Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. augusztus 8. 12:50 Élet

Tényleg megöli a tévézés a szexuális életet?

A tv-nézés hatása a szexuális életre régóta gyötrő kérdése az emberiségnek. Milyen hatása van szexuális vágyainkra egy tv-ben nézett focimeccsnek, Bud Spencer pofonjainak vagy egy migránshíradónak? Vajon legyőzi vagy inkább beindítja szexuális ösztöneinket, ha egy skandináv művészfilmet vagy Köllő Babettet nézzük a tévében?

A “tv megöli a szexet”-hipotézis olyan egymástól távol álló embereket sodort egy platformra, mint nyugati életmód-magazinok újságírói és egy volt indiai családügyi miniszter. Ghulam Nabi Azad 2009-ben egyenesen a tv-től várta, hogy megállítsa az indiai népességnövekedést. “Ha minden faluban lenne áram, akkor az emberek tv-t néznének késő estig, és elaludnának (…) Ha viszont nincs áram, akkor semmi mást nem tudnak tenni, mint gyerekeket csinálni” – mondta a volt miniszter, aki szerint a tv-vel 80 százalékkal lehetne csökkenteni a népességnövekedést.

Bármilyen sarkosnak is tűnik a volt miniszter kijelentése, közgazdaságilag valóban van abban logika, hogy a sötétben végzett tevékenységek egykori duopóliumát, azaz az alvást és a szexelést egyre inkább kikezdik az áram elterjedésével megjelenő alternatív szórakozási lehetőségek. Az utóbbi években a tudomány is felfedezte magának a témát, és többen is vizsgálták a tévézés hatását a szexre. 

Korábbi vizsgálatokból kiderült például, hogy Indiában a tv megjelenése javított a nők helyzetén és csökkentette a népszaporulatot, Brazíliában a szappanoperáknak pedig szintén negatív hatása van a gyerekszületésre. Azt viszont korábban nem vizsgálták, hogy a tv birtoklása önmagában milyen hatással van a szexuális életre.

Erről jelent meg a napokban két amerikai kutató vizsgálata. Összesen 4 millió ember töltötte ki önkéntesen a kérdőívüket nyolcvan, közepesen vagy kevésbé fejlett országból. A megkérdezettek mintegy fele rendelkezett tv-vel. A felmérésből az derült ki, hogy valóban van hatása a tv-birtoklásnak a szexuális életre, bár csak kis mértékben.

A tv-vel rendelkezők átlagosan hat százalékkal szexelnek kevesebbet, mint akiknek nincs tv-jük.

 

A kutatás alapján tehát a népesedési problémákkal küzdő országokban – például Magyarországon – kedvező hatása lenne a születésszámra, ha betiltanák a tévézést. Viszont az is kiderül belőle, hogy hasonlóan pozitív hatása lenne a fajfenntartásra, ha rendelkezünk az autóval vagy motorral, tehát az autóvásárlás ösztönzése is részmegoldás lehet az állam részéről.

A kutatás a fejlett országokra nézve azonban már némileg elavult, ugyanis az elmúlt években az “okostelefonok megölik a szexet” vált egyre elterjedtebb hipotézissé. Több kutatás is van arról, hogy az amerikai fiatalok (a kilencvenes évek közepe és a kétezres évek közepe között született Z-generáció tagjai) kevesebbet szexelnek, buliznak és isznak, mint a korábbi fiatalok, leginkább az okostelefonok miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet szex tv Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.