Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 28. 07:22 Élet

Dortmundban megcsinálták azt, aminek a magyar akadémiákon nagyon kicsiben is örülnének

2014 decemberében a Borussia Dortmund játékosmegfigyelői Törökországba utaztak, hogy élőben nézzék meg az Egyesült Államok ott turnézó U17-es válogatottját. Elsősorban Haji Wrightra, a fiatal csatárra voltak kíváncsiak, de az egyik megfigyelő azzal telefonált izgatottan Dortmundba, hogy egy másik csiszolatlan gyémántot talált. “Jó ez a fiú, de a csapatban van egy másik, aki zseniális, és meg kellene szereznünk” – mondta a megfigyelő. A zseni az akkor 15 éves Christian Pulisic volt, aki két évvel később a Bundesliga legfiatalabb góllövője lett, ma pedig 19 évesen a Dortmund kezdőcsapatában minden hétvégén átszlalomozik az ellenfél védőin.

Pulisic bármelyik neves klub akadémiáján nagy ígéret lett volna, Dortmundban azonban csak egy volt a sok közül, mert ott a hozzá hasonló ígéretek futószalagon jönnek egymás után. Innen került ki például Mario Götze is, aki a 2014-es világbajnoki döntőben a nyerő gólt rúgta a német válogatottnak, de a klub szempontjából talán még fontosabb, hogy 2013-ban, 21 évesen 37 millió euróért adták el a Bayern Münchennek, és ezzel akkor a legdrágább német játékos volt. De például a francia Ousmane Dembélé is Dortmundból került a Barcelonához, 105 millió euróért. Most éppen a gaboni Aubameyang sok-sok tízmillió eurós eladásáról szólnak hírek.

A legjobb játékosokat a német klub nem tudja megtartani, amikor a Barcelona, a Real Madrid vagy a sokkal több pénzzel kitömött angol csapatok ajánlatot tesznek nekik, azzal nem tudnak versenyezni. De amint azt a Financial Times tudósítójának el is mondták, ezt egyelőre nem is akarják. Dortmundban jelenleg már 16,7 euróért is lehet jegyet venni egy bajnoki meccsre, de a legdrágább is csak 54,4 euróba kerül, ami a vicc a Manchester United vagy a Barcelona jegyáraihoz képest. Így nincs annyi bevétel, de a stadionban szinte mindig 80 ezres telt ház van, és bár a csapat nincs a világ legjobbjai között, nem sokkal van lemaradva az élbolytól. Ez a keverék azonban csak úgy jön ki, ha az akadémia folyamatosan termeli a későbbi világsztárokat, és közvetve a pénzt.

A számokból kiderül, hogy az akadémia nem a mennyiségre, hanem a minőségre megy. A 200 utánpótláskorú játékos nem sok, ráadásul a válogatás kegyetlen, sokan még ebből a szűkebb körből sem lesznek profi focisták. A 15 és 19 év közötti korosztályokból csak a 22 legjobb kap meghívást a bentlakásos iskolába, amely a gyakorlópályák közvetlen közelében van. Az eredményt elsősorban nem a megnyert meccsek, hanem a pályán nyújtott egyéni teljesítmények alapján értékelik. A játékosoknak előre elmondják, hogy egy meccsen azt fogják nézni, hogy hogyan teljesít a gyengébb mutatóiban, ezzel ösztönzik arra, hogy ott fejlődjön.

12 éves korig az elvárt teljesítmény 70 százaléka technikai, csak azt szeretnék látni, hogy biztosan kezelik a labdát és képesek végrehajtani bizonyos mozgásokat, akciókat. Csak 12-15 éves kor között kezdik tanítani és elvárni azt, hogy a játékosok két, három vagy akár négy fázissal előre gondolkodjanak a játékban.

Nem monoton ismételgetés

A képzésben nagy hasznát veszik a Footbonaut nevű szerkezetnek, amely a labdaátvételt és a passzolást gyakoroltatja. A gépet 2011-ben vették 3,5 millió dollárért, és rajtuk kívül csak a Hoffenheimnek van ilyenje. Nagyon bíznak benne, hogy ha minden ígéretes fiatalnak évente 5 ezerrel több labdás feladatot tudnak adni, annak meglesz a hatása. Állítólag Götze is ezzel gyakorolta be, hogyan kell átvenni egy 100 km/h-val érkező átadást, és a világbajnoki aranyat jelentő gólnál is pont egy olyan szituációba került, amit a gépben ezerszer meg kellett oldania.

