Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 6. 13:25 Élet

Ezzel a taktikával hamar nyomorba döntöd a játékostársaidat Monopolyban

A Monopoly hivatalosan akkor ér véget, amikor a győztes kivételével az utolsó játékos is csődbe megy. Nem hivatalosan pedig akkor, amikor a húgod rád borítja a táblát, csalónak nevez, kirohan a szobából, te meg szedheted össze a kis műanyag házakat és hoteleket a földről – írja két matematikus, Hannah Fry és Thomas Oléron Evans elég találóan abban a cikkben, amelyben tudományosan levezetik, milyen taktikával döntheted a leggyorsabban nyomorba a játékostársaidat.

A tudományos alapú stratégiához először azt érdemes kiszámolni, hogy melyik ingatlan hozza vissza leghamarabb az árát, és e fordulópont után mennyi pénzt lehet vele keresni. A barna és világoskék mező ingatlanjai (Piac tér, Török udvar, illetve Nagykőrösi út, Lestár tér és Kisfaludy út) nem kerülnek sokba, de például a Piac tér a számítások szerint átlagosan csak addigra hozza vissza az árát, amikorra a játékostársaid már 32-szer dobtak, és utána sem termel sok pénzt. A Nagykőrösi út jobban megérheti, mert 25 dobás után visszahozza az árát, és utána is több pénzt hoz.

Ebben az összevetésben a tábla középső táján elhelyezett Bethlen utca teljesít kimagaslóan jól, mert az ára már 20 dobás körül megtérül, és utána is rendes pénzt hoz. A tábla végén elhelyezkedő, egyben legdrágább ingatlan, a Dunakorzó esetében pedig körülbelül 25 dobást kell várni a megtérüléshez, de utána értelemszerűen ontani kezdi a pénzt.

Ebből az következhetne, hogy a Dunakorzóra érdemes hajtani, de ez mégsem teljesen igaz, mert eddig nem vettük figyelembe, hogy a szabályok szerint csak a színcsoportokba tartozó összes ingatlan megvétele után lehet elkezdeni házakat illetve hotelt építeni rájuk, és ezek bérbeadása hozza a játékban a legfőbb bevételt. A megtérülést és a hozamot ezért színcsoportokként kell kiszámolni.

Az alábbi grafikonon a vízszintes tengelyen a játékostársaid összes dobásának számát látod, a függőleges tengelyen pedig azt, hogy (dollárban) mennyi pénzt lehet keresni egy színcsoportba tartozó ingatlanegyüttessel. Utóbbi negatív értékről indul, hiszen először meg kell venni az ingatlanokat, a megtérülést pedig ott látod, amikor a vonal metszi a nulla értéket jelző szaggatott vízszintes vonalat.

1. Barna 2. Világoskék 3. Rózsaszín 4. Narancs 5.Piros 6. Sárga 7. Zöld 8. Sötétkék 9. Vasút 10. Közmű Fotó: Ted.com

Jól látszik, hogy nem a legdrágább két ingatlan, vagyis a Vörösmarty tér és a Dunakorzó együttese, vagyis a sötétkék páros hozza a legtöbb pénzt. Ez azért van, mert ez a színszett csak két tagból áll, így összességében kevesebbszer lépnek rá a játékosok, mint a három elemből álló csoportokra, és ez nem tudja ellensúlyozni azt a tényt, hogy a két ingatlan együtt olcsóbb, mint például a három zöld mezőn lévő.

A legjobb stratégiát akkor tudod kialakítani, ha a grafikon vízszintes tengelyét tanulmányozod, és megpróbálod megbecsülni, hogy milyen hosszú lesz a játék, vagyis összesen mennyit fognak dobni a játékostársaid, és ahhoz melyik színcsoport hozza a legtöbb pénzt.

A statisztikák szerint egy játékban átlagosan 30 kört megy mindenki, a dobások összesített száma pedig természetesen a játékosok számával arányos. Ha egyetlen ellenféllel játszol, akkor viszonylag hamar vége lesz a játéknak, ezért a narancs vagy a világoskék színcsoportot érdemes megszerezned, mert ezek már rövidebb távon is megtérülnek, illetve elég pénzt termelhetnek a győzelemhez. Két vagy három ellenfél esetén tovább tart a játék, ezért ekkor már a narancs és a piros színcsoporttal jársz a legjobban, ha pedig háromnál több játékostársad van, akkor a zöldre érdemes hajtanod.

Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy ha megvan a kinézett színcsoport, akkor milyen ütemben célszerű házakat és szállodát venni rá.

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy bizonyos ingatlanokon melyik ház illetve szálloda átlagosan hány dobás alatt hozza vissza az árát. A vízszintes tengelyen a házak száma és a szálloda látható, a függőlegesen pedig az, hogy az ellenfeleid összesen hányat dobnak a megtérülésig. Minél lejjebb van egy érték a függőleges tengelyen, annál gyorsabb az adott ház megtérülése.

1. Török udvar 2. Kisfaludy út 3. Janus Pannonius út 4. Bethlen utca 5. Dóm tér 6. Gárdonyi út 7. Ötvös utca 8. Dunakorzó Fotó: Ted.com

Jól látszik, hogy ha csak egy házat veszel egy ingatlanra, akkor sokáig kell várnod a megtérülésre, és a legtöbb esetben a harmadik ház megvételét lenne célszerű elérned minél hamarabb. (A barna mező ingatlanjai kivételek, de azzal nem érdemes foglalkozni, mert nyerni nem lehet velük.)

A nyerő taktika tehát az, hogy a megfelelő színcsoport megszerzése után minél gyorsabban vegyél legalább három házat, a negyedik házat és a szállodát pedig csak akkor erőltesd, ha bőven van már rá pénzed. Ha elérted a három házat, és kevés készpénzed marad, akkor érdemes lehet várni pár kört.

Nem esett szó a közművekről, a vasutakról és egyebekről, de ha a fenti első ábrát nézed, akkor hamar rájöhetsz, hogy ezek nem sokat számítanak a végső siker szempontjából, nem érdemes rájuk sok pénzt fordítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet játék Monopoly taktika Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.