Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. május 7. 17:11 Élet

A patikainál ötször erősebb Xanax tablettákat vesznek a magyarok a darkneten

Az USA-ban egyre gyakoribb, hogy a Xanax hatóanyagát, az alprazolámot kifejezetten rekreációs drogként használják, de a jelenség már Európára és Magyarországra is átterjedt.

A Xanax, a Rivotril és a Seduxen hatóanyagai mind a benzodiazepinek családjába tartoznak, amely szerek miatt több ember vitt el mentő 2015-ben Európában, mint amfetamin- vagy MDMA-túladagolásnak köszönhetően. A legnagyobb gond, hogy a “benzókat” drogként használók nem a gyógyszertári változatát használják ezeknek a szereknek, hanem annál sokkal erősebb dózisú tablettákhoz jutnak hozzá az interneten keresztül.

Az Egyesült Államokban a túladagolásos halálesetek 16 százalékát okozták 2015-ben a benzók, ami megelőzte a kokainhoz köthető túladagolások számát.

A szer már az Európai Bizottság “Early Warning” jelentésében is megjelent, amiben azokat a drogokat figyelik, amik a közeljövőben veszélyessé és elterjedté válhatnak. 2015-ben a benzodiazepinek kapták a harmadik helyet a veszélyes, új drogok európai listáján, ebben az évben az elkobzások száma duplázódott, és így 300 ezer tablettára nőtt. 

 

Magyarországon naponta átlagosan 126 ezer tabletta fogyott a benzodiazepin alapú gyógyszerekből 2017-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint, azonban a fő gondot pont az illegálisan beszerzett benzók okozzák, amiknek nehéz lekövetni a forgalmát.

Arról keveset tudni, hogy Magyarországon hányan használják drogként a benzókat, de a Kékpont Alapítvány kérdésünkre elmondta, hogy a Gát utcai ambulancián az összes segítségkérő között a benzodiazepin és más nyugtató- és altatószer abúzus és függőség miatt megjelenők aránya 10-15 százalék között mozgott 2015 és 2017 között. A minta azonban közel sem reprezentatív, mivel évi 140 főre épít.

A nagyobb felmérések viszont sokat torzítanak és alulbecsülik a problémát:

2015-ben 4308 fő vett részt valamilyen kezelésben szerprobléma miatt, közülük 154 főt altatók és nyugtatók miatt kezeltek. Viszont mivel az adatgyűjtés elsősorban az illegális szerekre vonatkozott, valószínűleg a gyógyszerabúzus arányát jelentősen alulmérte

– fogalmazott Sárosi Péter, a Rights Reporter Foundation igazgatója.

Magyarországon tavaly novemberben egy nap alatt 15 millió tabletta gyógyszer fogyott a NEAK adatai alapján, aminek a benzók kevesebb, mint 1 százalékát tették ki. Azonban a benzókat drogként használók nem a gyógyszertári verziót, hanem annál háromszor-ötször erősebb hatású hamisítványokat használnak, amiket a darkneten*Azokat az internetes szolgáltatásokat és helyeket nevezik így, amelyeket kifejezetten illegális céllal rejtenek el a hagyományos internetről. szereznek be.

A 2017-ben bezárt illegális darknetes honlapon, az Alphabayen az ötödik legnagyobb forgalmat a benzodiazepineket tartalmazó hamis termékek generálták 2016 és 2017 között, amikor a teljes forgalom 9-10 százalékát tették ki – írja tanulmányában Nicolas Christin, a Carnegie Mellon Egyetem professzora.

A Xanaxot és társait először az USA-ban kezdték el drogként használni, majd a szokás innen terjedt át az Egyesült Királyságba, Kanadába és Ausztráliába.

A drog elterjedését elősegíthette, hogy az újhullámos (főleg a SoundCloudon híressé vált) rapperek környezetében is feltűnt a nyugtató-lazító szer. A közvélemény tavaly novemberben figyelt fel a benzók súlyos hatásaira, amikor az amerikai Lil Peep, az emo rap úttörője 21 évesen fentanil és Xanax túladagolásban meghalt. Előtte pár hónappal egy másik fiatal amerikai rapper, a 17 éves Lil Pump még egy hamisított Xanax kinézetű marcipántortával ünnepelte, hogy YouTube csatornája elérte az egymillió feliratkozót. Az angliai helyzetről a Vice készített dokumentumfilmet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.