Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. március 7. 14:24 Élet

A gondoskodás, a gyógyítás és a tanítás is eléggé női dolog az EU-ban

A bébiszitteléssel, illetve az idősek és a betegek gondozásával lennének a legnagyobb bajban a férfiak nők nélkül, de az oktatásban, az egészségügyben, sőt a takarításban is a nők dominálnak az Európai Unióban.

A nőnap mindig jó alkalom arra, hogy erőltetetten megemlékezzünk arról, hogy a nőknek is fontos szerepük van a világban. Így tett most az Eurostat is, ami közzétette, hogy az EU 20 legnépszerűbb szakmájában hogyan alakult a férfi-női arány 2016-ban. Ez a 20 foglalkozás egyébként a foglalkoztatottak háromnegyedét lefedi.

A legelnőiesedettebb a gondozói foglalkozás (bébiszitter, házi gondozó), ahol a dolgozók 89 százaléka nő. Emellett a férfiak a takarítástól is messze tartják magukat, a takarítók mindössze 16 százalékát képviselik ők, de az általános irodai foglalkozásokban is csak 20 százalék férfi.

Tipikusan elnőiesedett foglalkozásnak számít a tanár is, ahol 70 százalék a nők aránya. Az Eurostat szerint összességében az egészségügyet is többségében nők viszik a vállukon, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az egészségügyi szakdolgozók körében a nők vannak túlsúlyban. Az orvosok körében, ha van, valószínűleg kisebb a túlsúly.

Amiben nem meglepő módon egyértelműen a férfiak vannak többen, azok az egyszerűbb, főleg fizikai ipari és járművezetői foglalkozások, illetve a természettudományos és mérnöki szakmák. Az egyes fideszes politikusok által csak genderőrületnek titulált egyenlőségi törekvések egyébként pont arról is szólnak, hogy jó lenne, ha a természettudományos és mérnöki szakmákban több nő lenne, ha már ezeké a foglalkozásoké a jövő. Ebből a szempontból nem jó hír, hogy egy amerikai kutatás szerint azonban pont ott megy a legkevesebb lány mérnöknek, ahol nagy a nemek közötti egyenlőség, amiről itt írtunk

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet foglalkozás gender gap munka munkaerőpiac nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.