Amikor a Financial Times újságírója azt kérdezte, hogy ezek szerint a 10 ezer órás elmélet helytálló, vagyis a képzés egyik fő eleme az, hogy a megfelelő mennyiségű feladat-ismétlés meglegyen, mert a 10 ezer órás edzésmunka nélkül nincs siker, Tim Kirk utánpótlásedző csak részben értett egyet. Ő azt mondja, ez csak akkor igaz, ha a 10 ezer órát értelmesen és kreatívan tölti el a gyerek, mert önmagában a monoton ismételgetésnek nincs sok értelme. A játékost folyamatosan ki kell mozdítani a komfortzónájából, mindig olyan feladat elé kell állítani, amit még nem tud megoldani.

Felálltak a padlóról

Pénzügyileg a Dortmund 2005-ben, keserves tapasztalatok árán jött rá arra, hogy nem tudja felvenni a versenyt például a Bayern Münchennel. A korábbi években azzal próbálkoztak, hogy megközelítsék a Münchenben adott játékosfizetéseket, ám ennek nem lett meg a várt eredménye, viszont a klub a csőd szélére került. Kénytelenek voltak csak addig nyújtózkodni, ameddig a takarójuk ért, és az utánpótlásra koncentráltva ez a takarékos megközelítés a Deloitte értékelése szerint a világ 11. leggazdagabb klubjává tette őket. Ám így is nagyon messze vannak az élbolytól, költségvetésük a Bayernénak még a felét sem éri el.

Götze mellett az akadémiának olyan játékosokat sikerült kinevelnie a német merítésből, mint Marco Reus, Kevin Grosskreutz vagy Marcel Schmelzer. A külföldről bevonzott fiatalok között volt a japán Sindzsi Kagawa, vagy a gaboni Aubameyang, és Jürgen Klopp vezetőedző irányítása alatt 2011-re összejött a Bundesliga megnyerése is, amit 2012-ben meg is tudtak védeni. Ennek a bajnokcsapatnak 23,3 év volt az átlagéletkora.

A sikeres fiatalokat már nem is igyekezett megtartani a klub, de legalább jó profittal adta el őket, a Bayern ebben az időszakban vitte el például Robert Lewandowskit és Mats Hummelst is. Götze helyét Henrikh Mkhitaryan vette át, akit később 42 millió euróért passzoltak el a Manchester Unitednek, a Manchester City pedig 27 millió eurót fizetett Ilkay Gündoganért.

Ennek az lett az eredménye, hogy ma már minden fiatal Dortmundba akar kerülni, hogy onnan dobbantson egy elitklubba, és ez a Dortmundnak is kiváló helyzetet teremt. Ott tartunk, hogy Alexander Isak, az egyik legnagyobb svéd ígéret a Real Madrid helyett választotta Dortmundot 17 évesen, és egyelőre ott tart, hogy 18 évesen bemutatkozhatott a Bundesligában. Nem biztos, hogy Madridban ilyen fiatalon befért volna a kezdőbe és meg tudta volna mutatni magát a világnak, még az is lehet, hogy Dortmundból hamarabb jut majd el az első spanyol bajnoki meccséig, mintha egyből oda ment volna.

Ez nem üzlet, ez művészet

A Guardian újságírójának nemrég sikerült azt a nem kis bravúrt elérnie, hogy Felcsúton járva egy hazai meccs után Orbán Viktorral beszélhetett, szigorúan csak fociról. Orbán azt mondta, jó eredményeket értünk el a magyar futball feltámasztásában, de a magyarok szokás szerint nagyon kritikusak, mint mindennel szemben. “Senki sem fog egyetérteni velem, mindenki azt mondja, ez egy szar, de a tény az, hogy nagyon jól fejlődünk” – mondta.

Ez az akadémia, ez a fajta stadion, ez egy koncepció része. Az én koncepcióm az, hogy a foci nem az üzlethez tartozik. A foci a művészetekhez tartozik, nézze meg a stadiont, az egy művészeti alkotás. Ne az ügynökkel való következő megbeszélésre koncentráljon vagy ilyen marhaságokra, mert nem az a lényeg. A lényeg a művészet, a labda és a csapat. Szóval ez az én koncepcióm, és ez a koncepciója az akadémiának

– mondta a miniszterelnök.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Dortmund foci labdarúgás sport utánpótlás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.