében egyértelműen a férfiak dominálnak. Angliában és Walesben összesen 585 ezer autóvezető került bíróság elé közlekedési szabálysértés miatt 2017-ben, akiknek 79 százaléka férfi volt.

Az ittas vezetők között ötször több a férfi, mint a nő, míg az adófizetést vagy biztosításkötést elmulasztók esetében kétszer akkora a férfiak aránya.

Az összes szabálysértés közel negyedét (23 százalék) a férfiak gyorshajtása adta, miközben a nőknél ez csak 7 százalék volt.

A kutatás megerősíti, hogy a biztosítóknak jó okuk van a nőknek olcsóbban adni a biztosítást, annak ellenére, hogy ezt a gyakorlatot az EU hat éve betiltotta. A nők átlagosan 92 fonttal kevesebbet fizetnek a kötelező biztosításért Angliában, mint a férfiak.

A tanulmány szerint a férfiaknál sokkal gyakoribbak a rossz vezetési szokások is: a férfi vezetők 23 százaléka bevallotta, hogy nem indexel, amikor sávot vált, amivel szemben a nőknek csak 17 százaléka állította ezt.

A felmérés azt is kihozta, hogy a nők felsőbbrendűnek érzik magukat, amint kikerülnek az utakra, azonban később kezdenek el vezetni, mint a férfiak. Tavaly több nő vett részt járművezetői vizsgán Angliában, mint férfi, viszont kevesebb nő ment át rajta.

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.