Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 4. 14:11 Élet

114 éves reklám volt a bizonyíték, ami miatt bajba került az egész amerikai reklámszakma

Évtizedeken keresztül hirdették az ólomtartalmú festékeket ezek gyártói, miközben tudták, hogy ezek milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek, mondta ki egy ítéletben egy kaliforniai bíróság a Wall Street Journal tudósítása szerint. A három, a múlt század elejéig visszanyúlóan bűnösnek talált festékgyártónak több százmillió dollár büntetést kell fizetnie.

De ennél is komolyabb következménye az ügynek, hogy az ítélet megnyitja lehetőségét, hogy a reklámok készítőit akár évtizedekkel később is bepereljék olyan félrevezető állítások miatt, amelyekről akkor még nem is tudhatták, hogy félrevezetőek.

Ami viszont igazán érdekessé teszi az ügyet, az a fenti képen látható 1904-es Sherwin-Williams hirdetés, amivel a vád többek között bizonyítani próbálta, hogy milyen irdatlanul hosszú ideig reklámozták az alperesek a veszélyes ólomtartalmú festékeket. Viszonylag ritka, hogy egy hirdetés 114 év késéssel bukkan fel, hogy bajt okozzon egy cégnek.

Az ügyben eredetileg Kalifornia állam perelt be három festékgyártót (Shwerin-Williams, ConAgra, NL Industries). A per a dohánycégek elleni kilencvenes évekbeli eljárásokat idézte, amelyek a dohánygyártók kapitulációjával végződtek – igaz, nekik akkor el kellett ismerniük, hogy tényleg ártalmas a dohányzás, és ennek tudományos bizonyítékait tudatosan elhallgatták.

Az ólomról viszont már a hetvenes évek óta tudni lehet, hogy különösen kisgyermekeknél komoly fejlődési rendellenességeket okoz. (Az amerikai szövetségi kormány egyébként csak 1978-ban tiltotta be az ólomfestékeket, nem sokkal azt követően, hogy elkezdték kivezetni az ólmozott benzinnel működő autókat. Magyarországban ezzel a szemben a kilencvenes években még bőven szívhattunk ólmozott üzemanyaggal szennyezett levegőt.)

A perben előkerültek igen súlyos belső iratok a Sherwin-Williams széfjeiből, például egy 1900-ból, amiben azt írják, hogy a fehér ólom egy halálos méreg. Az eredeti 2014-es ítélet szerint 1,15 milliárd dollár kártérítést kellett volna fizetniük a festékgyártóknak, a fellebbezés után a másodfokú ítélet szerint viszont csak 1951-től bizonyítható, hogy hirdették is belső használatra az ólomfestékeket. Így a büntetés is 409-730 millió dollárra csökkent volna – ha nem kerülnek elő a százéves ólomfesték-hirdetések.

Az ügynek nincs vége, a festékgyártók az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordulnak. Viszont ha fenntartják az ítéletet, akkor perek kezdődhetnek más államokban is, sőt, ha precedens lesz a kaliforniai ítélet, akkor gyakorlatilag bármelyik reklámcég ellen is indulhatnak csoportos eljárások, ha olyan terméket hirdettek, amiről később kiderült, hogy ártalmas. Akár régmúltbeli reklámok miatt is.

A legnagyobb reklámcégek értelemszerűen dühösen rohantak ki az ítélet ellen. “Nem várható el a mindent tudás és a jövőbe látás egy cégtől”, mondta az amerikai reklámcégek egyesületének lobbistája a Wall Street Journal-nak. De persze vannak olyanok is, akik szerint nem gond, ha a hirdetők a jövőben jobban meggondolják, hogy milyen termékek népszerűsítésén dolgoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet festék igazságszolgáltatás jog per Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.