Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 18. 14:40 Élet

A fiatalok nem adnak borravalót, pedig egyre többet járnak étterembe

Pincérek, taxisok és pultosok, van egy rossz hírünk: egy amerikai felmérés szerint a 18-37 éves korosztályban egyre kevésbé divat a borravaló. A CreditCards.com adatait a Bloomberg idézi, ezek szerint az ezredforduló környékén születettek 10 százaléka semmilyen plusz összeget nem ad a számlához, amikor étterembe megy.

A borravalót elutasító vendégek aránya ugyanakkor az idősebb korosztályokban még átlagosan csak 3 százalék. Előbb-utóbb a munkaadóknak is oda kell majd figyelniük erre, hiszen sok helyen a jatt az elérhető jövedelem jelentős része. A felmérés szerint ráadásul a fiatalok akkor sem hajlandók túl mélyen a zsebükbe nyúlni, ha egyáltalán adnak bármit is: náluk a borravaló medián aránya Amerikában csak 15 százalék, ami elmarad az idősebb korosztályok 18-20 százalékos (szintén medián) átlagától.

Ahogy a CreditCards.com elemzője is rámutat, a generációs különbségek azért is érdekesek, mert éppen a 18-37 évesek közül kerülnek ki azok a munkavállalók, akik olyan állásokban dolgoznak, ahol lehet borravalót kapni. Ha valakinek, akkor nekik tudniuk kellene, hogy mennyire fontos a borravaló a jövedelem szempontjából.

Még az sem segít, ha az étteremben vagy a taxiban automatikusan felajánlják a lehetőséget a borravalóra, ezzel ösztönözve az ügyfeleket, mert a fiatalabb korosztályból a megkérdezettek 18 százaléka azt mondta, kapásból elutasít minden hasonló lehetőséget.

Az okokra kérdezve azt a választ kapták a felmérést végzők, hogy a vendégek nem engedhetik meg maguknak a borravalót, ez azonban kissé cinikusnak tűnik, mert más adatok szerint az étterembe járás éppen a fiatalabbak körében egyre gyakoribb.

A legjobb kuncsaftok a jatt szempontjából a 65 év felettiek, és azon belül is elsősorban a nők, akik az átlagnál nagyobb borravalót szoktak adni. Náluk a medián értéke is stabil és magasabb, 20 százalék körül van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet borravaló felmérés fiatalok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.