Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 7. 11:41 Élet

Egy tipikus városi buszozás alig gyorsabb, mint a gyaloglás

A Huddersfield egyetem két kutatója a Conversation egyik cikkében azt elemzi, hogy milyen eredménye lehet annak az angol városokra egyre jellemzőbb törekvésnek, hogy a gyaloglást és a biciklizést népszerűsítsék, illetve ennek a két közlekedési módnak kedvezzenek a forgalom tervezésekor.

Többek között azt is végigvezetik, hogy a gyaloglás mennyire versenyképes a buszozással, és az eredmény elég meglepő.

Az adatok szerint a városon belüli buszos utak átlagos hossza Angliában 4,8 kilométer, és ezt átlagosan 23 perc alatt teszik meg a járművek. Ezt a távot egy átlagos fizikumú ember 52 perc alatt gyalogolja le, így első látásra a busz verhetetlennek tűnik.

Csakhogy a busz utasai átlagosan 400 métert gyalogolnak a megállóig, és leszállás után is meg kell tenniük ennyit, míg elérik az úti céljukat. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. A buszra átlagosan 5 percet szoktak várni az emberek, és további 5 percet számítanak fel azért, mert a dugóban gyakran nem tudja tartani a menetrendet. Így összességében 43 percre jön ki a buszos út átlagos “bruttó” ideje, ami csak 9 perccel rövidebb a gyaloglásnál.

Ha így számolunk, akkor végső soron oda jutunk, hogy 3,5 kilométer alatt gyorsabb gyalogolni, mint buszozni.

Összességében azonban az ennél hosszabb távoknál is bőven megérheti a gyaloglás azoknak, akik egyfajta sportolásnak fogják fel az utat, vagyis belekalkulálják az egyenletbe a hosszabb távú egészségügyi előnyöket is. A kutatók szerint az busz vs. gyaloglás meccsnek nem is az a legfontosabb szempontja, hogy melyik mód a gyorsabb, hanem az, hogy hajlandó-e valaki megváltoztatni az utazási szokásait, mert ezek általában egy életre szóló beidegződések. Azt tanácsolják, hogy akit érdekel, adjon magának egy hónap gyaloglási időt, és majd meglátja, milyen hatással lesz az életére.

Élet busz egészség gyaloglás közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Ilyen az, amikor egy nagyon ígéretes fejlesztés négy év próbálkozás után kimúlik, a projektet felfüggesztették.

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Torontáli Zoltán
2018. november 20. 06:50 Élet, Piac

Egyetlen gyümölcs sem jut el olyan nyakatekert módon a boltba, mint a banán

Az hagyján, hogy nagyon messziről és viszonylag kis adagokban kell behozni, de itthon kell megérlelni, és azonnal el kell adni, máskülönben megy a kukába.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.