Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 10. 09:02 Élet

A meditáló dolgozók nemcsak a stresszt, hanem a motivációt is elengedhetik

A vállalatok egyre változatosabb eszközökkel próbálják magukat vonzóbbá tenni a dolgozók számára, abban bízva, hogy a kedvező munkakörülmények nagyobb teljesítményt vonnak maguk után. Nem fizetésemelésekre és inspiráló feladatokra kell gondolni elsősorban, hanem olyan intézkedésekre, amelyek célja az, hogy a munkavállaló minél több időt töltsön a lehető legjobb szellemi és fizikai kondícióban a munkahelyén. Ezek közé tartozik a munkahelyi meditációs gyakorlatok terjedése a világ legnagyobb cégeinél – például a Google, a LinkedIn és a Nike alkalmazottjai is részt vehetnek ilyen programokon a munkaidejükben.

A meditációtól elsősorban azt várják a munkaadók, hogy kevésbé viselje meg dolgozóikat a stressz, és ezáltal ritkábban essenek ki a munkából, illetve végső soron csökkenjen a munkaerő cserélődése. Másrészt pedig közismert összefüggés, hogy a jóllét serkenti a termelékenységet, így a vállalatok arra is nagyban számítanak, hogy a munkavállalóik motiváltabbá válnak a meditációs gyakorlatoknak hála.

A BBC összeállítása szerint azonban bizonyos kutatási eredmények arra utalnak, hogy a várakozásokkal ellentétben inkább visszaveti a munkakedvet a meditálás. A legelterjedtebb, úgynevezett mindfulness gyakorlatok ugyanis a pillanatnyi helyzet, a jelen átélésében és elfogadásában segítik a meditálókat, nem pedig a cselekvésre, a dolgok megváltozására buzdítanak. A kutatók tapasztalatai szerint a meditáción részt vevők jóval kevésbé voltak motiváltak a feladataik elvégzésében a gyakorlatok után, mint azok a dolgozók, akik kihagyták a programot.

A megkérdezett szakértők azonban kiemelték, hogy hosszabb távon javíthat a meditáció a dolgozók mentális állapotán, ami a munkamorált is kedvezően befolyásolhatja. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezekkel a gyakorlatokkal ne érhetnék el céljukat a vállalatok. Az viszont biztos, hogy a sok egymásnak ellentmondó kutatási eredmény és tapasztalat arra utal: nem tudunk még eleget arról, mivel jár, ha munkaidőben meditációs tréningen vesznek részt az alkalmazottak.

Élet meditáció mindfulness munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2018. október 14. 11:52 Élet, Világ

A Rossmann tulajdonosa csak azokat az országokat támogatná, ahol nincs túl sok gyerek

Dirk Rossmann szerint ez a kulcsa Afrika fejlődésének és az Európába áramló menekültek megállításának is.

Torontáli Zoltán
2018. október 11. 11:01 Élet, Pénz

Párját ritkítja Európában a magyar élelmiszerek drágulása

Magyarország az élvonalban van a drágulásban az Európai Unión belül.

Torontáli Zoltán
2018. október 11. 09:23 Élet, Tech

Olyan VR szemüveg jön, amelynek képét nem tudod megkülönböztetni a valóságtól

A felbontása az emberi retináéval lesz megegyező.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Piac

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

2017 és 2018 között csökkent a cégek száma az első féléves adatok alapján, és növekedésbe fordult egy olyan mutató, ami a bedőlések kockázatát méri.

Wiedemann Tamás
2018. október 12. 09:51 Állam, Pénz

Az uniós pénzek nagy részét úgy égetjük el, hogy nem lesz belőle jólét hosszabb távon

Lényegében elégettük az Európai Uniótól származó támogatásokat. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nálunk volt arányaiban a legtöbb csalás.

Rigó Anita
2018. október 12. 06:54 Állam

Az egy- és a kétgyermekes családok bánhatják a legújabb segélymegvonást

Sok család eleshet a 23 ezer forintos segélytől.