Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 10. 09:02 Élet

A meditáló dolgozók nemcsak a stresszt, hanem a motivációt is elengedhetik

A vállalatok egyre változatosabb eszközökkel próbálják magukat vonzóbbá tenni a dolgozók számára, abban bízva, hogy a kedvező munkakörülmények nagyobb teljesítményt vonnak maguk után. Nem fizetésemelésekre és inspiráló feladatokra kell gondolni elsősorban, hanem olyan intézkedésekre, amelyek célja az, hogy a munkavállaló minél több időt töltsön a lehető legjobb szellemi és fizikai kondícióban a munkahelyén. Ezek közé tartozik a munkahelyi meditációs gyakorlatok terjedése a világ legnagyobb cégeinél – például a Google, a LinkedIn és a Nike alkalmazottjai is részt vehetnek ilyen programokon a munkaidejükben.

A meditációtól elsősorban azt várják a munkaadók, hogy kevésbé viselje meg dolgozóikat a stressz, és ezáltal ritkábban essenek ki a munkából, illetve végső soron csökkenjen a munkaerő cserélődése. Másrészt pedig közismert összefüggés, hogy a jóllét serkenti a termelékenységet, így a vállalatok arra is nagyban számítanak, hogy a munkavállalóik motiváltabbá válnak a meditációs gyakorlatoknak hála.

A BBC összeállítása szerint azonban bizonyos kutatási eredmények arra utalnak, hogy a várakozásokkal ellentétben inkább visszaveti a munkakedvet a meditálás. A legelterjedtebb, úgynevezett mindfulness gyakorlatok ugyanis a pillanatnyi helyzet, a jelen átélésében és elfogadásában segítik a meditálókat, nem pedig a cselekvésre, a dolgok megváltozására buzdítanak. A kutatók tapasztalatai szerint a meditáción részt vevők jóval kevésbé voltak motiváltak a feladataik elvégzésében a gyakorlatok után, mint azok a dolgozók, akik kihagyták a programot.

A megkérdezett szakértők azonban kiemelték, hogy hosszabb távon javíthat a meditáció a dolgozók mentális állapotán, ami a munkamorált is kedvezően befolyásolhatja. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezekkel a gyakorlatokkal ne érhetnék el céljukat a vállalatok. Az viszont biztos, hogy a sok egymásnak ellentmondó kutatási eredmény és tapasztalat arra utal: nem tudunk még eleget arról, mivel jár, ha munkaidőben meditációs tréningen vesznek részt az alkalmazottak.

Élet meditáció mindfulness munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.