Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. szeptember 2. 12:12 Élet

Ha melegebb van 21 foknál, romlik a diákok teljesítménye

A meleg közismert hatása, hogy visszaveti a koncentrációs képességet, nehezebbé válik a munkára vagy a tanulásra figyelni. Felmerül azonban a kérdés, hogy a teljesítményünkön valóban meglátszik-e ez, és ha igen, akkor milyen mértékben. Amerikai kutatók 10 millió középiskolás teszteredményeit vizsgálták meg 2001 és 2014 között, hogy választ kapjanak erre a felvetésre.

Az eredmények szerint az általános szövegértési és számolási képességeket, illetve az íráskészséget felmérő PSAT*Preliminary Scholastic Assessment Test
Az amerikai középiskolások vesznek részt rajta, a legjobban teljesítők ösztöndíjakat nyerhetnek el.
teszten elért pontszámok összefüggést mutatnak a vizsga évében mért hőmérséklettel, méghozzá a várakozásoknak megfelelően negatív irányút.

A diákok teljesítőképessége tehát a melegebb tanévekben jelentősen visszaesett.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy minden egyes újabb 21 Celsius-fok feletti (ez az ábrán használt Fahrenheit-skálán 70 foknak felel meg) csúcshőmérsékletű iskolai nap 0,25-0,75 százalékkal rontotta a tanulók eredményét az adott évi vizsgán. Ezen túl minél melegebb egy adott nap, annál inkább visszaveti a diákok teljesítményét.

Forrás: NBER

A tanévek átlaghőmérsékletét nézve pedig arra jutottak a kutatók, hogy minden egyes Fahrenheit-foknyi (0,55 Celsius-fok) emelkedéssel egy százalékkal kevesebbet tudnak megtanulni a diákok a tananyagból.

A légkondicionálók azonban lehetővé teszik, hogy a diákok a meleg napokon is jól tudjanak tanulni: a klimatizált iskolákban az említett hatásokat nem lehetett kimutatni. A kutatók ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy csak egy szűk jómódú réteg engedheti meg magának, hogy ilyen jól felszerelt intézményekbe járassa gyermekeit. A globális felmelegedés tehát az iskolai eredményeken keresztül növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, hacsak nem válik általános gyakorlattá a tantermek légkondicionálása.

Az eredmények magyar szempontból sem érdektelenek, hiszen 21 foknál magasabb csúcshőmérséklet idehaza is bőven előfordul szeptemberben, nem is beszélve a májusi-júniusi időszakról. A tantermek klimatizálásáról pedig legfeljebb álmodhatnak a legtöbb magyar iskolában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hőség iskola tanulmányi eredmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.