Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 15. 16:28 Élet

Miért hal meg korábban a fizikai munkás, ha egész nap mozog, “sportol”?

A mozgásszegény életmód minden kutatás szerint az egyik legkomolyabb egészségügyi kockázat, magas halálozási és megbetegedési aránnyal párosul, és nem utolsó sorban jelentős elmaradt hasznot is okoz a társadalomnak és a gazdaságnak. A nemzetközi ajánlások általában napi legalább 30 perc rendszeres és fokozott fizikai aktivitást javasolnak, leginkább valamilyen szabadidős sportolásra gondolva.

Egy fizikai munkás simán teljesíti ezeket a minimális követelményeket, de az adatok szerint ez az mozgásforma sokkal rosszabb mutatókat eredményez a különféle megbetegedéseket nézve, a táppénzen töltött időt és még a halálozási arányt vizsgálva is. Ez a fizikai aktivitás paradoxona: a jelek szerint nem mindegy, hogy valaki foglalkozásszerűen mozog sokat vagy szabadidős tevékenységként.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon több ember „sportol" a munkahelyén, mint a szabadbanA napi hat percet sportoló magyarok sajátos sportolási szokásaikkal emelkednek ki az európai mezőnyből. Egyébként a kontinensen általában is egyre több a tespedő.

Egy friss, csaknem 200 ezer fős mintát összesítő kutatás megerősíteni látszik a paradoxon létezését: a férfi fizikai munkások átlagosan 18 százalékkal nagyobb valószínűséggel nem élik meg az idős kort, mint a szellemi foglalkozást űzők.

Ezek a számok nem csalnak, de ennek ellenére sem lehetünk benne egészen biztosak, hogy ez a paradoxon egyáltalán létezik. Ahogy például Mark Hamer, a Loughborough Egyetem oktatója a Conversationben megjelent cikkében emlékeztet rá, az ötvenes években elvégeztek egy olyan kísérletet, amely ellenkező előjelű eredménnyel zárult. A buszvezetőket és a kalauzokat vizsgálták, és azt találták, hogy a kalauzok kisebb arányban szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint az ülő munkát végző sofőrök. Ebben a vizsgálatban az a szép, hogy ugyanolyan társadalmi rétegből származó, és ugyanolyan egészségügyi juttatásokat igénybe vevő dolgozókat sikerült összehasonlítani.

Az azóta végzett mérések azonban nem ilyen homogén mintából dolgoztak, ezért könnyen előfordulhat, hogy az almát a körtével kezdték összehasonlítani. A fizikai dolgozók általában a társadalom kevésbé vagyonos rétegeiből származnak, és életvitelük is kevésbé nevezhető egészségtudatosnak. Ők kevésbé figyelnek oda arra, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak, nagyobb eséllyel dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, és sokkal kisebb arányban sportolnak a szabadidejükben.

Emellett a fizikai munkások jellemzően beosztott szerepkörben dolgoznak, és általában nem ők támasztanak követelményeket másokkal szemben, hanem nekik kell megfelelniük a különféle vezetői elvárásoknak. Ez állandó stresszt okoz, ami viszont a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kiváltó oka.

További fő probléma, hogy a fizikai munka és a sportolás sok esetben egyáltalán nem egyenértékű mozgás. Ahogy Hamer is írja, nehéz megmondani, hogy milyen munka feleltethető meg mondjuk egy 30 perces futásnak. A takarítás például fizikai munka, de nincs olyan intenzitása, amelyhez egyértelműen kapcsolható lenne az egészségre gyakorolt kedvező hatás. A paradoxon megfejtéséhez ezért részletesebb vizsgálatokra lenne szükség, valójában nem is tudunk még sokat erről az egyszerű témáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség halálozás munka sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.