Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 7. 11:41 Élet

Egy tipikus városi buszozás alig gyorsabb, mint a gyaloglás

A Huddersfield egyetem két kutatója a Conversation egyik cikkében azt elemzi, hogy milyen eredménye lehet annak az angol városokra egyre jellemzőbb törekvésnek, hogy a gyaloglást és a biciklizést népszerűsítsék, illetve ennek a két közlekedési módnak kedvezzenek a forgalom tervezésekor.

Többek között azt is végigvezetik, hogy a gyaloglás mennyire versenyképes a buszozással, és az eredmény elég meglepő.

Az adatok szerint a városon belüli buszos utak átlagos hossza Angliában 4,8 kilométer, és ezt átlagosan 23 perc alatt teszik meg a járművek. Ezt a távot egy átlagos fizikumú ember 52 perc alatt gyalogolja le, így első látásra a busz verhetetlennek tűnik.

Csakhogy a busz utasai átlagosan 400 métert gyalogolnak a megállóig, és leszállás után is meg kell tenniük ennyit, míg elérik az úti céljukat. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. A buszra átlagosan 5 percet szoktak várni az emberek, és további 5 percet számítanak fel azért, mert a dugóban gyakran nem tudja tartani a menetrendet. Így összességében 43 percre jön ki a buszos út átlagos “bruttó” ideje, ami csak 9 perccel rövidebb a gyaloglásnál.

Ha így számolunk, akkor végső soron oda jutunk, hogy 3,5 kilométer alatt gyorsabb gyalogolni, mint buszozni.

Összességében azonban az ennél hosszabb távoknál is bőven megérheti a gyaloglás azoknak, akik egyfajta sportolásnak fogják fel az utat, vagyis belekalkulálják az egyenletbe a hosszabb távú egészségügyi előnyöket is. A kutatók szerint az busz vs. gyaloglás meccsnek nem is az a legfontosabb szempontja, hogy melyik mód a gyorsabb, hanem az, hogy hajlandó-e valaki megváltoztatni az utazási szokásait, mert ezek általában egy életre szóló beidegződések. Azt tanácsolják, hogy akit érdekel, adjon magának egy hónap gyaloglási időt, és majd meglátja, milyen hatással lesz az életére.

Élet busz egészség gyaloglás közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Váczi István
2019. június 22. 07:31 Élet

Gaztengerben rozsdásodva ér véget a kínai buszok magyarországi karrierje

Egy évtizeden keresztül százezreket szállítottak, tavalyi kivonásuk óta egy Fejér megyei telepen várják további sorsukat a King Longok.

Fontos

Avatar
2019. június 25. 15:30 Közélet

Az Orbán-rezsim és a gazdasági versenyképesség

A gyenge versenyképesség nem szakpolitikai intézkedésekkel helyrehozható kisiklás, hanem a Fidesz által kiépített rendszer lényegéből fakad.

Jandó Zoltán
2019. június 25. 06:35 Közélet

Alamizsnáért passzolta le médiáját az MSZP és volt pénztárnoka a Fidesznek

Úgy tűnik, hogy az MSZP alapítványa és volt pénztárnoka is vesztett azokon az ügyleteken, amelyek a Népszabadság bezáráshoz és több lap fideszes bekebelezéséhez vezettek.

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.