Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 23. 15:11 Élet

Applikációt készített az amerikai hadsereg, hogyan és mikor kávézz

Az amerikai hadsereg és a védelmi minisztérium közösen fejlesztett ki egy algoritmust. A matematikai modell abban segít, hogy mikor és mennyi kávét kell innia a katonáknak ahhoz, hogy a legoptimálisabban használhassák ki a koffein ébren tartó hatását.

„Nem mindegy ugyanis, hogy naponta hány kávét isznak a katonák, hiszen, ha túl későn fogyasztanak koffeint, például lefekvés előtt, akkor nem tudják kialudni magukat” – számolt be az eredményekről az amerikai üzleti napilap, a The Wall Street Journal.

Az is előfordul, hogy a katonák napokig nem vagy csak nagyon keveset alszanak, amikor küldetést hajtanak végre. Az ilyen akciókra is alkalmazható az algoritmus, amely megmondja, hogy mikor és milyen adagokban érdemes a katonáknak kávét fogyasztaniuk. A fáradság emberéleteket követelhet, és az egész akció sikerét is veszélyeztetheti.

Az algoritmusnak köszönhetően a kávéfogyasztások közötti időszakban 40 százalékkal javult a katonák mentális élessége.

A hadsereg tagjainak közel fele kevesebb mint öt órát alszik naponta. Az algoritmus alapján általánosságban azt lehet mondani, hogy a keveset alvó katonák ébredéskor 200 milligramm koffein fogyasztásával hozhatják ki magukból a maximumot. Négy óra múlva ezt meg kell ismételni.

Az éjszakára beosztott katonák a szolgálat kezdetén, majd négyóránként megismételve összesen három alkalommal vesznek magukhoz 200 milligramm koffeint tartalmazó kávét. Ez egy átlagos csésze feketénél – amely 100-175 milligramm koffeint tartalmaz – erősebb kávénak felel meg.

Az algoritmus arra is képes, hogy a 200 milligramm koffeinből többet hozzon ki, és arra is, hogy kevesebb koffeinből hozza ki ugyanazt az éberségi állapotot.

Sőt, egy éjszaka öt órát alvó katona, ha reggel hétkor és kilenckor 100-100 milligramm koffeint fogyaszt, akkor nyolc óra alvást követőnek megfelelő éberségi állapotot érhet el. Az algoritmus különböző helyzetekre ad megfelelő választ, mert nem kell mindig csúcsra pörgetni a katonákat – ha nincs akció, akkor úgy érdemes kávézniuk, hogy ki tudják magukat pihenni.

Az algoritmus több ezer kombinációt képes kidolgozni, és ebből az elöljárók az adott szituációra legmegfelelőbbet választják. A modell nagy előnye, hogy egyénre és feladatkörre lebontva képes meghatározni, hogy mikor mennyi koffeinre van szüksége a hadsereg tagjának.

Az applikáció még nem nyilvános, de az amerikai katonaság azt tervezi, hogy hamarosan mindenki számára elérhető lesz. Több céggel tárgyalnak, és az applikáció két-három hónapon belül letölthető lesz a mobiltelefonokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit fizetsz a kávéért, mint az olaszokDohában kell a legtöbbet fizetni egy csésze kávéért, Lagosban a legkevesebbet, de Rómában és Milánóban is olcsón kávézhatunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet applikáció fejlesztés hadsereg kávé koffein Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.