Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 10. 09:02 Élet

A meditáló dolgozók nemcsak a stresszt, hanem a motivációt is elengedhetik

A vállalatok egyre változatosabb eszközökkel próbálják magukat vonzóbbá tenni a dolgozók számára, abban bízva, hogy a kedvező munkakörülmények nagyobb teljesítményt vonnak maguk után. Nem fizetésemelésekre és inspiráló feladatokra kell gondolni elsősorban, hanem olyan intézkedésekre, amelyek célja az, hogy a munkavállaló minél több időt töltsön a lehető legjobb szellemi és fizikai kondícióban a munkahelyén. Ezek közé tartozik a munkahelyi meditációs gyakorlatok terjedése a világ legnagyobb cégeinél – például a Google, a LinkedIn és a Nike alkalmazottjai is részt vehetnek ilyen programokon a munkaidejükben.

A meditációtól elsősorban azt várják a munkaadók, hogy kevésbé viselje meg dolgozóikat a stressz, és ezáltal ritkábban essenek ki a munkából, illetve végső soron csökkenjen a munkaerő cserélődése. Másrészt pedig közismert összefüggés, hogy a jóllét serkenti a termelékenységet, így a vállalatok arra is nagyban számítanak, hogy a munkavállalóik motiváltabbá válnak a meditációs gyakorlatoknak hála.

A BBC összeállítása szerint azonban bizonyos kutatási eredmények arra utalnak, hogy a várakozásokkal ellentétben inkább visszaveti a munkakedvet a meditálás. A legelterjedtebb, úgynevezett mindfulness gyakorlatok ugyanis a pillanatnyi helyzet, a jelen átélésében és elfogadásában segítik a meditálókat, nem pedig a cselekvésre, a dolgok megváltozására buzdítanak. A kutatók tapasztalatai szerint a meditáción részt vevők jóval kevésbé voltak motiváltak a feladataik elvégzésében a gyakorlatok után, mint azok a dolgozók, akik kihagyták a programot.

A megkérdezett szakértők azonban kiemelték, hogy hosszabb távon javíthat a meditáció a dolgozók mentális állapotán, ami a munkamorált is kedvezően befolyásolhatja. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezekkel a gyakorlatokkal ne érhetnék el céljukat a vállalatok. Az viszont biztos, hogy a sok egymásnak ellentmondó kutatási eredmény és tapasztalat arra utal: nem tudunk még eleget arról, mivel jár, ha munkaidőben meditációs tréningen vesznek részt az alkalmazottak.

Élet meditáció mindfulness munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.